I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Na Svetski dan pozorišta: Premijera „Čudovišta“ u Zrenjaninu

U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu u petak uveče će, na svetski Dan pozorišta, premijerno biti izvedena predstava „Čudovište“, u režiji Predraga Štrpca i po tekstu Branislave Ilić „Bako, neću da postanem čudovište“.

cudoviste

Direktorka pozorišta Ivana Kukolj Solarov kazala je novinarima da se prvi put radi predstava po tekstu koji je pisan za to pozorište i da je tekst inspirisan delom Radomira Konstantinovića „Filozofija palanke“.

Govoreći o predstavi, Štrbac je rekao da ga kao velikog filmofila zanima da kroz strukturu filmskog narativa ispriča priču o palanci u svakom od nas, onoj koja od najsitnijih ogovaranja zna da preraste u ekstremizam i fašizam na planu celog društva, o gubljenju individualnosti i sopstvenog identiteta.

Fordomanija

– Palanka nije geografija, ona čuči u svakom od nas. Ako odustanemo od sebe, sopstvenog identiteta prepustićemo se palanačkom duhu i postati gradjanin pokorni. Tako počinje čudovište fašizma, ekstremizma, nepoštovanja različitosti, iza čega postoji velika agresija, pokrenuta velikim strahom, rekao je Štrbac.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

U predstavi igra brojna glumačka ekipa zrenjaninskog teatra, kostimograf je Dragica Laušević, scenograf Vesna Popović, muziku je komponovala Irena Popović Dragović, autor video radova je Dušan Udicki, a scenski pokret oblikovao je Dejan Karlečik.

Izvor: Beta

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh