I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Od 1. marta nova predstava na Lutkarskoj sceni

Premijera nove predstave „Divljožder, ili zašto ne želim da porastem” Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” biće izvedena u petak, 1. marta u 18 časova. Predstava je namenjena najmlađoj publici i bavi se strahovima dece pri polasku u vrtić ili školu, i načinu kako da ih prevaziđu. 

Ova predstava je autorski projekat Jovana Carana i predstavlja njegovo nastojanje da lutkarstvo podvede pod spektakl duha, a ne šareniša i lampica što je danas trend.

– Ovim predstavama želim da podstičem kod dece unutrašnje doživljavanje sveta. Naše predstave, a i bajke generalno, služe da pomognu deci u odrastanju. Uvek se nađe neki problem koji se može bliže rasvetliti, ali ne na način na koji bi to uradio neki doktor držeći predavanje. Ovo što ja radim je jedno zrnce peska koje stavim u ljušturu pozorišta, a glumci naprave biser. Kada smo istraživali ovu temu, mnogi sagovornici su prenosili svoje iskustvo, tako da sam maltene prepisivao replike od dece i odraslih. Sve te probleme, trudili smo se da predstavimo na onirički, odnosno snoviđenski, način jer se sve dešava u podsvesti dečaka dok spava – rekao je Jovan Caran.

I Taxi Zrenjanin

Ova predstava pokušava da odgovori na pitanje postavljeno u uvodnoj pesmici:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Nikom ovde jasno nije

Što se mali dečak krije…

Od kakve se skriva strave?

Pokriva se preko glave!

I zašto mu cucla treba

Kada više nije beba?

– Krenuli smo od činjenice da se današnja deca suočavaju sa nečim sa čim se suočavaju i odrasli, a to je nedostatak komunikacije i smanjena sposobnost da se uđe u komunikaciju. Time smo želeli da se pozabavimo, da im olakšamo i omogućimo da razmišljaju o polasku u vrtić i kako da razreše svoje strahove. Kada je Denis napisao tekst, napravili smo saradnju sa decom iz OŠ „Vuk Karadžić”. On im je predstavio tekst, posmatrao kako ga oni razumeju i u zavisnosti od toga kako su oni videli priču, ona je prilagođena – rekla je Tatjana Paskaš, rukovodilac Lutkarske scene NP „Toša Jovanović”.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh