I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Narodni muzej: Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“ najposećenija u prethodnoj godini

Jedna od najznačajnijih ustanova kulture tokom protekle godine ugostila je preko 33000 posetilaca, a na gostovanjima van Zrenjanina programi ustanove bili su još zapaženiji. U zemlji i inostranstvu izložbe ovdašnjeg Narodnog muzeja pogledalo je gotovo 47000 poklonika umetnosti. Osvrt na prethodnu, reći ćemo uspešnu godinu Narodnog muzeja Zrenjanin, dala je Ivana Arađan, kustos – istoričar umetnosti.

-Tokom protekle 2018. godine, posetioci Narodnog muzeja Zrenjanin mogli su da se upoznaju, informišu i učestvuju u različitim izložbenim i edukativnim programima.

Godina je započeta sa prethodno otvorenom izložbom Dakle, Vi ste taj Uroš Predić, koja je samo u 2018. godini brojala skoro pet hiljada posetilaca, što je ujedno i čini najposećenijom tokom godine, navodi naša sagovornica.

-U ovoj dinamičnoj godini, posetioci su mogli da pogledaju stalnu postavku Muzeja, koju čini pet odeljenja– Arheološko, Prirodnjačko, Istorijsko, Etnološkio i Likovno. Narodni muzej Zrenjanin raspolaže i sa tri izložbena prostora, te je ukupan broj izložbi u sva tri prostora bio 26. Publici su bile predstavljene gostujuće izložbe iz drugih Muzeja i institucija, kao i autorske izložbe koje su priredili kustosi odeljenja NMZ. Sadržaji izložbi bavili su se istorijom, istorijom sporta, etnologijom, istorijom umetnosti, arheologijom, prirodom, stvaralaštvom dece i mladih, savremenom likovnom scenom, stvaralaštvom slikara amatera i drugim temama. Autorske izložbe koje su privukle pažnju građana i posetilaca su Mlinovi na području srednjeg Banata od praistorije do 1941, Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova, Japanizam u Banatu, Izložba radova Aleksandra Đonovića iz kolekcije Kerčov, Retrospektiva Duška Kirćanskog, Žensko lice sporta u Zrenjaninu, 100 godina slobode, a od gostujućih se po broju posetilaca izdvaja izložba Slovačka lepota, iz Kulturnog centra Kisača.  Ukupan broj posetilaca na svim sadržajima tokom 2018.  godine je 33147. U ovaj broj sažimaju se posetioci stalne postavke, izložbi  i  propratnih sadržaja poput predavanja, radionica, tematskih vođenja, projekcija filmova, promocija knjiga i koncerata. Broj svih dodatnih aktivnih tokom godine broji 31. Programa koji su namenjeni deci i mladima bilo je 13, sa ukupnim brojem učesnika od 2147. Radionice koje su obuhvatile najveći broj dece su Slika od oblaka, koja je pratila pomenutu izložbu o Urošu Prediću i Radionice u Narodnom muzeju Zrenjanin – Storytelling, saradnički projekat sa Gradskom narodnom bibliotekom Žarko Zrenjanin, kaže Ivana Arađan.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
PerSu marketi

Detalj sa otvaranja izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić ?“

Događaji koji su takođe od velikog značaja za Narodni muzej Zrenjanin u protekloj godini su svečano otvaranje renoviranog Atrijuma, u Evropskoj noći muzeja, 19. maja kao i priprema za otvaranje depandansa Muzeja – kuće Slavka Županskog, koju je otkupio Grad Zrenjanin od njegovih naslednika.

Prvi događaj u rekonstruisanom atrijumu

Publika je mogla da pogleda izložbe Narodnog muzeja Zrenjanin i u Beogradu – izložbu Dakle, Vi ste taj Uroš Predić videlo je 46.576 posetilaca tokom gostovanja u Galeriji SANU, kao i izložbu posvećenu Todoru Manojloviću u Mađarskoj, u biblioteci Laslo Nemet u gradu Hodmezovašarhelj.

Na izmaku 2018. godine, izložbena delatnost zaključena je otvaranjem autorske izložbe NMZ Vasa Pomorišac – od tradicije do moderne, naglasila je koautorka pomenute izložbe, Ivana Arađan kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.

vasa pomorisac

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh