I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Otvaranje izložbe „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“

Izložba fotografija „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“, posvećena poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici, biće otvorena u Salonu Narodnog muzeja 22. februara u 19 časova.

Projekat je nastao sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i delo članova poslednje dinastije. Pored toga, da se probudi sećanje na porodicu Romanov, bliže upozna sa životom i žrtvenim služenjem porodice poslednjeg ruskog cara. Pritom su se organizatori potrudili da foto-materijal odaberu polazeći od želje da, pre svega, prikažu lepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za
dobrobit Otadžbine i svog naroda.

Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, Društvo cara Nikolaja iz Beograda i studio „Ruski Car“. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Vladislava Ignjatov, istoričar.

PerSu marketi

Mučenik car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda. Kada je 23. jula 1914. godine Austrougarska postavila ultimatum Srbiji, srpska vlada se iste večeri obratila Rusiji za pomoć. Svega šest dana nakon toga, 30. jula car Nikolaj II je pozitivno odgovorio na molbu srpske vlade. Austrougarska vojska je tada već napala Srbiju. Rusija, kao zaštitnica Srbije, ušla je nespremna u rat protiv Austrougarske, kojoj se priključila Nemačka. To je bio početak velikog stradanja pravoslavnih zemalja i mučeničke smrti carske porodice Romanov. Pored toga, Rusija je tokom Prvog svetskog rata mnogo pomagala Srbiji.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Izložba je tematski podeljena na celine. Jednu celinu čine portreti članova carske porodice. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti. Psihološki portreti donose svu lepotu slovenskog lika, a gledaoci takođe imaju uvid u modu i stil oblačenja sa kraja 19. i početka 20. veka.

Druga celina su žanr fotografije. U okviru ove celine izvajaju se fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane fotografije, neformalne. Zabeleženi su momenti u šetnji, razgovoru, odmoru, dečijim igrama. Ove fotografije su retkost, jer su ih radili lično članovi porodice. Poznato je da su Romanovi posebno voleli fotografiju.

Predstavljene su i fotografije vojne tematike. Na njima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja. Carica i velike kneginje su se bavile humanitarnim radom. Obilazile ranjenike, pomagale bolesnim vojnicima i delima i rečima. Iz njihovih dnevnika se zna da su asistirale i prilikom najtežih operacija. Zabeležene su dok neguju vojnike. Sa starinskih fotografija pred gledaocem oživljava predstava prave lepote i ljubavi, blagorodstva i svetosti.

Prva izložba fotografija je otvorena avgusta 2016. godine. Za ovo vreme izložba je obišla više od 100 mesta širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Amerike, Evrope i Afrike, i naravno Rusije. Ona predstavlja početak i jedan segment projekta koji obnavlja sećanje na
cara Nikolaja II i njegovu porodicu.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh