I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Tasovac u Zrenjaninu: Grad svestan potencijala institucija kulture

Ministar kulture Ivan Tasovac posetio je u kasnim popodnevnim satima Zrenjanin i u gradskoj kući razgovorao sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i direktorima institucija kulture u našem gradu.

Oni su razgovarali o izdvajanju budžetskih sredstava za finansiranje projekata i programa institucija kulture, njihovom svakodnevnom radu i problemima koje imaju, kao i projektima koje će Ministarstvo kulture pokrenuti i animirati gradove u Srbiji da konkurišu za sredstva iz republičkog budžeta.

ministar-kulture-opstina

– Impresioniran sam činjenicom da je grad Zrenjanin izradio Strategiju kulture i mislim da je to jedan veliki pomak u strateškom razmišljanju oko toga kako treba da se razvijaju lokalne samouprave, i ovo je pohvalno jer često govorimo o decentralizaciji u Srbiji, ali na žalost ne vidim nekakve spektakularne rezultate. Ono što meni daje optimizam, a koji sam danas i ovde video, to je činjenica da je lokalna samouprava svesna i potencijala koji imaju institucije u Zrenjaninu i važnosti toga da se sve ono što predstavlja kulturno blago i savremeno stvaralaštvo učini dostupnim ne samo Zrenjanincima nego i onim ljudima koji budu dolazili u ovaj grad, rekao je ministar Tasovac nakon razgovora u gradskoj kući.

I Taxi Zrenjanin

Gradonačelnik Čedomir Janjić upoznao je ministra sa podatkom da se od ukupnih sredstava u gradskom budžetu osam odsto izdvoji za finansiranje kulture.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– U neposrednom razgovoru sa ministrom dogovorili smo mnogo zanimljivih projekata, naročito kroz razgovor sa našim direktorima i kulturnim radnicima u Zrenjaninu. Pohvalili smo se i uspehom našeg Narodnog muzeja, ali i izrazili nameru da naš grad bude kandidat za prestonicu kulture, a bez pomoći ministarstva i države sigurno da je to nemoguće. Za javnost je izuzetno bitno da se zna da ćemo i u narednom periodu unapređivati našu ponudu, rekao je gradonačelnik Čedomir Janjić.

Nakon gradske kuće, u salonu Savremene galerije ministar Ivan Tasovac otvorio je izložbu “Nove akvizicije“ koja predstavlja umetnička dela otkupljenih na osnovu konkursa Ministarstva kulture i informisanja u 2014. godini.

Ovaj konkurs omogućio je nakon trinaest godina galerijama i institucijama kulture u Srbiji da upotpune svoje zbirke. „To je jedan od rezultata odluka i rada aktuelnog ministarstva“, čulo se tokom posete ministra.

ministar-kulture-galerija1

ministar-kulture-galerija

Tasovac je obišao i najstariju pozorišnu salu u Srbiji gde je razgovarao sa direktorkom Ivanom Kukolj Solarov.

ministar-kulture-muzej

– Sve ovo što sam video u Zrenjaninu izvanredno se uklapa u jedan projekat na kojem mi u ministarstvu radimo i koji će zapravo postati vidljiv od 2016. godine, i to prvi put javno kažem upravo ovde u Zrenjaninu. Mi smo projekat interno nazvali „Gradovi u fokusu“, a smisao je da lokalne samouprave dobiju mogućnost da od 2016. godine apliciraju na jedan poseban konkurs Ministarstva kulture i informisanja u ime svih svojih institucija, a mi ćemo svake godine birati po nekoliko gradova koji će te godine biti u fokusu. Za samo tri ili četiri godine od te 2016. godine, mi ćemo imati već negde 12 ili 13 gradova koji su se svojim kvalitetom izdvojili i postali vidljiviji u Srbiji. Mislim da će zapravo tek onda biti pravi trenutak da razmišljamo o tome koji će grad predstavljati Srbiju kao „kulturna prestonica Evrope“, rekao je Tasovac.

Po njegovom mišljenju, najpre bismo sami sebi trebali da pokažemo kakvi su nam kapaciteti širom Srbije, a da će onda nekim prirodnim sledom to postati vidljivo i u Evropi ili svetu.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh