I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Najbolje predstave vojvođanskih pozorišta od 12. do 18. aprila u Zrenjaninu

Grad Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović” i ove godine biće domaćini Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Od 12. do 18. aprila zrenjaninska publika imaće priliku da pogleda najbolje dramske i lutkarske predstave vojvođanskih pozorišta u proteklih godinu dana.

mjuzikl „Bilo jednom u Banatu“

– Publika će imati priliku da pogleda šest dramskih i pet lutkarskih predstava u toku nedelju dana koliko traje festival. Nakon njegovog završetka biće proglašeni pobednici i dodeljene nagrade. Predstave na repertoaru su najbolje koje u ovom trenutku vojvođanska pozorišta mogu da pruže i mislim da je selektor Slobodan Savić napravio jako dobar izbor i da će publika uživati – izjavio je Ivan Francuski, direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović”.

Ovo će biti druga godina zaredom kako je Zrenjanin domaćin najstarijem pozorišnom festivalu u regionu, a Francuski ističe da je to značajno jer će grad i pozorište biti u žiži kulturne javnosti ne samo Vojvodine nego i šire.

I Taxi Zrenjanin

– Od svih koji su prisustvovali prošlogodišnjem festivalu, dobili smo najbolje kritike. Festival je jako teško organizovati, potrebno je puno napora, organizacije, ali i finansijskih sredstava. Ono što je najvažnije, potrebna je publika, a Zrenjanin ima odnegovanu pozorišnu publiku koja u velikom broju dolazi u pozorište, posebno na ovakve manifestacije – dodaje Francuski.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

U danima tokom festivala, kako u pozorištu tako i u drugim ustanovama kulture, biće organizovan prateći program.

– Biće tu tema vezanih za pozorište koje mislim da će biti interesantne najmlađoj, ali i odrasloj publici. Biće održana razna dešavanja poput izložbi, književnih večeri, prezentacija – zaključuje Ivan Francuski.

Na festivalu koji nosi slogan „Pozorište u stigmatizovanom društvu”, nastupi­će: Narodno pozorište „To­ša Jovanović”, Pozorište mladih (Novi Sad), Narod­no pozorište Subotica, Srpsko narodnog pozorište (SNP), Novo­sadsko pozorište/Ujvideki sinhaz, Narodno pozorište Sombor, kao i Dečje po­zorište Subotica.

Na konferenciji za medije uoči festivala potpisan je ugovor o donatorstvu između Pozorišta i kompanije Gomex u vrednosti od 500.000 dinara.

Potpisivanje ugovora o donaciji

RASPORED IGRANJA 69. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE

petak, 12. april
19h otvaranje 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine
20h mjuzikl „Bilo jednom u Banatu“ – po priči Legenda o pozorištu I. Bojovića, autori teksta Ž. Mijanović i V. Lazić/r. V. Lazić

subota, 13. april
10h „Carski pevači“ – S. Lule Stanković/ r. S. Lule stanković, koreditelj I. Tot
19h „Zatvorenik i šestoprsti„ Viktor Peljevin/r. Dimitrij Vihreckij, Pozorište Mladih, Novi Sad

nedelja, 14. april
20h „Lisistrata“ Aristofan/r. Jovana Tomić, Narodno pozorište Subotica

ponedeljak, 15. april
11h „Izvini mama“ po bajci „Neću da se izvinim“ Sofije Prokofjeve/r. Todor Valov, Dečje pozorište Subotica (Scena na srpskom jeziku)
13h „Tiritarka hargatar“ Dečje pozorište Subotica (Scena na mađarskom) kamerna scena „Todor Manojlović“
20h „Veštice iz Salema“ Artur Miler/Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište

utorak, 16. april
20h „Hasanaginica“ po motivima drame Ljubomira Simovića/r. Andraš Urban, Novosadsko pozorište/Ujvideki sinhaz

sreda, 17. april
11h „Konjski zubić u našeg cara“ Miodrag Milovanov/r. Đurđa Tešić, Narodno pozorište Sombor
20h „Tartif“ po motivima originalne Molijerove drame/ r. Igor Vuk Torbica, Narodno pozorište Sombor i Srpsko narodno pozorište

četvrtak, 18. april
19h Dodela nagrada 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine
20h predstava u čast nagrađenih „Dopler“ Erlend Lu/r. Aleksandar Popovski, Srpsko narodno pozorište i Centar za razvoj vizuelne kulture Novi Sad

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh