I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Nauka i umetnost ruku pod ruku – Mihajlo Pupin i Uroš Predić

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 9. februara 2018. godine, u 19h biće održano predavanje Aleksandre Ninković Tašić, predsednika Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin, pod nazivom “Nauka i umetnost ruku pod ruku, Mihajlo Pupin i Uroš Predić”.

Predavanje je organizovano u okviru izložbe “Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?” na kojoj je jedan segment posvećen odnosu dvojice velikana, Pupina i Predića. Njihovi putevi su se rano ukrstili, a onda kroz druženja, saradnju, međusobnu podršku i uvažavanje to je preraslo u jedno iskreno prijateljstvo. Na izložbi je prikazan i crtež Mihajla Pupina, vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin, na kojem je poznati naučnik prikazao svog učitelja iz Idvora, a koji je uradio kao đak trećeg razreda pančevačke gimnazije u vreme kada istu školu pohađa i Uroš Predić.

Uvodničar predavanja će biti Olivera Skoko, autorka pomenute izložbe, dok će o odnosu Pupina i Predića, i posebno o naučniku kao velikom poštovaocu i prijatelju umetnika i umetnosti govoriti Aleksandra Ninković Tašić.

I Taxi Zrenjanin

Aleksandra Ninković Tašić predsednik je Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i regionu, a najvažnija njena višegodišnja aktivnost je rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina. Autor je velike izložbe „Pupin – od fizičke do duhovne realnosti“, koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda – onaj u dužini trajanja postavke, ali i u posećenosti. U bliskoj saradnji sa Agape knjigom priredila je autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle, kao i knjigu Zvezdobrojci. Vodi program „Obrazovne pupinizacije“ kroz koji se nauka približava deci predškolskog i školsog izrasta. Za svoj rad dobila je Nagradu grada Beograda, Nagradu Mihaila Valtrovića, nagradu Vitez srpske kulture, kao i prestižno priznanje Ujedinjenih nacija. Susret Mihajla Pupina i Uroša Predića lepo je prikazan  i u kratkom igranom filmu „Mihajlo Pupin ponovo u Banatu“ iz 2014. Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“, Pančevo.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh