I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Obeležava se 60 godina postojanja Umetničke kolonije Ečka

U salonu Savremene galerije sioć je otvorena izložba „60. godina Umetničke kolonije Ečka – kolonije kao fenomen vojvođanske umetnosti sredinom pedesetih godina prošlog veka“ kojom se obeležava 60 godina postojanja Umetničke kolonije.

Izložbom je obuhvaćeno 40 dela – slika i skulptura 22 autora, među kojima su Milan Konjović, Vasa Pomorišac, Jovan Soldatović, Dragoslav Stojanović Sip, Jovan Janiček, Tivadar Vanjek, Lazar Vozarević, Jožef Ač i drugi.

IMG_6686

Umetnička kolonija u Ečki osnovana je 1956. godine, a dve godine nakon toga osnovana je i Savremena galerija Umetničke kolonije u Ečki koja preuzima brigu o fondu kolonije.

Fordomanija

-Obeležavanje ovako značajnog jubileja pruža mogućnost podsećanja na naše početke, kako je došlo do formiranja naše institucije i naše zbirke, podsećanje na lјude koji su dali svoj doprinos razvijanju kulturnog i umetničkog života u našem gradu i šire. Nama, kao njihovim naslednicima, ostaje dužnost da dostojno i odgovorno nastavimo ono što su oni započeli, da čuvamo kulturno nasleđe koje je ostalo u zaostavštini i nama kao instituciji i našem gradu, kao osnivaču, kao i da nastavimo putem progresivnih ideja, jer je Ečka od osnivanja bila kolonija koja je pronosila nove ideje i umetničke tokove svog vremena.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

-Ovo je veliki jubilej za naš grad i kulturu. Siguran sam da umetnici koji su osnovali koloniju nisu mogli ni da pretpostave da ćemo mi slaviti njihov rad posle 60 godina. Pokušaćemo da zajedno sa menadžmentom pronađemo veći i atraktivniji prostor za našu Umetničku koloniju Ečka. Imamo veliki broj vrednih slika i umetničkih dela koji čame u depoima i želimo da ih prikažemo i Zenjanincima i gostima koji dolaze u naš grad, istakao je Janjić.
umetnicka-kolonija-ecka1

umetnicka-kolonija-ecka4

umetnicka-kolonija-ecka5

umetnicka-kolonija-ecka6

umetnicka-kolonija-ecka7

umetnicka-kolonija-ecka-2

umetnicka-kolonija-ecka-3

Autor ove značajne izložbe je kustoskinja Sunčica Lambić Fenjčev.

-Umetnička kolonija Ečka je došla poslednja u tom prvom talasu osnivanja umetničkih kolonija u Vojvodini. U njoj su se pojavile konceptualne novine u odnosu na prethodno osnovane koloninje, a to zapravo znači da je Ečka prvi put pozivala umetnike i izvan tog vojvođanskog kruga, poput beogradskih umetnika koji su iz sveta i Evrope, preko Beograda, donosili neke novine u ove krajeve i na taj način transformisali tradicionalno slikarstvo koje je u to vreme vladalo u Vojvodini. Za Umetničku koloniju Ečka je takođe bitan dolazak članova „decembarske grupe“, a u toj prvoj slikarskoj koloniji 1956. godine učestvovala su čak petorica članova te grupe – Lazar Vujaklija, Lazar Vozarević, Dragutin Cigarčić, Aleksandar Luković Lukijan i Zoran Petrović, koji se čak i smatraju njenim osnivačima. Ono što je takođe bila novina, jeste to je da je Ečka bila pra kolonija koja je pozivala i vajare i u tom prvom sazivu učestvovali su Jovan Soldatović i Stevan Lukić, istakla je kustoskinja Savremene galerije.

Vredna dela izložena u salonu Savremene galerije posetioci će moći da vide do 30. juna

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh