I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Najpopularniji američki stripovi nastaju u Zrenjaninu

Vladimir Popov živi i radi u Zrenjaninu, ali je njegov poslodavac u Americi. Zahvaljujući internetu, zajedno sa kolegama iz različitih delova sveta, timski radi na stvaranju jednog od najpopularnijih američkih stripova,  Hellraiser od Klajva Barkera.   

Copy of Hellraiser-Dark-Watch-6

Vladimir Popov

Vladimir Popov

Kada si počeo da crtaš stripove?

Fordomanija

– Bavim se stripom skoro ceo život, od svoje sedme godine. Jednostavno, svidela mi se ta vrsta umetnosti, te slike i crteži su ostavljali snažan utisak na mene i poželeo sam da i ja napravim  svoj strip. Naravno, veći deo života to mi je bio hobi. Tek u poslednjih par godina se bavim stripom profesionalno.

Kako je došlo do saradnje sa američkim izdavačima?

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

– Do saradnje sa američkim izdavačkim kućama je došlo na najklasičniji mogući način. Ja sam slao svima putem e -maila svoj CV i portfolio. Tako sam uspeo da ostvarim saradnju sa prvim poslodavcima.  Trenutno radim za dve izdavačke kuće iz Amerike, Boom Studios i Dynamite Entertainment.

page02

Šta je tačno tvoj posao prilikom izrade stripa?

– U Americi stripovi izlaze na mesečnom nivou. Imaju uglavnom 22 strane i proizvod su timskog rada. Prvenstveno zbog kratkog vremenskog perioda od mesec dana za izradu jednog broja, potrebno je imati više ljudi u kreativnom timu. Tim se sastoji od urednika, scenariste, crtača, koloriste i dizajnera, koji upisuje tekst i priprema izdanje za štampu. Za sada, trenutno radim kao kolorista. Bojom dočaravam atmosferu i emocije na crno –  belom crtežu i time definišem konačni izgled stripa. Ako bi uzeli za primer da je crtač ono što je u filmu režiser, kolorista bi bio ono što je u filmu direktor fotografije.

Sigurno je velika čast raditi na svetskom hitu poput  Hellraiser – a?

– Trenutno radim na nekoliko različitih projekata od autorskih dela, do licenciranih projekata. Jedan od projkata na kojem radim duže vreme je horror strip Hellraiser od Klajva Barkera, zatim na pulp avanturi Noir, i na još nekoliko naučno -fantastičnih stripova. Što se tiče Hellraiser – a, oko 2009. godine je krenuo prvi serijal. Ja radim na serijalu od juna 2012. godine. Osećaj je sjajan. Radim ono što volim i uspešan sam u tome. 

 

page04Kako funkcioniše saradnja preko interneta sa ostalim članovima tima?

– Saradnja preko interneta funkcioniše odlično, preko e – maila i chat programa. Osećaj je kao da smo svi u kancelariji, jedan do drugog, a ne razbacani svuda po svetu.

 Koliko je Hellraiser zastupljen u Srbiji?

– Najviše je čitan u Americi i Engleskoj. Kada uopšte govorimo o čitalačkoj publici u Srbiji, kada je u pitanju strip, mogu da kažem samo jedno  – ovde je generalno nivo kulture na niskom nivou. Svaka vrsta umetnosti ima velikih poteškoća da uspe na bilo kom nivou, a strip pogotovo.

Koliko ti diploma informatičara pomaže u tom poslu?

– Diploma informatičara mi pomaže indirektno – omogućila mi je poznavanje alata i tehnika, uz pomoć kojih mogu da se bavim modernim poslovanjem u kulturno – umetničkoj sferi, kao i da stvaram umetnost primenom modernih tehnologija.

page08

Kako je ekspanzija video – igrica uticala na razvoj stripa?

– Ekspanzija kompjutera i informatičke ere, doprinela je razvoju kvaliteta stripa. Kvalitetnija štampa, kvalitetniji kolorit i nove tehnologije, omogućili su da se kvalitet stripa podigne na viši nivo i usput stvorili prostora za nove stilove i trendove. Takođe, era video igara je doprinela popularizaciji stripa i približila ovaj vid umetnosti novim generacijama čitalaca. Veliki broj video igara je pravljeno po stripovima i obrnuto, mnogo stripova je pravljeno po video igrama.

page09

Kako vidiš budućnost stripa?

– Strip se prodaje u Americi i u papirnom i u digitalizovanom obliku. Pojavom modernih tehnologija poput pametnih telefona, i tableta, prodaja stripova u digitalnom obliku je sve popularnija, jer putem interneta, digitalni strip je dostupan svakome ko ima internet u bilo kom delu sveta na jedan klik. Kao i bilo koja druga vrsta umetnosti, neće nikada izumreti, jer je ljudima potrebna doza kreativnog kulturno – umetničkog sadržaja. Pitanje je samo u kojim delovima sveta je strip popularniji više, a u kojima manje – rekao je Popov na kraju razgovora za Ilovezrenjanin.

Ljubitelji stripova se mogu detaljnije informisati o radu mladog zrenjaninskog umetnika na stranici www.popow.biz

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh