I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Muzejsko blago u depoima!

Zrenjaninski Narodni muzej, iako  jedan od najboljih muzeja u Srbiji, za šta je i odlikovan 2006. godine,  ima problem sa skladištenjem velikog broja eksponata koji pokušava da reši „u hodu“.

–         Nedavno otvorena izložba aktova u Velikom salonu „Moje telo tvoje delo“ je upravo  imala cilj da na temu akta predstavi što više radova iz muzejskog fonda, ne samo one iz stalne postavke, već i iz depoa. Ukupno je izloženo 54 radova a od toga se samo 7 može videti u stalnoj postavci, kaže  Olivera Skoko, kustos koji vodi likovnu zbirku. Celokupna zbirka sa  odeljenja koje Skoko vodi, ima 1519 inventarnih predmeta a najveći deo se nalazi u depou.

– Jedan ormar je nedovoljan za skladištenje, nedostaju i digitalni merači vlažnosti vazduha. Upravo pišem projekat usmeren ka pokrajinskom fondu, kojim tražim sredstva da zaštita ove zbirke bude najoptimalnija jer se dosta toga nalazi i na podu, zaključuje Olivera.

U stalnoj postavci zrenjaninskog muzeja nalaze se najreprezantativniji eksponati sa svih pet odeljenja a ukupno ih je 33000! Sa Mr Rajkom Grubić, muzejskim savetnikom za etnologiju i antropologiju razgledamo kako su uskladišteni delovi pokućstva, narodne nošnje, ćilimi…

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
Fordomanija

– Ovde je bitno zaštititi tekstil, od vlage i insekata. Etnološka zbirka ima oko 4000 predmeta a pod jednim brojem se nalazi i više njih. Problem isto predstavlja nedostatak prostora – kaže Grubić. Slična situacija je, kako saznajemo i na ostalim odeljenjima. Jedino je arheološki deo klimatizovan.

Stalna postavka Narodnog muzeja nalazi se u prostoru od 1200  kvadratnih metara na dva sprata a postoje i tri izložbena prostora u prizemlju na površini od 200 kvadrata. Salon u koji se ulazi sa gradskog trga opremljen je savremenom tehnologijom, klimatizacijom i osvetljenjem i predstavlja najelitniji izložbeni prostor u gradu. Svi sadržaji su potpuno besplatni a poseta je rekordna, o čemu svedoči podatak iz 2006. godine kada je muzej zabeležio posetu od 85000 posetilaca!

 Izvor : Pravda
Tekst i fotografije :Maja Pandurov

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh