I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Narodni muzej Zrenjanin u Makou održao radionicu „Pendžeri prijateljstva“

Zrenjaninski Narodni muzej organizovao je protekle nedelje radionicu za učenike školskog uzrasta u prostoru Muzeja „Atila Jožef“ u Makou, na temu „Pendžeri prijateljstva“.

Ova radionica nastavak je saradnje koju su ta dva muzeja započela prošle godine kada je u našem gradu održana takođe uspešna radionica za decu. Radionici u Mađarskoj prethodila je prezentacija o zrenjaninskom slikaru Tivadaru Vanjeku, njegovom stvaralaštvu i legatu ovog umetnika, koji poseduje Narodni muzej Zrenjanin.

I-Taxi

PENDŽERI PRIJATELJSTVA – POZNATI VANJEKOV CIKLUS

Tivadar Vanjek je veći deo svog života proveo u Zrenjaninu, gde se bavio fotografskim i slikarskim pozivom. U njegovom slikarstvu prisutno je nekoliko faza, koje se razlikuju po tretmanu slike, ali uvek kroz motive zavičaja, Banata, kadrova Zrenjanina i okoline. Posebno se ističe njegov ciklus „Pendžeri prijateljstva“ (Prozori prijateljstva) u kojima on na svojstven način portretiše svoje prijatelje. Takođe, u tri navrata je poklonio gradu svoja dela, koja se danas čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, dok su u legatu Tivadara Vanjeka izložena ona dela koja najbolje oslikavaju bogat razvojni put Vanjeka kao slikara.

Prezentaciju je održala Ivana Arađan, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin, a potom su učenici kreirali svoje „Pendžere prijateljstva“, po uzoru na istoimeni ciklus u Vanjekovom stvaralaštvu. U radionici su učestvovali učenici osnovne škole iz obližnjeg mesta Čanad, uzrasta od prvog do osmog razreda, koji pohađaju nastavu srpskog jezika.


Prilikom ove posete, razgovaralo se i o budućim projektima, izložbama i radionicama između dve ustanove čiji je cilj negovanje kultura manjinskog stanovništva – srpskog, odnosno mađarskog.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh