I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Kultura

„Oče naš iže jesi“ u izvođenju švedskog hora izmamio ovacije (VIDEO)

U prelepom prostoru Reformatske crkve u Zrenjaninu koncert je održao švedski mešoviti hor „Adolf Fredrik“ iz Stockholma.

Bila je ovo izuzetna  svečanost za sve poklonike ove vrste muzike i horskog pevanja ujedno i poslednji promotivni koncert pred početak 4. Horskog festivala „Slobodan Bursać“ koji je na programu od 2. do 4. juna. Jedan od zaslužnih za ovaj izuzetan muzički doživljaj ujedno i jedan od organizatora festivala Vladimir Stojković saopštio je i da su sredstva za obnovu biste Slobodana Bursaća prikupljena polovinom maja, kao i da će bista biti svečano otkrivena u Aleji Velikana 1. juna uz pevanje nekoliko generacija zrenjaninskih horova.

Muzička škola „Adolf Fredrik“ iz Stockholma je škola horskog pevanja koja ima 50 odeljenja. Svi značajniji pevači ili grupe klasične, pop ili rock muzike u Švedskoj stekli su obrazovanje najpre u ovoj instituciji.  Zrenjaninci su uživali u pevanju hora odraslih koji su i sami pohađali tu školu pre 30 i više godina, a danas što je posebno interesantno tu školu pohađaju njihova deca pa čak i unuci.

PerSu marketi

Hor je izveo  repertoar klasičnih švedskih horskih pesama baziranih na lokalnim narodnim melodijama, a potom i klasične i modernije horske kompozicije da bi svojevrsno iznenađenj i oduševljenje publike izazvao izvođenjem „Oče naš“ na srpskom jeziku.

Dušan Vujović i prof. Martin Hagber član hora

Gostovanje ovog hora zahvaljujemo inicijativi novosađanina sa švedskim pasošem Dušana Vujovića koji je i sam horski pevač već 50 godina, a svoju ljubav preneo je i na decu koja u Švedskoj takođe pohađaju ovu školu. Pre Zrenjanina u pesmi hora „Adolf Fredrik“ uživali su novosađani u izuzetnom prostoru sinagoge.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh