I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba fotografija Tomislava Peterneka u petak na Bagljašu

Izložba umetničke fotografije Tomislava Peterneka biće otvorena u Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović“ 28. juna u 20 sati.

Tomislav Peternek je, na prostorima bivše Jugoslavije, svojom moćnom umetničkom fotografijom obeležio epohu, celu drugu polovinu XX veka i „načeo“ XXI vek. Svojim značajem, njegovo stvaralaštvo otvorilo nas je i spojilo sa svetskom umetnošću. O tome svedoče i vrhunske nagrade koje je dobio na međunarodnim izložbama fotografije.

Izložbu će otvoriti Jasmina Tutorov, a u programu učestvuju i Eržika Britka- Lajher (klavir) i Branka Jajić (poezija).

I Taxi Zrenjanin

Na njegovim fotografijama zatičemo mnogoliku pojavnost: snima ljude, njihove portrete, fenomene svakodnevnice, zloduhe rata, magiju ženskog tela… Sve ono što život donosi i odnosi. Izazov za Peterneka su i različiti žanrovi pa se bavi primenjenom fotografijom, modnom fotografijom, snima pod vodom po okeanima sveta… Sam autor potvrđuje „ja fotografišem sve, svuda i uvek. Sve!“(T. Peternek).

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Stvaralaštvo ovog maestra fotografije vrši širok i prodoran zahvat u stvarnost i duhovnu atmosferu vremena u kome živi sadržaj. Tako na fotografijama koje predstavljaju hroniku svakodnevnog zbivanja osećamo duhovni i socijalni kontekst u kom se događaj odvija.
T. Peternek, taj maestro life fotografije, je uvek svež u ideji. Čuvene su njegove igre nepredvidljivim i maštovite vizuelno –scenografske dosetke što nam mame nekad blagi podsmeh a često gorki osmeh. Kreativni impuls, kao i izoštreno oko i duh, daju umetniku moć da u trenutku zapazi intrigantne motive, kao i paradoksalne spojeve i međuodnose ljudi i stvari, i da gotovo laserskom brzinom,
fotoaparatom,reaguje na taj jedinstven,neponovljiv izazov. Maestro fotografije tako kompoziciju otvara kreativnim igrama „dramaturgije“ koje priču odvuku u dvosmislenost, višemislenost, aluzivno-humorno ili crno- humorno značenje. Prisustvujemo demistifikaciji iluzje stvarnosti.

Za sugestivnost priče i ubedljivost poruke sa fotografije, odlučujući je njen likovni izraz.Peternek poseduje izuzetnu likovnu kulturu i kreativni duh..Pritom, ovaj virtuoz fotografskog zanata sa fotoaparatom može da postigne apsulutno Svetlost je izuzetno značajna u likovnom uobličavanju vizije Tomislava Petrneka. To je naročito vidno na crno-belim fotografijama. Svetlo-tamno, kao i bogatstvo tonova i polutonova boje raspoloženja i atmosferu motiva sa fotografija

Događaj organizuju Udruženje „Bagljaškult“ i Fotografski dokumentacioni centar Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh