I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Mirka Kešelj članica grupe Luča – negovanjem tradicionalne srpske muzike predstavljamo se svetu (VIDEO)

Nedavno je u izdanju PGP RTS izdat album prvenac grupe „Luča“ ženskog kvarteta koji baštini muzičko nasleđe Kosova i Metohije kroz drukčiji umetnički izraz.

Četiri devojke neguju tradicionalne muzičke napeve sa Kosova i Metohije kroz savremenu muzičku formu i na taj način pokušavaju da približe široj publici ovaj žanr, ne odvajajući ga od ostalih muzičkih umetničkih izraza.

Članice grupe, četiri prelepa i moćna vokala su: Jelena Anđelković, Jovana Barać, Mirka Kešelj i Maja Stojanović. Razgovarali smo Mirkom Kešelj rođenom Zrenjaninkom koja je u našem gradu završila osnovnu i srednju školu, a kako sama navodi u Zrenjaninskoj gimnaziji provela je svoje najlepše dane.

I Taxi Zrenjanin

foto: Alek Živković

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

–  U tradicionalnu muziku sam se zaljubila kroz aktivnosti i rad u KUD „Pionir“ sa kojim sam proputovala Evropu. Kao vokalni solista nastupala sam na velikim scenama širom Srbije, a kao umetnički rukovodilac dečijeg sastava KUD-a „Pionir“ usavršavala sam se na folklornim seminarima na kojima sam upoznala profesorku Sanju Ranković – kaže gospođica Kešelj.

Upravo profesorka Ranković ju je dodatno inspirisala da nakon odlaska na studije prava u Beograd, upiše i tradicionalno pevanje u njenoj klasi u najstarijoj muzičkoj školi u Srbiji, „Mokranjac“, na odseku za srpsko tradicionalno pevanje i sviranje.

– Ovaj odsek je u tom momentu bio jedino mesto u Srbiji gde su vas najbolji profesori učili tehnici tradicionalnog pevanja te ste na taj način postajali pravi profesionalci u ovom poslu. To je ono što razlikuje sve one koji završe ovaj odsek, naročito u klasi profesorke Sanje – navodi naša sagovornica.

Čola kao uzor

Bavljenje muzikom u slučaju Mirke Kešelj zapravo i nije slučajnost obzirom da potiče iz muzičke porodice i da je ceo život bila blizu scene i želela da joj bine dvorana kulturnih centara u Srbiji budu „radno mesto“. Štaviše njena majka potiče iz porodice Čolić,  tako da joj je i „Čola“ i njegova besprekorna  karijera bila vodilja, inspiracija i primer za bavljenjem muzikom.

Decenija plodnog prijateljstva sabrana  u „Luči“

Susret sa Majom, Jovanom i Jelenom koje danas čine grupu „Luča“ desio se upravo u „Mokranjcu“, a posle deset godina njih četiri izdaju album prvenac za PGP – RTS pod imenom „Luča“. Jovana je rođena na prostoru Kosova i Metohije, Maja i Jelena su Beograđanke. Nagrađivane najvišim odlikovanjima u Rusiji na prestižnim takmičenjima u kategoriji tradicionalne muzike.

foto: Alek Živković

– Nas četiri imamo jasnu ideju da brendiramo srpsko tradicionalno pevanje sa željom da kada ljudi čuju Luču, odmah prepoznaju da ta muzika dolazi iz Srbije – kaže Mirka.

Sve to je samo još jedna potvrda da nije bilo dileme da nas 4 treba da pevamo u ovom sastavu. Tako je i nastala Luča, iz velikog prijateljstva, a onda i ljubavi prema srpskoj tradicionalnoj muzici.

Na albumu „Luča“ ove četiri devojke predstavljaju se sa  8 tradicionalnih pesama sa Kosova i Metohije kao i bonus numerom „Sini jarko sunce sa Kosova“ na dobro poznat tekst Ljubomira Rankovića.

– Iako mnogi misle da je ova pesma obrada, ona je zapravo autorska i melodiju je napisala članica grupe Jovana koja je inspirisana kosovskometohijskim melosom jer je i sama rođena na tom prostoru.

Za ovu pesmu izdat je i prateći spot. Sniman je u junu mesecu na severnom delu Kosova i Metohije, na Mokroj Gori iznad jezera Gazivode, tvrđavi Zvečan, Leposaviću i Sočanici.  – Panoramama južnog dela naše zemlje pozivamo sve ljude da posete Kosmet jer znamo da mnogi imaju želju ali da nisu sigurni da li je to izvodljivo. Evo, nas četiri poručujemo da jeste i da preslušavanjem albuma za početak pođu s nama na muzičko hodočašće, a sigurne smo da će odmah poželeti i da vide ove predele odakle dolaze pesme – kažu članice „Luče“.

Pesme na albumu „Luča“ izabrane su kao najreprezentatnivniji primeri koji su dobili svoje nove aranžmane u zajedničkom  radu  sa Rastkom Aksenijevićem i  Nebojšom Brdarićem. Tako su otpevane i Srce mi boluje a ne znam što mu je, pesma iz Peći, Što gu nema Cveta po dvor da šeta, svadbena pesma iz okolina Gračanice, Donke mori Donke,devojke, pesma iz Prizrena i ostale.  Takođe smo želele da oživimo napeve koje publika nije imala prilike nikada ranije da čuje i da baš njih približimo mlađoj publici. Nadamo se da ćemo uspeti da se izborimo da tradicionalna muzika postane ravnopravno zastupljen žanr na javnoj sceni – zaključila je Mirka Kešelj.

foto: Youtube/Lucha printscreen

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh