I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Kuća zdravlja
Kultura

Nova izložba u Narodnom muzeju – „Početak“

Izložba radova mlade zrenjaninske slikarke Ive Nedeljkov – “Početak”, biće otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u utorak, 16. jula u 19 časova.

Ova akademska grafičarka osvojila je prvu nagradu na prošlogodišnjem konkursu “30×30” koji je organizovao Kulturni centar Zrenjanina, a kao nagrada usledila je izložba u zrenjaninskom Muzeju. Deo radova koji će biti izloženi pripadaju prethodnoj seriji “Introspektivi”, kao i novoj seriji pod nazivom “Početak”. Radovi su izvedeni različitim tehnikama i različitih formata, objedinjenih jednim motivom.

Pocetak - Iva Nedeljkov-1
„Radovi izvedeni različitim tehnikama i različitih formata, objedinjeni su motivom. Dominantan motiv kuće predstavljen je kao Kuća, odnosno Dom, kao Kuća sa simbolima, i Kuća kao simbol. Korišćeni simboli prepoznatljivi su i jasni, nezavisni od ličnih, iako na nekim radovima visi teg ličnog iskustva, odnosno simboli kroz koje doživljavam katarzu.

Predstavljene kuće, mada arhitekturom podsećaju na kuće vojvođanskog podneblja, su isto tako udaljene od bilo kakvog regionalnog, kulturnog, običajnog, verskog i nacionalnog opredeljenja. Ali mogu biti to. Kuća sa svojom aurom. Sagrađena spolja i iznutra od njenih ukućana, njihovih predaka, njihovih karaktera, međusobnih odnosa, svakodnevnice, planova, tajni i želja.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
I Taxi Zrenjanin

Odsustvo perspektive, i zatvorene tamne pozadine, na nekim radovima, podsećaju na srednjovekovnu sakralnu umetnost. Kuća je izdvojena, kao isečena iz svog okruženja i preneta na platno, sa odsustvom statike, nedefinisanih granica. Ona koja pulsira. Kuća koja jednostavno diše.“, opisala je mlada umetnica svoje radove.

Iva Nedeljkov rođena je 1985. godine u Zrenjaninu, srednju umetničku školu „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, smer likovni tehničar završila je 2004 godine, a osnovne studije Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, odsek grafika u klasi profesorke Biljane Vuković, završila je 2011. godine.

Izložba „Početak“ biće aktuelna do početka avgusta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh