I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Omladinskom mešovitom horu Muzičke škole „Josif Marinković“ prva nagrada na Ohridskom festivalu

Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina ostvario je veliki uspeh na „Ohridskom horskom festivalu 2018“, osvojivši prvu nagradu i specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije.

Festival je bio održan od 24. do 27. avgusta u živopisnom Ohridu, a okupio je 30 horova iz Poljske, Češke, Bugarske, Turske, Mađarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Litvanije, Bosne, Norveške i Makedonije. Horove je ocenjivao petočlani internacionalni žiri u sastavu: Januš Stanecki – Poljska, Gabor Kovač – Mađarska, Elena Latsapneva – Litvanija, Ilija Rajković-Srbija i predsednik žirija, makedonski kompozitor i dirigent Zapro Zaprov.

„Hor je ove godine već osvojio prvu nagradu na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, prvu nagradu na 5. Internacionalnom takmičenju „Aleksandar Nisis Morfidis“ u Novom Sadu i prvu nagradu na 16. Republičkom takmičenju horova gimnazija, srednjih stručnih škola i srednjih muzičkih škola Srbije, Novi Sad. S obzirom da smo naš repertoar vežbali i dopunjavali skoro godinu dana i postigli zaista odlične rezultate, želja nam je bila da ovu sezonu završimo učešćem na izuzetno kvalitetnom Festivalu u Ohridu. Predstavili smo se programom sastavljenim od 5 kompozicija kako su zahtevale propozicije Festivala: „Rum, dum, dum“ – Dragan Šuplevski, „If Ye Love Me“ – Tomas Talis, „II rukovet“ – Stevan St.Mokranjac, „The Ground“ – Ola Gjeilo i „Nyon, Nyon“ – Džejk Ransted. Kao solista u II rukoveti nastupio je bariton Vladimir Jakšić koji je svojom divnom bojom glasa i specifičnim senzibilitetom u izvođenju osvojio sve simpatije publike. Klavirski saradnik hora u kompoziciji „The Ground“ bio je Milan Slijepčević koji je svojom virtuoznom i izuzetno muzikalnom izvedbom doprineo odličnom ukupnom utisku u  izvođenju ove kompozicije. Posebno sam ponosna na specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije Nyon, Nyon, jer ja kao dirigent imam veliki afinitet prema savremenoj muzici i sa velikim zadovoljstom je radim, pa je ovo potvrda da smo i uspešni u tome. Izuzetno me raduju i visoke ocene žirije koje sam dobila za  svoje dirigentsko umeće, rekla je Zorica Kozlovački, dirigent hora.

PerSu marketi

U horu je pevalo 38 pevača.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Izuzetno sam ponosna na rad, trud i posvećenost  koju su moji pevači uložili ove godine. Imali smo mnogobrojne probe u toku školske godine i preko raspusta. Oni su pre svega divni mladi ljudi, ogromne pozitivne energije, posvećeni muzici, zaljubljenici u horsko pevanje i bilo mi je ogromno zadovoljstvo i čast da radim sa njima, rekla je Kozlovački.

Sa horom su u pratnji putovali Aniko Gardinovački – klavirski saradnik, Đorđe Miladinović – tehnička podrška i Dejan Amzirkov – muzički pedagog.

Podršku učešću na festival pružili su Grad Zrenjanin, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu – Fond za mlade talente, roditelji pevača i Muzička škola “Josif Marinković”.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh