I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

O predstavi „Ružno pače“ – u izmenjenom značenjskom i vizuelnom ključu

Izvođenjem klasičnog dečijeg formata „Ružno pače“, koji Hansu Kristijanu Andersenu duguje dugovečnost i metaforički iskorak iz sveta bajki u opštecivilizacijsku umetničku baštinu, pozorište „Toša Jovanović“ kao da započinje neku novu fazu svoje pedagoško-kulturološke, naravno i umetničke, funkcije. Jer, inscenirajući tekst Ugleše Šajtinca, na ovu klasičnu temu za decu, koji unutar ove bajke-basne, preformuliše neke od suštinskih postulata, ne dovodeći istovremeno u dvojbu njegovu nikad potrebniju tezu o pravu na različitost, zrenjaninski „lutkari“ najavljuju ne samo tematski iskorak iz stereotipnog repertoara, već ukazuju i na izmenjenu strukturu pedstava za decu, odnosno  glumačke igre.

DSC_4639

Rekao bih, da ova predstava znači iskorak u novo vreme skoro svih radova u mehanizmu predstave za decu.

Uglješa Šajtinac, novelista i dramski pisac, unutar Andersenovog klasičnog obrasca, čini tri bitna pomaka. Ideji ravnopravnosti bića, dodaje jasnije iskazanu misao da pojedinac u društvu mora imati pravo na različitost. Unutar te socio-psihološke i etičke konstante, Šajtinac se u svom tekstu zalaže i za pravo tog pojedinca da bude svestan te drugosti. Čak da se i dobro oseća u njoj. Kroz predstavu, takođe, provejava i stav da je obaveza društva da se bori protiv svakojake ksenofobije. Naglašavajući osobenosti i različitosti ostalih u životinjskom svetu ove bajke, pas, mačor i najviše hrčak, pisac aluzivno upozorava na latentne opasnosti unisone stvarnosti. Konačno, u sferi jezika, kombinacijom govornog i poetskog govora Uglješa Šajtinac pruža scenskim umetnicima prliku da razigraju svoju maštu.

PerSu marketi

Rediteljka ovog izvođenja „Ružnog pačeta“, Irena Tot, hrabro je prihvatila piščev izazov. To se ogleda, pre svega u dobro izabranom tempu igre, koji dopušta ansamblu da se izmenjena optika priče tečno razvije. Takođe, Totova je ponovila svoju, već dokazanu spretnost u organizaciji i inicijaciji mikro-lutkarskih bravura, što je većem delu ansambla bilo veoma inspirativno. Njena realizacija ove predstave ima u sebi sve odlike tečnosti i preciznosti.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Iz dobro tempiranog ansambla, u kome nije bilo slabog mesta, ipak izdvajam glumačko-lutkarski rad Jovana Carana, koji je imao trenutaka izuzetnog nadahnuća ali je istovremeno i ubedljivo tumačio neke od osnovnih zamisli autora teksta. On je shvatio, a rediteljka podržala, da se kroz tu epizodu, hrčka, zapravo odvija vrlo bitan proces u kome Uglješa Šajtinac dodaje Andersonu duh vremena.

DSC_4677

Konačnom utisku izmenjene značenjske dimenzije u igranju ove klasične priče, zapravo njenom scenskom definisanju kao značajnog otklona u lutkarskom svetu, veoma je doprinela i Blagovesta Vasileva. Njene lutke, na kojima se vidi struktura i faktura, pomalo redukovane i ogoljene, stvaraju neophodan kontekst ovom novom čitanju „Ružnog pačeta“. Njeni likovni artefakti nedvosmisleno ponavljaju osnovnu dimenziju predstave – ništa nije baš onako kako na prvi pogled izgleda. Ako se potrudimo – videćemo da je svet mnogo bogatiji! Njihova izmenjena likovnost deluje kao neophodna provokacija ustaljenom lutkarskom mišljenju a unutar strukture ove dobre, korisne i potrebne predstave, predstavlja jedan od nosećih umetničkih stubova.

 Zoran Slavić, književnik i publicista

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh