I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Održano Veče izvorne muzike Banata

U Salonu zrenjaninskog Muzeja sinoć je u okviru aktuelne izložbe „Narodni vez – tradicija kao inspiracija“ održano Veče izvorne muzike Banata. Posetioci su mogli da čuju muziku naroda koji živi na teritoriji Banata – Srba, Mađara, Slovaka i Rumuna i da saznaju zanimljive pojedinosti o zlatovezu, tehnici kojom su se ukrašavale odeća i nošnje.

Muzika u kulturi banatskih Slovaka zauzima veoma važno mesto, što se tokom večeri osetilo kroz izvođenja popularnih “Meškarki” koje su svojim harmonikama osvojile posetioce Muzeja. U njihovoj muzičkoj kulturi pored harmonike, kao značajno mesto zauzimaju i orgulje.

meskarke

Banatski Mađari su svoje instrumente pravili ručno – frulu, gajde, citru. Grupa “Margareta” izvela je dve pesme u kojoj su dominirale izvanredne vokalne sposobnosti izvođača, a mlada Gabrijela Petrović oduševila je prisutne svojim glasom.

I Taxi Zrenjanin

muzika iz banata

Posebne simpatije izazvali su predstavnici banatskih Srba čija se muzika izvodi kao grupno pevanje i sviranje.U ovoj kulturi muzika je podeljena u tri grupe – kafanska i ona koja se izvodila u sokacima, kao i u kućama. Muzika je u početku bila izgovor za okupljanje omladine, a zatim je prerasla u tradiciju.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Kulturno umetnička društva „Pionir“ i „Seferin“ izvela su nekoliko pesama poput „Biri Biri“ i „Hej dečače iz Banata“.

Na izložbi „Narodni vez – tradicija kao inspiracija“, koja će u zrenjaninskom muzeju trajati do kraja juna, predstavljen je tradicionalni vez sa područja Banata.

Zlatovez se na području Vojvodine pominje od polovine 18. veka. Izvodio se na platnu, svili, brokatu i plišu. U Melencima su se krajem 19. veka otvarale radionice u kojima su rađeni zlatovezi, a najpoznatija je bila radionica Kate Lončarski u kojoj je pored ostalih rađen i zlatovez na mladinim kapama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh