I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

„Nove akvizicije“ – izložba dela koje je otkupila Savremena galerija

Savremena galerija Zrenjanin u ponedeljak, 23. februara u 19 časova otvara izložbu pod nazivom „Nove akvizicije – izložba umetničkih dela otkupljenih za zbirku Savremene galerije Zrenjanin na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije 2014. godine“.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi devetoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu ministarstva raspisanom za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1.493.500 dinara.

galerija
Konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle trinaest godina, kao instrument kulturne politike za podršku savremenim vizuelnim umetnicima, ustanovama kulture i organizacijama civilnog društva, i za osnaživanje sistemskog razvoja umetničkog tržišta i razvijanja vizuelne kulture. Ovim konkursom Savremena galerije Zrenjanin je dobila priliku da svoju kolekciju upotpuni reprezentativnim umetničkim delima recentnog stvaralaštva značajnih savremenih vizuelnih umetnika i na taj način još više osavremeni svoju zbirku, kažu u Savremenoj galeriji.

Ovim konkursom galeriji je odobren otkup umetničkih dela Mirjane Bobe Stojadinović, Slobodanke Stupar, Selmana Trtovca, Nine Todorović, Predraga Terzića, Stevana Kojića, Jelene Jureše, Dragomira Ugrena i Svetlane Volic.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

galerija1

– Zbirka Savremene galerije Zrenjanin poseduje dela koje smo prikupili uglavnom kroz rad Umetničke kolonije Ečka, ređe se popunjavala poklonima umetnika, a otkupi umetničkih dela u poslednjih nekoliko godina su potpuno izostali. Obzirom da u poslednjih tridesetak godina Umetnička kolonija Ečka deluje u dva saziva, „Susreti akvarelista“ i „Slika“, zbirka Savremene galerije Zrenjanin se bogatila umetničkim radovima nastalim uglavnom ili u tehnici akvarela ili u tehnici ulje ili akril na platnu. Tradicionalno okupljanje umetnika u sazivu „Slika“ transformirano je 2006. godine tako što je umetnicima omogućeno da se osim ulja/akrila na platnu bave različitim tehnikama savremenog vizuelnog stvaralaštva, a od 2010. godine se teži ka formiranju autorskih i problemski koncipiranih saziva čime je revitalizovan pedesetogodišnji organizam kolonije, a sama kolekcija Savremene galerije Zrenjanin počela je polako da se osavremenjuje, kažu kustosi.

Kustos je Sunčica Lambić-Fenjčev, a izložba će trajati do 12. marta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh