I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

Otvara se izložba skulptura Jovane Petković

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 7. avgusta, u 19 časova biće otvorena izložba skulptura „Biti tu“ Jovane Petković, dobitnice prve nagrade prošlogodišnjeg Likovnog salona 30×30 koji je organizovao Kulturni centar Zrenjanina.

biti-tu
– Radovi Jovane Petković nas vraćaju na, uglavnom zaboravljeni jezik moderne skulpture. Danas, retko, na jednom mestu srećemo preciznu ideju, izraženu likovnost i vrhunsku obradu materijala. Ukoliko ne znamo da je odrasla u umetničkom ateljeu, i da je svakodnevno u jednoj vajarskoj radionici, teško bismo njene skulpture povezali sa generacijom koju predstavlja. Zavidna likovna igra posledica je želje i potrebe da se unutar kamenih monolitnih blokova pronađe oblik približan otisku svog bića. Na nekim skulpturama, to je doslovno preslikavanje Roršahovih mrlja, negde je to prostor opisan pokretima i igrom tela, a negde jednostavno uobličavanje ideja, navodi profesor Nemanja Panić u pratećem katalogu izložbe.

biti-tu1
Jovana Petković je završila FPU, Odsek primenjeno vajarstvo, u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića, 2010. godine. Izlagala је više puta samostalno i grupno, u zemlji i inostranstvu. Član  је ULUPUDS-a od 2012., a status samostalnog umetnika ima od 2013. godine.

Nadležni kustos izložbe „Biti tu“ je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Izložba će biti otvorena do 21. avgusta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh