I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Otvaranje izložbe Narodno pozorište „Toša Jovanović“

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u subotu, 15. oktobra 2016. godine, u 19 sati biće otvorena izložba o istorijatu zrenjaninskog Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ povodom obeležavanja sedamdeset godina Dramske scene i šezdeset godina Lutkarske scene.

sala-np-tosa-jovanovic

Izložba je nastala saradnjom zrenjaninskog Pozorišta i Pozorišnog muzeja Srbije, a autorka izložbe i kataloga je mr Aleksandra Milošević, viši kustos Pozorišnog muzeja Srbije.

Publika će imati priliku da sagleda istorijat zrenjaninskog Pozorišta kroz fotografije, plakate, programe, skice, lutke i najvažnija izdanja o ovoj ustanovi.

PerSu marketi

Deo izložbe posvećen je radu Dramske scene na mađarskom jeziku, koja više ne postoji, a posebna pažnja posvećena je dečjem lutkarskom pozorištu koje od 1956. radi sa velikim uspehom.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Zdanje u kojom se danas nalazi Pozorište “Toša Jovanović” zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije uvršteno je u “Evropsku rutu istorijskih teatara”. Nekadašnja zgrada žitnice, 1839. godine preuređena je u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji. Nakon restauracije 1984. godine izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz 1884. godine, a Zrenjanin je 1946. godine dobio profesionalne glumce i Narodno pozorište nazvano po glumcu rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću.

Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Povodom 15. oktobra, Dana pozorišta, nakon otvaranja izložbe, Pozorište će premijerno izvesti „Romea i Juliju“ Vilijama Šekspira u režiji Nikole Zavišića, čime se pridružuje svetskim pozorištima u obeležavanju 400 godina od smrti najvećeg dramatičara.

romeo-i-julija

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh