I love Zrenjanin portal

  • 3D gradjevinska kuca
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Noć muzeja sinoć privukla nekoliko hiljada Zrenjaninaca

Zrenjanin je i ove godine i to po 11. put zaredom bio deo Evrope uključivši se u manifestaciju „Evropska noć muzeja“.

Svaka od ustanova kulture na svoj način se pripremila da ugosti sve one koji vole umetnost na bilo koji način pa su tako posetioci uživali u sadržajima Narodnog muzeju, Savremene galerije, Kulturnog centra, Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, Istorijskog arhiva Zrenjanin.

U Narodnom muzeju Zrenjanin posetioci su mogli da vide tri izložbe kao i da uživaju u tri koncerta. Otvorena je jedinstvena izložba posvećena deci odnosno periodu odrastanja pod naslovom „Blago nama decama što smo taki mali“, kao i „Muzej za decu“ i izložba dečijih ilustracija Ide Ćirić.

I Taxi Zrenjanin

Povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike „Vizija u oblacima“ koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin viši kustos Sanja Vrzić napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje dok je Olivera Skoko viši kustos-istoričar umetnosti kroz nadahnutu priču posetiocima približila svaki detalj i značaj ovog izuzetnog dela.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Deca odnosno najmlađi su tokom „Noći muzeja“ uživali u više sadržaja. Radionica za decu od 6 do 10 godina na kojoj su prikazane igre poput „klikera“, „lastiša“, „školice“, „dugmeta“. Decu su animirale autor igraonice  Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog, a uz nju i voditeljka  Ivana Arađan kustos-istoričar umetnosti.

Kroz arheološko-konzervatorsku radionicu „Umetnost mozaika“ posetioci su se upoznali sa tehnikom izrade mozaika. Deca uzrasta od 5 do 12 godina  svoju umetničku slobodu i ideje preneli su  izradom sopstvenog mzaika. Autori su Aleksandar Šalamon, Tatjana Petrović, Olivera Starčević, Ana Kostadinović Nemet i Tamara Spasojević.

Pomoću flomastera i teme Radovićeve pesme „Strašan lav“ realizoavana je likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!“  Autor radionice je Nevena Dujin Grković uz voditeljku Ivanu Arađan.

Decu su na više načina aktivno učestvovala u sadržajima Narodnog muzeja

Jedna od postavki muzeja posvećena je 130. godišnjici kuglanja u Zrenjaninu, a jedna je izuzetna ihtiološka zbirka prirodnjačkog odeljenja ove ustanove, a pripremljena je i izložba plakata sa najavama muzejskih manifestacija u Zrenjaninu u  periodu 1945. – 1964.

Učenici Muzičke škole „Josif Marinković“ priredili su izuzetan događaj za kraj koncertne sezone priredivši dva koncerta, jedan u Savremenoj Galeriji i jedan u salonu Narodnog muzeja.

U izuzetnom prostoru  atrijuma Narodnog muzeja priređena su dva muzička programa. Najpre  zajednički koncert Hora gerontološkog kluba pod vodstvom Danice Đorđević i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“ pod vodstvom Sanje Popović.

U nastavku je održan koncert horova „Supernova“ i „Big beng“, a  u završnici je svoju autorsku pesmu kao poklon Zrenjanincima i profesoru Marku Pejčiću izveo  Mihajlo Mladenović.

U Istorijskom arhivu Zrenjanin posetioci su mogli da vide izuzetnu izložbu pod nazivom „Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu od 1746 do 1946.“ Izložba između ostalog obuhvata dokumenta koja potiču iz crkveno opštinske arhive. Imao sam čast i zadovoljstvo da blagoslovom starešine Uspenskog hrama jereja Radivoja Nađalina pristupim tim dokumentima kao i da ih sortiram  – izjavio je Slobodan Milin diplomirani istoričar arhivista, autor ove izložbe.

U pitanju je stara istorijska građa, prvorazredni istorijski izvor bitan ne samo za naš grad već i srpski narod uopšte. Najstariji dokument izložbe je Domovni protokol Uspenske crkve iz  1746. – popis pravoslavnih domaćinstava, potom zapisnici crkvenih odbora i skupština dopisi temišvarskih i banatskih vladika kao i svedočanstvo paroha Georgija Nikolića od velikom požaru iz 1807. godine.

Najstariji dokument izložbe – Domovni protokol Uspenske crkve iz  1746. – popis pravoslavnih domaćinstava

U okviru „Noći muzeja“  na platou ispred Gradske narodne biblioteke održan se program čitanja na otvorenom „Velike i male revolucije“ što je i tema ovogodišnje „Noći muzeja“.

Izbor iz domaće i svetske književnosti čitali su srednjoškolci i studenti članovi Čitalačkog kluba biblioteke i bibliotekari.

U Savremenoj galeriji Zrenjanin u toku je  izložba slika Mirjane Šipoš „Tiho i nenametljivo“. Kulturni centar Zrenjanin aktivno se priključio ovoj manifestaciji izložbom radova akademske slikarke Vere Tanasić. Izložba je otvorena  do 26. maja.

U umetnosti hrane u „Noći muzeja“ uživali su posetioci  koncept bara i restorana Kafemat koji je za ovu priliku pripremio jela sa menija srpskog srednjovekovnog dvora.

Sve u svemu „Noć muzeja“ izmamila je u grad pored redovne publike koja posećuje izložbe i koncerte i nekoliko hiljada sugrađana, dece i gostiju sa strane koji su želeli da uživaju u posebnoj atmosferi kojom Zrenjanin odiše tokom ove manifestacije. Istini za volju većina ovih sadržaja uvek je dostupna što naš grad i bez „Noći muzeja“ čini izuzetnom umetničkom i kulturnom destinacijom.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh