I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Mini festival japanskih anime filmova u Narodnom muzeju Zrenjanin

U saradnji sa društvom za popularisanje japanske pop kulture „Sakurabana“ (Trešnjin cvet) iz Beograda, Narodni muzej Zrenjanina će od 19. do 21. juna  organizovati Mini festival japanskih anime filmova.

Mini festival je prateći program izložbe „Japanizam u Banatu: 1869-1969“, a u tri dana manifestacije biće prikazana tri filma koji po temi obrađuju japansku kulturu u prošlosti – japanski folklor i mitove, slikarstvo i film.

U saradnji sa društvom Sakurabana selekciju filmova priredio je kustos – istoričar umetnosti Dejan Vorgić.

I Taxi Zrenjanin

Filmovi su namenjeni uzrastu starijem od 13 godina, a projekcije će biti održane u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sa početkom u 19 časova.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Ulaz je besplatan.

PROGRAM MINI FESTIVALA:

UTORAK, 19. JUN:

19:00 – Pismo za Momo (2011)

(eng. A Letter to Momo ; Žanr: animirani, avantura, komedija, drama; Režija i scenario: Hirojuki Okiura)

Nakon očeve smrti, mlada Momo se sa majkom seli u staru porodičnu kuću, na jednom zabačenom ostrvu na jugu Japana. Navikla na uzavrelost grada, Momo nije oduševljena mirnoćom ostrvskog života. Sve više se otuđuje od majke, a teško se miri s gubitkom oca, koji je za sobom ostavio samo jedno nezavršeno pismo. Jednoga dana će, raspremajući tavan, pronaći neobičnu staru knjigu koja joj otvara vrata u svet stvorenja iz japanskih narodnih predanja. Osim priče koja, na prefinjeno japanski način, uspeva da prikaže porodičnu toplinu, a da pri tom ne sklizne u sentimentalnost, „Pismo za Momo“ odlikuje se odličnim humorom, kao i slikovitim prikazom ala i bauka iz japanskog folklora.

SREDA, 20. JUN:

19:00 – Gospođica Hokusai (2015)

(eng. Sarusuberi: Miss Hokusai; Žanr: animirani, biografski, drama; Režija: Keići Hara)

Poznati studio I.G. nam donosi anime film rađen po mangi autorke Hinako Suguira koji je već osvojio pregršt nagrada (uključujući i nagradu žirija na priznatom festivalu u Anesiju). Zaplet se odigrava u osamanaestovekovnom Japanu i fokusira na O-Ei, ćerku slavnog umetnika Hokusaia (koji je ne samo autor verovatno svetski najpoznatije slike „Veliki talas“, već je i uveo termin „manga“ u upotrebu). O-Ei je i sama bila slikarka i kroz niz povezanih narativnih epizoda pratimo njenu sudbinu, sličnu mnogim drugim umetnicama koje su zauvek ostale u senci muškaraca u svom životu. Film verno dočarava atmosferu u Edou za vreme šogunata i život žene koja je svojim talentom i temperamentom iskakala iz prihvaćenih društvenih okvira tog vremena.

ČETVRTAK, 21. JUN:

19:00 – Glumica milenijuma (2001)

(eng. Millennium Actress; Žanr: animirani, avantura, komedija, drama; Režija i scenario: Satoši Kon)

Reditelj dokumentaraca Genija Taćibana najzad je ušao u trag Ćijoko Fuđivari, legendarnoj glumici koja je svojevremeno važila za najblistaviju zvezdu japanskog filma, sve dok se sredinom šezdesetih godina prošlog veka nije povukla iz javnosti i od tad nije dala nijedan intervju. Rešen da o bivšoj divi napravi dokumentarac, Taćibana će posetiti ostarelu glumicu i navesti je da mu se otvori. Ponovo pred kamerom, Ćijoko Fuđivara pripoveda o svom životu i karijeri: kao žena, rođena je u Japanu posle Prvog svetskog rata a dočekala je osvit 21. prvog veka, proživevši tako presudno turbulentne trenutke za istoriju svoje zemlje. Kao glumicu, uloge su je vodile od istorijskih drama do naučne fantastike, obuhvativši tako čitav milenijum.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh