I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Gradska Narodna Biblioteka

Program osme „Noći muzeja“ u Zrenjaninu

Manifestacija „Noć muzeja“ biće održana u subotu 7. juna na nekoliko lokacija u Zrenjaninu. U periodu od 18 do 02 časa posle ponoći, 12 institucija i organizacija ponudiće svoje prostore i programe za zrenjaninsku publiku.

noc-muzeja
Tako će posetioci moći da obilaze sadržaje u Narodnom muzeju,  Savremenoj galeriji, Kulturnom centru, Istorijskom arhivu, Narodnom pozorištu, Gradskoj narodnoj biblioteci, kao i one koje su pripremili Arhiv fotografije, BID – Unapređena zona poslovanja, Pozorišni klub Zeleno zvono, Umetnička asocijacija Zrenjanin, Knjižara Teatar i Osnovna i srednja škola „9. maj”.

Pojedine institucije izvršile su izmene u prvobitno koncipiranom programu, s obzirom da je datum održavanja „Noći muzeja“ zbog situacije u zemlji uzrokovane poplavama, sa 18. maja pomeren na 7. jun.

Iako je ulaz u sve institucije besplatan, ovogodišnja „Noć muzeja“ ima humanitarni karakter pa će posetioci moći da daju prilog za nastradale u poplavama u Srbiji, na punktu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

 stalna_likovna_postavka_muzej_zrenjanin1

PROGRAM – VODIČ MANIFESTACIJE „NOĆ MUZEJA“

NARODNI MUZEJ ZRENJANIN U NOĆI MUZEJA

18–02h Salon : Izložba „Tropi” autorke Milene Jeftić Ničeve Kostić
Ciklus pod nazivom Tropi nastajao je u proteklih četrnaest godina na putovanjima po egzotičnim destinacijama kao što su: Kambodža, Indija, Meksiko, Vijetnam, Australija i druge destinacije, između ostalog i na mestima kao što su Meljine i Herceg Novi.

18–22h Salon : Radionica za najmlađe „Pozorište u (muzejskoj) kući”
U Noći muzeja održaće se radionica za najmlađe pod nazivom „Pozorište u (muzejskoj) kući”. Učesnici će osmisliti, napraviti lutke i scenografiju i prikazati svoju predstavu. Radionica će oživeti tradiciju „papirnog teatra”, omiljene porodične zabave u XIX veku.

18–20h Plato ispred Salona : „Kostimbal” – Persu marketi i ove godine organizuju program za decu ispred Muzeja –  crtanje kredama na betonu i defile kostimiranih učesnika. Persu marketi obezbediće nagrade za učesnike, grickalice, osveženje i balone.

20h Salon : Koncert etno-muzike – Svetlana Stević – izvorne pesme iz Srbije, Izvorna grupa „Seferini” i gajdaš Vanja Ilijev – izvorne pesme iz Banata.

18–22h Mali salon : Radionica i postavka „Srce u kalupu”
Prezentovanjem kalupa za izradu slatkiša i drugih eksponata iz Etnološke zbirke biće predstavljena atmosfera pravljenja kolača u kuhinji. Pažnja će biti usmerena na liciderska srca i njihovu simboliku, a biće održana i radionica ukrašavanja liciderskih srca. U okviru postavke biće organizovana prodaja liciderskih kolača. Povezano sa ovom temom iz Zbirke stare i retke knjige biće izložen časopis Ženski svet iz 1887. godine.

18–21h Mali salon : Arheološka radionica “Vajanjem i igrom kroz arheologiju” – arheološko-vajarska radionica inspirisana fotografijama arheoloških predmeta od praistorije do srednjeg veka.

21–22h Mali salon : Grafička radionica – predstavljanje tehnike duboke štampe akvatinta.

18–02h Prolaz ka atrijumu NMZ: „Biološki kabinet Više pedagoške škole” Postavka prikazuje kako je izgledao kabinet za nastavu biologije u Višoj pedagoškoj školi, kao i raznovrsna učila koja su se nekada koristila, a danas se čuvaju u Muzeju. Biće izloženi predmeti koje su studenti koristili u nastavi biologije: mikroskop i mikropreparati, učila (razni crteži, slike, makete i sl.), herbarski listovi…

18–02h Hodnik u prizemlju kod Malog salona : „Izvinite zbog prekida programa” – postavka starih televizora iz privatne kolekcije Save Mađareva.

21h i 23h Stalna postavka Likovne zbirke: „Ali ja nisam sama!”
Povodom 120-godišnjice rođenja Zore Petrović, koja se navršila 17. maja, biće upriličeno predavanje o slici „Bogatstvo”, jedinoj koju Narodni muzej čuva, a koju je uradila poznata slikarka. Nakon predavanja, posetioci će moći da sklapaju  slagalicu sa motivom ovog umetničkog dela.

18–02h Hodnik – prvi sprat : „Mirno spavaj ove noći”
Postavka će predstaviti ambijent spavaće sobe XIX i sa početka XX veka – ormane, noćne stočiće, ogledala, pribor za umivanje (lavori i bokali), starinski veš i aktovi koje je radio Aleksandar Sekulić.

18-02h Hodnik – prvi sprat : Legat Branislava Simića – U Noći muzeja svečano će publici biti predstavljen legat našeg proslavljenog rvača, olimpijca, prvog Srbina koji je osvojio zlatnu medalju u pojedinačnom sportu na Olimpijskim igrama.

18–02h Hodnik – drugi sprat : „Zavirite u privatni život narodnog heroja Žarka Zrenjanina Uče”
Predstavljanje originalnih porodičnih fotografija Žarka Zrenjanina i fotografija sa njegovog venčanja.

18–02h Hodnik – drugi sprat : „Fotografije velikih poplava”
Originalne fotografije velikih poplava u našem gradu od 1932. do 1963. godine iz fonda Istorijskog odeljenja.

18–02h Hodnik – drugi sprat : „Zrenjanin na starim razglednicama”
U vitrinama ispred Biblioteke biće izložene stare razglednice sa motivima grada Zrenjanina (Velikog Bečkereka, tj. Petrovgrada) iz zbirke Istorijskog odeljenja. Razglednice potiču iz perioda između dva svetska rata, a obuhvataju i vreme nakon završetka Drugog svetskog rata.

18–02h Hodnik – drugi sprat : „Bufalo Bil u našem gradu”
U Noći muzeja publika će moći da pogleda reklamnu brošuru o gostovanju Bufalo Bila u našem gradu jula meseca 1906. godine. Vilijam Broderik Kodi, poznat kao Bufalo Bil, bio je poštanski jahač „Poni ekspresa“, vodič i tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca i profesionalni lovac na bizone. Brošura je poklon Veljka Trajkovića iz Zrenjanina.

22h Atrijum NMZ: Koncert džez muzike nastupaju „Graz express” i Tanja Senić (Tanja Senić – vokal, Vojislav Savkov – saksofon, Fedor Ruškuc – kontrabas, Aleksandar Popović – gitara, i Miodrag Milovanov – bubnjevi).

SAVREMENA GALERIJA ZRENJANIN

18-02h – Izložba „Od idile do apokalipse. Pejzaž od sredine 20. do početka 21. veka iz zbirke Savremene galerije Zrenjanin“

Delovanje Umetničke kolonije Ečka i nastojanje Savremene galerije Zrenjanin da jedan deo svoje delatnosti posveti proučavanju i problematizovanju teme pejzaža iniciralo je ovu studijsku izložbu iz fonda Savremene galerije Zrenjanin, jer se tokom više od pola veka postojanja umetnički fond bogatio umetničkim delima upravo ove tematike.

1820hU okviru izložbe biće održana radionica za decu čija je osnovna ideja da ona sama „naprave“ prirodu u galerijskom prostoru u okviru izložbe. Radionicu vodi Jelica Milivojev.

21h Igor Cvejić (Smena 8) – Koncert, ambient drone.

 

GRADSKA NARODNA BIBLIOTEKA „ŽARKO ZRENJANIN“

OD ČITANJA SE RASTE

18-02h Sajam knjiga u Klubu knjige – Sajamski popust od 20 do 70%

18h Radionica za decu Od čitanja se raste Jasminke Petrović – Jedna od naših najprevođenijih književnica za decu kroz kreativnu radionicu za osnovce odgoneta zašto i kako se od čitanja raste

19h Baterija perkusionista „Ritam duše“ i plesno-muzički program

Program učenika OŠ „Josif Marinković“ i plesnog studija „Step Up”iz Novog Bečeja

NARODNO POZORIŠTE „TOŠA JOVANOVIĆ“

18-20h – Lutkarska radionica – Ideja radionice je da kroz otkrivanje tajne lutkarskog pozorišta deca razvijaju maštu i kreativnost. Na taj način biće im pokazano kako se njihov dizajn, crteži i ideje mogu pretvoriti u lepe lutke i fantastične kostime i dekor, pomoću kojih mogu da ispričaju svoje priče.

ISTORIJSKI ARHIV

18-02h – Izložba „Aleksandar Prvi – kralj Jugoslavije 1918-1934.“ – Nastala je u saradnji sa Arhivom Jugoslavije. Izložbu čine dokumenti: fotografije, ukazi, zakoni, zabeleške, sporazumi, presskliping – nastali u vreme vladavine kralja Aleksandra I Karađorđevića. Autor izložbe je istoričar Mitar Todorović.

 

KULTURNI CENTAR

18-02h – Hol – Izložba „Voda u srcu nauke“

Izložba  je organizovana u saradnji sa OŠ „Jovan Cvijić“ i Francuskim institutim u Srbiji. Sastoji se od 34 panoa koji obrađuju pitanje vode – jedno od najvažnijih pitanja današnjice. Ovaj prirodni resurs neravnomerno je raspoređen i ugrožen klimatskim promenama i prekomernom eksploatacijom. Tokom Noći muzeja biće emitovan film „Žeđ sveta“ Jan-Artisa Bertrana.

 

UMETNIČKA ASOCIJACIJA ZRENJANIN

18-02h – “Muzej Destrukcije – mapiranje” – Nakon deset godina od otvaranja Muzeja Destrukcije ova institucija se, od skromnih početaka u Pinovoj vili, proširila na veliki broj lokaliteta u gradu. U toku Noći muzeja započećemo akciju u kojoj će građani pronalaziti obeležena mesta, epicentre destrukcije, na kojima će načiniti fotografije od kojih će se u narednom periodu kreirati galerija. Na punktu u centru grada članovi UA će deliti info materijal uz adekvatan muzički program.

KNJIŽARA TEATAR

18-02h – Knjižara Teatar se priključuje Noći muzeja prezentacijom serijala knjiga Veliki svetski muzeji (serijal čini 12 knjiga). Takođe veliki broj knjiga iz oblasti umetnosti i ceo asortiman iz Teatra biće dostupan po specijalnom popustu te večeri.

PK ZELENO ZVONO (NOVI OPTIMIZAM)

19h Prostorije kluba – Otvaranje izložbe Dejana Vučetiča (Darkwood Dub) – U okviru Noći muzeja, u prostorijama kluba od 19h će na izložbi biti predstavljeni plakati i stripovi čiji je autor Dejan Vučetič-Vuča, pevač i tekstopisac benda. Vučin rad na stripu (objavljivao u sada već nepostojećim časopisima NON, Student, Talas, XZ), a zatim i na dizajnu rock plakata je originalan i kvalitetno izveden i možda je, silom prilika, ostao u senci njegovog bavljenja muzikom.

 

ARHIV FOTOGRAFIJE

18h-20h – “Usvojite fotografiju” – U okviru programa „Usvojite fotografiju”, Arhiv fotografije ponudiće fotografije starosti između 50 i 100 godina kojima treba dom. Pozivamo sve one koji žele da ovim fotografijama pruže novi ram ili mesto u svom porodičnom albumu da nam se pridruže. Usvajanje fotografija održaće se na Trgu slobode između 18h i 20h. Učešće u programu je besplatno.

ZONA UNAPREĐENOG POSLOVANJA – BID

19h Ispred ulaza u pasaž „Korzo” – Izložbe tematskih fotografija žena sa invaliditetom pod nazivom „Vidljive” i projekcijom filma „Zato što smo sve jednake”. – BID se uključuje, zajedno sa Zrenjaninskim edukativnim centrom ZEC-om, u program obeležavanja Noći muzeja organizovanjem izložbe tematskih fotografija žena sa invaliditetom pod nazivom „Vidljive” i projekcijom filma „Zato što smo sve jednake”. Izložba i film će biti organizovani u centru grada ispred ulaza u pasaž „Korzo”.

 

OSNOVNA I SREDNJA ŠKOLA „9. MAJ”

18h-02h – Prezentacija umetničkih slika i kreativnih i maštovitih dečjih radova nastalih na inkluzivnim likovnim kolonijama i inkluzivnim radionicama.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh