I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

„Oče naš iže jesi“ u izvođenju švedskog hora izmamio ovacije (VIDEO)

U prelepom prostoru Reformatske crkve u Zrenjaninu koncert je održao švedski mešoviti hor „Adolf Fredrik“ iz Stockholma.

Bila je ovo izuzetna  svečanost za sve poklonike ove vrste muzike i horskog pevanja ujedno i poslednji promotivni koncert pred početak 4. Horskog festivala „Slobodan Bursać“ koji je na programu od 2. do 4. juna. Jedan od zaslužnih za ovaj izuzetan muzički doživljaj ujedno i jedan od organizatora festivala Vladimir Stojković saopštio je i da su sredstva za obnovu biste Slobodana Bursaća prikupljena polovinom maja, kao i da će bista biti svečano otkrivena u Aleji Velikana 1. juna uz pevanje nekoliko generacija zrenjaninskih horova.

Muzička škola „Adolf Fredrik“ iz Stockholma je škola horskog pevanja koja ima 50 odeljenja. Svi značajniji pevači ili grupe klasične, pop ili rock muzike u Švedskoj stekli su obrazovanje najpre u ovoj instituciji.  Zrenjaninci su uživali u pevanju hora odraslih koji su i sami pohađali tu školu pre 30 i više godina, a danas što je posebno interesantno tu školu pohađaju njihova deca pa čak i unuci.

Fordomanija

Hor je izveo  repertoar klasičnih švedskih horskih pesama baziranih na lokalnim narodnim melodijama, a potom i klasične i modernije horske kompozicije da bi svojevrsno iznenađenj i oduševljenje publike izazvao izvođenjem „Oče naš“ na srpskom jeziku.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Dušan Vujović i prof. Martin Hagber član hora

Gostovanje ovog hora zahvaljujemo inicijativi novosađanina sa švedskim pasošem Dušana Vujovića koji je i sam horski pevač već 50 godina, a svoju ljubav preneo je i na decu koja u Švedskoj takođe pohađaju ovu školu. Pre Zrenjanina u pesmi hora „Adolf Fredrik“ uživali su novosađani u izuzetnom prostoru sinagoge.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh