I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Otvaranje izložbe “KETUBA – Jevrejski bračni ugovor”

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 30. januara u 19 časova biće otvorena izložba Jevrejske opštine Pančevo pod nazivom „KETUBA – Jevrejski bračni ugovor”.  Na otvaranju, rabin srbije Isak Asijel, održaće predavanje “Ti si mi posvećena ovim prstenom” koje se odnosi na običaje sklapanja i razvoda braka kod Jevreja i savremenu temu nasilja u porodici, uz objašnjenja odgovarajućih navoda iz Tanaha i Talmuda. Izložba obuhvata više od dvadeset panoa na kojima je oko devedeset fotografija ketuba iz raznih jevrejskih zajednica Evrope, Azije, Afrike i Amerike, koje odražavaju istoriju, tradiciju i običaje Jevreja u različitom okruženju I vremenskim periodima. U tekstualnom delu panoa prikazan je razvoj ketube od prvih jednostavno pisanih izjava u rabinskom periodu, preko njenog institucionalizovanja kao pravnog dokumenta u talmudskom periodu, do uglavnom prihvaćene jednoobrazne forme nastale u srednjem veku.

U katalogu Miroslave Kon-Panić, jedne od autora izložbe, koji pruža dodatne podatke o ovom značajnom dokumentu jevrejske tradicije i umetnosti, navodi se: “U jevrejskoj kulturi i nasleđu tradicija venčanja i određenih obrednih radnji i običaja održala se hiljadama godina. Poseban značaj ima ketuba, bračni ugovor, koji je kod Jevreja neodvojivi deo ceremonije stupanja u brak. Ketuba doslovno znači: ono što je napisano. Vreme nastanka bračnog ugovora u pisanoj formi nije tačno utvrđeno. Prve pisane izjave bile su sročene jednostavno, a postajale bi punovažne činom njihovog uručivanja nevesti, u prisustvu dva svedoka. Iz apokrifnih biblijskih spisa zna se da je u IV ili III veku p.n.e. pisanje ketuba bilo opšte prihvaćeno”. Drugi autor izložbe je Dragan Singer.

Fordomanija

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh