I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Noć muzeja i 10 dana uzastopnih kulturnih sadržaja u gradu

Narodni muzej Zrenjanin i ove godine učestvuje u manifestaciji „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ koja se održava treći put i to u periodu od 11. do 20. maja.

Narodni muzej i Savremena galerija u tom periodu imaju dodatne programe i biće otovreni za publiku od 10 do 22 časa svakog dana, a poslednjeg dana manifestacije kada se obeležava Evropska noć muzeja od 17 do 01. Učesnici u Noći muzeja su i Kulturni centar Zrenjanin, Narodno pozoršte „Toša Jovanović“, GNB „Žarko Zrenjanin“, Istorijski arhiv Zrenjanin kao i koncept bar i restoran Kafemat.

U četvrtak 11. maja u 19 časova u Salonu Narodnog muzeja najavljeno je otvaranje izložbe Etnološkog odeljenja „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici.“ Cilj izložbe je da se usko tematski  predstavi kultura sa ovog područja u ovom slučaju – podizanje deteta – izjavila je Sanja Vrzić iz ove institucije.

PerSu marketi

Autorke izložbe i pratećeg kataloga su Branka Babić kustos-etnolog i mr Rajka Grubić muzejski savenik. Izložbu čine prvi odevni predmeti beba kao i kućni inventar dok je jedan deo posvećen igračkama i dečjim igrama. Drugi segment je „izložba u izložbi“ – Muzej za decu, gostovanje Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Rezultat je to saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov kustos-istoričar umetnosti. Putem igračaka u „malom muzeju“ predstavljaju se različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Istovremeno Narodni muzej Zrenjanin mešovitom postavkom predstaviće se u Gradskom muzeju u Vrbasu.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Noć muzeja 20. maja od 17 do 01 čas

17,30h – U Malom salonu NMZ povodom Evropske noći muzeja biće otvorena izložba dečjih ilustracija „Ida Ćirić“. Ona je bila važna srpska ilustratorka za decu (1937 – 2007). Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane  knjiga i časopisa, među ostalim i čuveni „Poleterac“.  Za svoj rad nagrađena je sa 12 nacionalnih priznanja. Zrenjaninskoj publici po prvi put će biti predstavljeno više od 100 ilustracija rađenih flomasterima, laviranim tuševima i kolaž tehnikama. Nadležni kustos je Dšan Marinković viši kustos-fotograf.

21h – Povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike „Vizija u oblacima“ koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin biće organizovano predavanje na tu temu. Viši kustos Sanja Vrzć napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje dok će Olivera Skoko viši kustos-istoričar umetnosti kroz priču posetiocima približiti značaj ovog izuzetnog dela.

17 – 01h  – U holu NMZ biće predstavljeni plakati sa dvadesetak izložbi i predavanja u organizaciji Umetničkog odeljenja, koje su održane u staroj zgradi kraj Velikog mosta u periodu od 1945. od 1964. godine. Autor Dejan Vorgić istoričar umetnosti kroz ovaj materijal odslikava duh jednog vremena i komunikaciju Muzeja sa tadašnjom publikom.

17 – 01h – Na drugom spratu u okviru prirodnjačke postavke biće predstavljen deo predmeta iz Ihtiološke zbirke pod nazivom „Ispod površine mora“. Ova zbirka oformljena je 1978. godine od materijala preuzetih iz bivše više pedagoške škole. U pitanju je 48 dermoplastičnih, 2 tečna i jedan osteološki preparat. Autor je Nataša Knežević viši kustos-biolog.

U „Noći muzeja“ nekoliko radionica i koncerata

Tokom manifestacije „Noć muzeja“ u 18 časova u atrijumu muzeja organizuje se zanimljiva radionica za decu od 6 do 10 godina na kojoj će biti prikazane igre poput „klikera“, „lastiša“, „školice“… Deca će moći da nauče i probaju i tradicionalnu igricu „deugmeta“. Autor igranonice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog, a uz nju voditeljka će biti i Ivana Arađan kustos-istoričar umetnosti.

U 19 časova posetioci će kroz arheološko-konzervatorsku radionicu „Umetnost mozaika“ moći da se upoznaju sa tehnikom izrade mozaika. Deca uzrasta od 5 do 12 godina imaće priliku da izraze svoju umetničku slobodu i ideje prenesu na izradu sopstvenog mzaika. Autori su Aleksandar Šalamon, Tatjan Petrović, Olivera Starčević, Ana Kostadinović Nemet i Tamara Spasojević.

Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!“ za temu ima ilustrovanje pesme Duška Radovića „Strašan lav“, a počinje u 19 časova. Sredstvo za crtanje biće flomasteri koje je Ida Ćirić kroz svoje ilustracije prvi put učinila ravnopravnim sredstvom likovnog izraza. Autor radionice je Nevena Dujin Grković uz voditeljku Ivanu Arađan.

U 17 časova u atrijumu NMZ na programu je veoma interesantan zajednički koncert Hora gerontološkog kluba pod vodstvom Danice Đorđević i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“ pod vodstvom Sanje Popović.

U 19 časova u Salonu NMZ nastupaju učenici Muzičke škole „Josif Marinković“ sa raznih odseka.

U 20 časova u atrijumu je na programu koncert Hora „Supernova i Bigbeng“, a sve u cilju popularizacije i afirmacije horskog pevanja. Dirigentska palica je u rukama profesora Marka Pejčića, a horove će pratiti zrenjaninski rock muzičari.

Program GNB „Žarko Zrenjanin“

U okviru „Noći muzeja“ u Klubu knjige od 17 do 01 čas organizovan je Majski saam knjiga na kom su izdanja dostupna po cenama nižim od 10 do 50 odsto. Na platou ispred biblioteke održava se program „Velike i male revolucije“ što je i tema ovogodišnje „Noći muzeja“. Tačno u 21 čas počinje program čitanja na otvorenom. Izbor iz domaće i svetske književnosti čitaće srednjoškolci i studenti članovi Čitalačkog kluba biblioteke i bibliotekari.

U Savremenoj galeriji izložba, koncerti i radionica za decu

U Savremenoj galeriji Zrenjanin u ponedeljak 15.maja u 19 časova biće otvorena izložba slika Mirjane Šipoš „Tiho i nenametljivo“. Rođena je 1916. godine u Zrenjaninu gde je završila Gimnaziju. Diplomirala je na Akademiji za likovne umetnosti u Beogradu. U početku je slikala pejsaže ali se uglavnom bavila sadržajima koji se mogu definisati kao ženski. Slikajući najčešće decu i žene tematizovala je žensku emocionalnost i privatnost. Krajem 1995. godine poklonila je Savremenoj galeriji 80 radova, a ova ustanova danas ima 88 njenih slika i crteža.  Izložba“Decembarska grupa“ iz zbirke Savremene galerije gostuje 10. maja u Narodnom muzeju u Vranju. Zrenjanin i Vranje povezuje umetnik Dragutin Cigarčić rođen 1922. godine. U Umetničkoj koloniji Ečka boravio je 6 puta dok se u kolekciji Savremene galerije čuva 7 njegovih slika.

U sredu 17. maja u 19 časova biće održan koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“.  Isto tako učenici ove škole održaće koncert i u subotu 20. maja sa početkom u 18 časova. U 18,30 časova organizuje se radionica za decu „Slikaonica – deca slikaju decu“ na kojoj će se deca upoznati sa umetničkim delima Mirjane Šipoš, a imaće priliku da stvaraju sopstvene radove slikajući sebe ili svoje drugare različitim tehnikama. Radionicu vodi Jelica Milivojev.

Kulturni centar aktivno se priključuje „Noći muzeja“

Izložba radova akademske slikarke Vere Tanasić otvorena je do 26. maja u izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina. Srednju školu za dizajn „Bogdan Šuput“ završila je u Novom Sadu na smeru – likovni tehničar. Završila je i Akademiju umetnosti odsek likovne umetnosti, smer – slikarstvo u klasi prof. V. Rančića, a diplomirala je 2012. u klasi prof. D. Todorovića. Članica je SULUV-a od 2015. godine. Do sada je učestvovala na devet kolektivnih izložbi, a drugu samostalnu izložbu radova predstaviće zrenjaninskoj publici. Radovi su nastali kao proces njenog likovnog sazrevanja i velike ljubavi prema mozaiku, kojim se bavila još od srednje škole.

Istorijski arhiv pripremio interesantnu izložbu o istoriji Srpske pravoslavne crkve

Izložba pod nazivom „Srpska Pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“ biće otvorena u petak 19. maja u 18h u izložbenom salonu Istorijskog arhiva u ulici Narodnog fronta 5. Izložba sadrži dokumenta iz crkveno-opštinske arhive Uspenskog hrama u Svetosavskoj ulici sa najstarijim dokumentom domovnim protokolom (popis domaćinstava) iz 1746. godine. Važnu građu čine dokumenta bečkerečkog protoprezvitarijata, spiskovi učenika, molbe, spiskovi crkvenih birača i drugo. Biće prikazani i posebno interesantni zapisi sa margina starih bogoslužbenih knjiga među kojima je i zapis o velikom požaru 1807. godine. Autor izložbe je Slobodan Milin istoričar-arhivista.

„Kafemat“ se priključuje „Noći muzeja“ na originalan način

Učešće koncept bara i restorana „Kafemata“ u ovogodišnjoj manifestaciji „Noć muzeja“ povezano je sa njihovom osnovnom ugostiteljskom delatnošću pa će se tako na meniju naći jela srpskog srednjovekovnog dvora. Uvidom u naučne radove gastroheritologa i uvidom u literaturu na ovu temu  izvršen je izbor jela koja će se naći na specijalnom meniju. Tako će gosti ovog lokala u periodu od 18,30 do 20,30h moći da degustiraju šljive u slanini punjene sirom kao i srednjovekovni hleb.

 

Svi sadržaji su besplatni – posebno je podvučeno u najavi ovih dešavanja.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh