I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Muzički talenti kojima se Zrenjanin ponosi – ansambl „Nova Barselona“ premijerno pred publikom (VIDEO)

Zvuci Hajdnove 9. Simfonije u akustičnom prostoru atrijuma Narodnog muzeja Zrenjanin koji zvuk još više oplemenjuje označili su početak prvog koncerta novoosnavnog ansambla „Nova Barselona“.

Uz to što je ovo bio prvi javni nastup ansmbla koji okuplja zrenjaninske muzičare, profesore, studente može se reći da je ovo bio i prvi javni događaj nakon popuštanja mera protiv širenja virusa korona.

Milan Aleksić – dirigent

I Taxi Zrenjanin

Koliko je naš grad bogat muzičkim talentima ne treba trošiti mnogo reči kao ni koliko su muzičari bili željni nastupa i rada – rekao je Milan Aleksić dirigent u uvodu koncerta.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Publika je osim u delima Hajdna i Mocarta uživala i u Aleksićevoj kompoziciji „Povratak“ inspirisanoj osmim pevanjem Homerove „Odiseje“ u prevodu Alesandra Barika. Kompozicija je pisana za orkestar i naratora što je u ovom slučaju bio Dejan Karlečik. Aleksić je u Homeru pronašao vezu sa našom epskom poezijom i tako je ovo delo i nastalo, a sinoćnja izvedba u Zrenjaninu bila je zapravo prva javna.

Ansambl „Nova Barselona“ osnovan je sa idejom da nastavi bogatu zrenjaninsku muzičku tradiciju. Cilj je stalni ansambl sastavljen od zrenjaninskih muzičara, profesora, studenata, koji će stalno raditi i držati koncerte. U fokusu ansambla je razvoj i jačanje lokalnih kapaciteta, stvaranje stalne publike, edukacija dece, osnaživanje lokalnih muzičara, naročito studenata muzike kroz stalnu umetničku praksu.

Ansambl čine: Vesna Vučurević, Branislava Rajačić (flaute), Nikola Jančić, Marko Derikrava (klarineti), Bojan Cvetinov (saksofon), Eleonora Stipić (fagot), Milan Stojanović (horna), Či Aleksandar Čikoš (truba), Miloš Šakić (trombon), Mina Đekić, Rade Živanović, Milana Bjelobaba, Vilma Dutina, Šiveg Tibor, Sonja Momirov, Kendereši Robert, Milijana Zolotić Simić, Igor Havran (violine), Marina Popović, Čaba Kendereši, Sanja Milanov, Viktor Radu (viole), Kristina Tokodi, Biljana Simić (violončela), Vladimir Lazović, David Mezei (kontrabasi), Veljko Torbica (gitara), Nemanja Števanov (klavir), Dejan Karlečik (narator), Milan Aleksić (orkestracija, dirigent).

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh