I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • Walter brani Zrenjanin
  • maestro
Kultura

Podsećanje na detinjstvo – izložba „Blago nama decama što smo taki mali“ i „Muzej za decu“

i love zrenjanin tv

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin od 11. maja aktuelna je izložba Etnološkog odeljenja “Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici”.

Izložbenu postavku čine predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin, ali iz drugih muzeja u Vojvodini. Ovom prilikom biće izloženi prvi odevni predmeti bebe – kapica, benkica i košuljica, kao i kućni inventar namenjen najmlađim članovima domaćinstava, dok će jedan deo izložbe biti posvećen igračkama i dečijim igrama.


Cilj izložbe je da se usko tematski predstavi kultura sa ovog područja, i to u onom segmentu koji je najvažniji za produžetak čovekove loze, a to je podizanje deteta. Autorke izložbe i njenog pratećeg kataloga su Branka Babić, kustos-etnolog i mr Rajka Grubić, muzejski savetnik.

I-Taxi

MUZEJ ZA DECU

Drugi segment izložbe je „izložba u izložbi“. U pitanju je Muzej za decu, gostujuća izložba Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Izložba je rezultat saradnje grupe autora koju čine Lidija Balj muzejski savetnik-arheolog, Tatjana Bugarski viši kustos-etnolog, Slađana Velendečić kustos-pedagog i Aleksandra Stefanov, kustos-istoričar umetnosti.

Putem igračaka u „malom muzeju“ predstavljene su različite oblasti pomoću kojih deca upoznaju svet oko sebe: priroda, svakodnevni život i razne društvene pojave. Upravo te oblasti istražuju i stručnjaci u muzejima koji brinu o kulturnom nasleđu. Nadležni kustosi u zrenjaninskom muzeju su Branka Babić, kustos-etnolog i Nevena Dujin Grković, kustos pedagog.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
  • Park sala Zrenjanin
Na vrh