I love Zrenjanin portal

 • Basicline
 • 3D gradjevinska kuca
 • Ultra Caffe
Kultura

Na programu Kulturnog centra do 14. decembra filmovi, tribine, koncerti

Program Kulturnog centra Zrenjanina do 14. decembra

U Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina – 6, 7, 10, 11, 12, 13 i 14. decembra u terminima od 18h i 20.30h , prikazivaće se najnovije domaće filmsko ostvarenje „Kralj Petar I: U slavu Srbije“ (2018, 85’).  Režiju potpisuje Petar Ristovski. Film je nastao po romanu Čarape kralja Petra, Milovana Vitezovića objavljenog 1994. godine a po scenariju Mihajla Vitezovića, Vladimira Simića i Vladimira Ćosića. Glumačku ekipu koju čine Radovan Vujović, Danica Ristovski, Ivan Vujić, Aleksandar Vučković, Ljubiša Savanović, Svetozar Cvetković, Marko Baćović i Ivan Marković, predvodi naš proslavljeni glumac Lazar Ristovski, u ulozi Kralja Petra Prvog. Za film se navodi da u evropskim razmerama predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih projekata u godini obeležavanja pobede Saveznika u Prvom Svetskom ratu.

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN

CIKLUS – “GLUMICE”

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin
 • Svake srede i četvrtka u decembru
 • Mala sala Kulturnog centra Zrenjanina od 20h
 • Ulaz besplatan –

 

Novi ciklus Francuskog filmskog karavana – “Glumice” – ciklus posvećem dvema, gotovo mitskim ličnostima francuskog filma prikazivaće se u Kulturnom centru Zrenjanina, svake srede i četvrtka u decembru. Ciklus projekcija organizuje se u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji. Projekcije su u Maloj sali Kulturnog centra od 20 časova a ulaz je besplatan.

Romi Šnajder, dugo zarobljena u simpatičnoj slici ličnosti Sisi,  ima iza sebe obimnu filmografiju koja sadrži neke od važnih francuskih filmova. Nakon 35 godina od njene tragične smrti u 42 godini, ona zauzima značajno mesto u francuskim srcima i ostaje upamćena po profesionalnosti i višestrukom talentu.

Žan Moro, ikona novog talasa, bila je takođe značajna ličnost filma. Igrala je kultne uloge, obeležavajući francusku muziku i pozorište. Prva francuska glumica koja se pojavila naga na filmu, feministkinja od početka, ostaće zauvek u istoriji francuskog i međunarodnog filma.

Romi Šnajder i Žan Moro su glumile samo jednom zajedno, u Procesu u režiji Orsona Velsa.

 

 • Raspored projekcija:

Sreda, 5. i Četvrtak 6. Decembar

Film: Cezar i Rozalija – César et Rosalie  (1972, 110‘)

Režija:​ Klod Sote. Igraju: ​Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej

Otkako se razvela od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Iz veze sa Antoanom ima ćerku koja predstavlja jedinu vezu između njih dvoje. Kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje. Shvatajući da će mlada žena da ga napusti, Cezar predlaže Davidu da živi sa njima. Dva muškarca ubrzo postaju veliki prijatelji.

 

Sreda, 12. i Četvrtak 13. Decembar

Film: Pakao – L’Enfer (2009, 94‘)

Režija: ​Anri-Žorž Kluzo, Igraju:​ Romi Šnajder, Serž Ređijani Godine 1964,

Anri-Žorž Kluzo počinje snimanje filma “Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem koji priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje, režiser se razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg i Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih sce

 

Utorak, 4. Decembar

Tribina

U utorak, 4. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina: „Neoliberalizam i kultura – primer Zrenjanina“. Uvodničar je dr Nemanja Zvijer, sociolog. Tribina počinje u 19 časova.

 

Subota, 8. Decembar

PREDSTAVA – „SMRT FAŠIZMU:O RIBARIMA I SLOBODI“

TRIBINA – „KOJA JE TVOJA CRVENA LINIJA“

U subotu, 8. decembra u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće odigrana predstava Reflektor teatra – „Smrt fašizmu: O ribarima i slobodi“ i održana tribina – „Koja je tvoja crvena linija“ na kojoj će govoriti: Milovan Pisari – istoričar, Marina Fratucan – novinarka, Dragan Popović – pravnik i aktivista, Senka Jankov – profesorka sociologije, Marija Vasić – profesorka sociologije i Saša Ljevar – profesor istorije. Program počinje u 20 časova.

Organizator događaja – Pokret „Novi optimizam“.

Ulaz na program je besplatan.

 

O PREDSTAVI:

SMRT FAŠIZMU: O Ribarima i Slobodi, dokumentarna predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar, je nova produkcija nezavisne, omladinske trupe Reflektor teatar.

Ovo je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

 

Subota, 8. Decembar

KONCERT BENDA

 • DRINK OR DIE

Tradicionalni decembarski koncert benda Drink or Die održaće se u Kafeu Kulturnog centra Zrenjanina u subotu, 8. decembra.  Kao podrška i gostujući koncertni bendovi nastupaju beogradski punk bend Kamene Kare i zrenjaninski bend No Discipline, dobro poznat ovdašnjoj publici. Početak koncerta zakazan je za 22h. Cena ulaznice je 200 dinara. 

 

Nedelja, 9. Decembar

 • BERZA GRAMOFONSKIH PLOČA

U nedelju, 9. decembra od 10 do 14 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće održana Berza gramofonskih ploča (prodaja, zamena, kupovina). Informacije: 061/2952592.

 

Nedelja, 9. Decembar

 • “VIKEND UZ TAMBURU”

KONCERT BANATSKOG TAMBURAŠKOG CENTRA

U nedelju, 9. decembra na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina održaće se koncert Banatskog tamburaškog centra – “Vikend uz tamburu”. Nastupaju: Ivan Petrov i kamerni orkestar BTC-a, Igor Adamov sa omladinskim tamburaškim orkestrom iz Melenaca i Kumana i Dušan Radosav i tamburaški orkestar O.Š. “Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić i Jovo Babić i tamburaški orkestar O. Š. “Sveti Sava” iz Žitišta i vokalni solisti Vukašin Šofejović i Elena Žitinja. Repertoar čine  dela iz tradicionalne muzičke baštine, narodna kola i pesme iz raznih krajeva Vojvodine i Srbije. Pokrovitelj koncerta je Grad Zrenjanin. Koncert počinje u 19 časova a ulaz je besplatan.

 

O Banatskom tamburaškom centru

Banatski tamburaški centar je osnovan na inicijativu prof. Ivana S. Petrova i prof. Slobodana Srdanova sa ciljem očuvanja bogate muzičke tamburaške tradicije.  Izvedbom svih stilova kako domaće, tako i svetske muzičke baštine, neguje kulturu tradicionalnog i modernog muzičkog stila, dajući mu novi karakter i temperament. Banatski tamburaški centar okuplja sve generacije zaljubljenika i izvođača na tamburaškim instrumentima, a ima za cilj i edukaciju mladih naraštaja, kako bi tamburu kao instrument našeg podneblja sačuvali od zaborava.

Banatski tamburaški centar je formiran sa sedištem u samom srcu Banata, gradu Zrenjaninu, gde je tambura narodni instrument, a gde je opet tamburaška muzika veoma osiromašena, jer ponestaje želje za kreativnim izvođenjem na ovom instrumentu. Kako bi pojačali želju za dalje i kvalitetnije izvođenje, i kako bi otvorili vrata novih mogućnosti izvođenja na ovom instrumentu, januara 2018. godine osnovan je Banatski tamburaški centar sa željom da iz njega jednog dana nastane veliki tamburaški orkestar po ugledu na Novi Sad, Rumu, Šid, Suboticu, Slavonsku Požegu, Varaždin, Banja Luku, Tuzlu, Jelah, Tešanj, Pljevlju, Vinicu, Kumanovo, i ostale gradove bivše jugoslovenske države. Oni danas imaju veliku tamburašku tradiciju i velike orkestre koji muziku svog kraja neguju na tamburama.

U sklopu Banatskog tamburaškog centra deluje kamerni sastav koji trenutno broji pet članova, i gde su vrata otvorena za nove članove. U fazi pripreme je i pripremni omladinski sastav i škola tambure, koji željno očekuju nove članove. Članovi i saradnici Banatskog tamburaškog centra su: Igor Adamov sa omladinskim tamburaškim orkestrom iz Melenaca i Kumana, Dušan Radosav i tamburaški orkestar O.Š. “Stevan Aleksić” iz Jaše Tomić i Jovo Babić – tamburaški orkestar O. Š. “Sveti Sava” iz Žitišta.

 

Ponedeljak 10. Decembar

PROMOCIJA KNJIGE I BESPLATAN SEMINAR ZA TRUDNICE

Promocija knjige i besplatan seminar za trudnice – „Treba znati o dojenju“ Slađane Crvenkov, biće održana i održan u ponedeljak, 10. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina, sa početkom, u 14h.

Slađana Crvenkov po zanimanju je viša medicinska sestra, autorka 5 stručno recenzovanih knjiga za trudnice i mame, stručni saradnik dečjih magazina i portala za trudnice, majke i bebe i organizatorka  besplatnih radionica kroz promociju knjiga za trudnice, unazad dve i po godine.

 

 • Program – seminar – razgovor o temi traje dva sata.

 

Ponedeljak 10. Decembar

“PIKNIK U KLASICIZMU” – KONCERT ANSAMBLA “BEOGRADSKI BAROK”

Koncert – “Piknik u klasicizmu” ansambla “Beogradski barok” biće održan u ponedeljak, 10. decembra u Baroknoj sali Gradske kuće. Ansambl će izvesti kamernu muziku Mocarta, Štamica i Betovena na istorijskim instrumentima pod umetničkim vođstvom Karoline Beter (travesto flauta). Koncert počinje u 19 časova a ulaz je besplatan. Koncert se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture I informisanja Republike Srbije.

 

Umetnici će na kopijama istorijskih instrumenata izvesti program pod nazivom „а’ = 430Hz – Piknik u klasicizam“  koga čine izabrane kompozicije kamerne muzike iz druge polovine 18. veka. Ovaj specifičan žanr kućnog muziciranja u malim sastavima je bio izuzetno popularan u 18. i 19. veku, a u pitanju su prava remek-dela Mocarta, Štamica i Betovena koja se kod nas retko izvode ili publika do sada nije imala prilike da ih čuje. Umetnički vođa programa je nemačko-srpska umetnica Karolina Beter koja je specijalista za izvođenje muzike na istorijskim flautama. Koncert se realizuje u organizaciji Kulturnog centra Zrenjanina a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ulaz na koncert je slobodan.

Beogradski barok je muzički ansambl osnovan 2003. godine na inicijativu violiniste Predraga Novovića koji je živeo i radio u Švedskoj i grupe studenata koji su aktivno učestvovali u radu Novovićeve barokne radionice u Beogradu. Beogradski barok čine muzičari koji se bave istorijski informisanom izvođačkom praksom muzike 17. i 18. veka svirajući na kopijama instrumenata iz tog perioda, i jedan je od prvih ansambala te vrste u Srbiji.

Ansambl je radio sa mnogim renomiranim muzičarima iz oblasti rane muzike i uspešno je nastupao na koncertima u zemlji i inostranstvu. Tokom poslednjih godina ansambl veoma aktivno nastupa u zemlji i nastoji da doprinese boljem razumevanju istorijski informisane izvođačke prakse muzike, edukaciji dece i nove publike, kao i širenju interesovanja za umetničku muziku uopšte.

 

Utorak 11. Decembar

TRIBINA

U utorak, 11. decembra u Maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina biće održana tribina – “Javni dug i samostalno vođenje ekonomske politike”. Govori: Branko Pavlović, advokat. Tribina počinje u 19 časova.

 

Nedelja, 16. Decembar

 • KONCERT KUD GIK “BANAT-PIONIR”

U nedelju 16. decembra KUD GIK “Banat–Pionir” održaće svoj tradicionalni, godišnji, 42. po redu koncert. Koncert počinje u 18 časova u Velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina. Predstaviće  se oko 120 izvođača, članova KUD-a sa željom da vam predstave na svoj, jedinstven, način jedan deo kulturnog – folklornog blaga, koje čuvaju od zaborava.

 

Iz KUD GIK “BANAT-PIONIR” poručuju:

“Poštovana publiko, dođite da nas podržite, da nas svojim aplauzima nagradite, date podstrek za dalji rad a isto tako date svoje primedbe i sugestije za naš rad u narednom periodu. Videćete deo onoga sa čime smo predstavili Srbiju, našu sredinu, naš grad i sami sebe na festivalima tokom ove 2018. godine. U Rusiji, Rumuniji, Kostolcu, Čačku, Aranđelovcu, Bašaidu, Mužlji, Češkoj, Crnoj Gori, Španiji, Žitištu i drugim mestima kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Ceo program koji smo pripremili delo je Pionir-ovih stručno-umetničkih rukovodioca i saradnika: Tošić Zorana, Švarc Jasmine, Mučaj Viktora, naše solistkinje Jankov Jelene i Švarc Anđeline. Za muziku, kao i uvek, zadužen je Markov Nikola, ovoga puta uz pomoć nekih bivših članova orkestra KUD-a “PIONIR”. Ne zaboravljamo ni roditelje naše dece koji su dali svoj nesebični doprinos prilikom gostovanja društava iz inostranstva.  Za kostime je zadužena Jankov Miroslava.”

 

Ulaznica za koncert je 250 dinara a prodaju se na blagajni Kulturnog centra Zrenjanina, svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

Dobro došli!

Organizator zadržava pravo izmene programa.

Prijatelji Kulturnog centra Zrenjanina – Trgovački lanac „PerSu“

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
 • Divider

 • Divider
Na vrh