I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Osmomartovski sajam knjiga i NURDOR-ov bazar u Gradskoj narodnoj biblioteci

U knjižari Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ do subote 7. marta traje Osmomartovski sajam knjiga i NURDOR-ov bazar.

Uz cene knjiga niže od 20-50%, posetioci Kluba knjige imaće priliku da kupovinom artikala sa NURDOR-ovog štanda (magneta, majice, šolja, čokolada) pomognu izgradnju Roditeljske kuće u Beogradu namenjene deci koja se leče van mesta prebivališta.

PREPORUKE BIBLIOTEKARA: PRIČE O ŽENAMA U SUSRETU DANU ŽENA

PerSu marketi

Iz bogate ponude Kluba knjige, bibliotekari su izdvojili Osmomartovske preporuke, među kojima su klasici koji su doživeli svoja nova izdanja, stripovi i literatura koja nas upoznaje sa ženama koje su menjale svet i učinile ga boljim mestom za život.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sestre Bronte
Izabrana dela
(Vulkan izdavaštvo)
Izuzetno opremljeno jednotomno izdanje izabranih dela najpoznatijih sestara u književnosti: Orkanski visovi Emili Bronte, Džejn Ejr Šarlot Bronte i Stanarka napuštenog zamka En Bronte.

Proza sestara Bronte nije samo prepuna emocija, ona je neposredna i provokativna. Šarlot i En prve su se bavile intrigantnim temama – bar kada su žene u pitanju – o samopoštovanju žena, o ženama koje moraju da rade da bi preživele, o zarobljenosti u braku u kom su zlostavljane. En Bronte pisala je možda i najmodernije, brinući za položaj i socijalni status žena, naročito guvernanti; Emili Bronte je, s druge strane, opisala je neka od najintenzivnijih osećanja i iskustava, a retko je napuštala svoja četiri zida. Za mnoge, one su prvi put upoznale žene (i ne samo žene) sa onom drugom, mračnijom stranom srca.

Mama
Elen Delforž i Kenten Greban
(Evro Book)

Jedna od prvih reči na svetu. Jedinstveno ime, koje nose milijarde žena. Kratke lirske priče praćene odličnim ilustracijama oda su majkama iz svih delova sveta, različitih epoha, zanimanja, društvenih staleža. Obradujte sebe, svoju blisku prijateljicu, majku ili bilo koju dragu žensku osobu koju volite, cenite i poštujete ovom zaista jedinstvenom knjigom iz koje umesto reči glasnije govore emocije, poručuju iz IK Evro Book.

Ja sam Malala
Malala Jusafzai
(Evro Book)

Malalina autobiografija upečatljivo je svedočanstvo o otporu umerene pakistanske muslimanske zajednice teroru, u kojem je ta šesnaestogodišnjakinja odigrala važnu ulogu.

Javnim istupima kojima se borila za pravo devojčica na obrazovanje, Malala Jusufzai je skrenula na sebe pažnju pakistanske i svetske javnosti, ali je navukla i bes pakistanskih konzervativaca i radikalnih talibana, koji smatraju da je ženama mesto u kući. Godine 2013. Malala Jusafzai je predložena za Nobelovu nagradu za mir, postavši najmlađa osoba i prva devojčica nominovana za ovo priznanje. U sedištu Ujedinjenih nacija 12. jula 2013. održala je dirljiv govor o pravu na obrazovanje, a u septembru iste godine svečano je otvorila gradsku biblioteku u Birmingemu, gde danas živi s porodicom.

Priče za laku noć za male buntovnice 2
Elena Favili, Frančleska Kavalo

Posle odličnog prijema prvog dela Priče za laku noć za male buntovnice, autorke su objavile i novu zbirku od stotinu priča koje slave izvanredne žene od Nefertiti do Bijonse, Rozalind Frenklin do Dž. K. Rouling. Kraljice i aktivistkinje, balerine i advokatice, gusarke i kompjuterske naučnice, astronautkinje i izumiteljke – zapanjujuci spojevi koji donose uzbudljiv osećaj da ništa nije nemoguće. Jedinstveni narativni stil priča pretvara svaku biografiju u bajku, prikazujući na čudesan način duh junakinja.


Tako se to desilo
Fumio Obata

Mlada japanska umetnica živi i radi u Londonu, ali posle iznenadne smrti oca vraća se u Tokijo na sahranu. Tu biva zatečena običajima i kulturom od koje se udaljila i maskom koju treba nositi, kao u pozorištu, da bi se zadovoljile društvene konvencije. U isto vrema započinje preispitivanje o svom životu, o korenima koje treba zadržati i putu koji treba naći. Zadivljuje da ovu emotivnu heroinu vodi i crta u slikama bojenim prozračnim akvarelnim bojama zapravo muškarac, Fumio Obata.

Izabrana dela
Džejn Ostin

Jedinstveno jednotomno izdanje izabranih dela Džejn Ostin prava je poslastica za ljubitelje klasika, ali i savršen poklon za sve romantične sanjare, koji će uživati u tri bisera stvaralaštva legendarne britanske spisateljice: Razum i osećajnost, Gordost i predrasuda i Ema.

Pored navedenih preporuka, bibliotekari poručuju da ne biste pogrešili ukoliko izaberete jedan od sledećih romana:
Istorija pčela (Maja Lunde), Ljubav zbog koje je pao jedan grad (Džang Ailing), Dolazak (Šon Tan), Oproštajni dar (Vladimir Tasić), Male žene/ Dobre supruge (Lujza Mej Olkot).

Raznovrstan izbor počinje Istorijom pčela u čijem fokusu su najvažnija bića na planeti, odnedavno i zvanično – pčele, preko romana najčitanije spisateljice u istoriji moderne kineske književnosti: Ljubav zbog koje je pao jedan grad, do Dolaska – najrečitijeg grafičkog romana koji ne sadrži ni jednu jedinu reč, a toliko toga kaže o ljudima koji su prinuđeni da odu, emigriraju, otputuju u nepoznato. Popisu najzanimljivijih, bibliotekari dodaju i Oproštajni dar Vladimira Tasića koji je po nepodeljenom mišljenju kritike, jedan od najboljih srpskih romana napisanih posle 2000. godine i Male žene, Dobre supruge, aktuelni bioskopski hit, koji prateći sudbine četiri sestre Marč u maloj zajednici Nove Engleske izrasta u priču koje su generacije čitalaca volele i čitale.

OD NEDAVNO DOSTUPNA I ČLANSKA KARTICA BIBLIOTEKE

Za sve neodlučne posetioce sajma, bibliotekari uvek imaju i preporuku više, a knjiga je uvek i svuda pravi izbor. Ako, pak, smatrate da jedna knjiga kao poklon nije dovoljna, poklonite dragoj osobi člansku karticu biblioteke.

Na svim odeljenjima Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” postoje odnedavno i Poklon kartice – mogućnost da nekog svog učlanite u biblioteku na godinu dana i omogućite mu da uživa u korišćenju svih odeljenja i fondova. Cena članarine nije se menjala, iznosi 500 dinara i važi za sve članove porodice koji žive na istoj adresi.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh