I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Nova izložba u Muzeju – „Grad biciklista“

U Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu utorak 16. oktobra u 19 časova biće otvorena izložba ”Grad biciklista – istorijski, etnološki i umetnički aspekti bicikla u Subotici”. 

Izložba kompleksno prikazuje 130 godina dugu istoriju biciklizma u Subotici preko istorije kulture biciklizma, običaja vožnje bicikla u Subotici, kao i priča koje žive u sećanju Subotičana, takođe će biti predstavljeni radovi subotičkih umetnika kojim je inspiracija bio bicikl kao sredstvo.

Prvi bicikli u Subotici pojavili su se krajem osme decenije 19. veka. Ispočetka su bili zabava imućnih. Lomeći konzervativne strahove prema novom i nepoznatom, kao i nataložene društvene predrasude (žene i bicikl), ovo prevozno sredstvo vremenom je postalo omiljeno i u masovnoj upotrebi kod svih društvenih slojeva.

PerSu marketi

Tema izložbe Gradskog muzeja Subotica je prikazana interdisciplinarno, pa se postavka sastoji iz tri osnovna segmenta: etnološkog, istorijskog i umetničkog. Stoga su izložba i katalog delo troje kustosa subotičkog muzeja: Judite Rafai, etnologa-pedagoga, Olge Kovačev Ninkov, istoričara umetnosti i Mirka Grlice, istoričara. Jedan od centralnih likova postavke je Lajoš Vermeš (Subotica, 1860–1945), osoba koja zauzima istaknuto mesto u lokalnoj istoriji sporta i međunarodnog biciklizma. On je 1891. godine izgradio na Paliću biciklističku stazu, koja je prva takva staza na našim prostorima. Od tog vremena Subotica je grad biciklista.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Lajoš Vermeš

Izložba će u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin biti postavljena do kraja novembra. Nadležni kustos je Branko Onjin, kustos istoričar Narodnog muzeja Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh