I love Zrenjanin

  • Home Interpoint
  • 3D gradjevinska kuca
  • Kuća zdravlja
Kultura

Zrenjanin domaćin 48. Susreta lutkarskih pozorišta Srbije

i love zrenjanin tv

Narodno pozorište „Toša Jovanović“ od 11. do 14. marata,  domaćin je 48. Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Ovaj značajan događaj kojeg organizuje UNIMA ponovo je u Zrenjaninu nakon 15. godina, a prvi put ta čast domaćinu je ukazana 1969. godine. Tokom četvorodnevnog programa predstaviće se sva profesionalna pozorišta lutaka Srbije i to predstavama koje smatraju svojim najznačajnijim ostvarenjima u prethodnoj sezoni.

Kompanija Gomex dugogodišnji donator pozorišta podržala i ovu manifestaciju

Kompanija Gomex koja Narodno pozorište donatorski podržava od 2010. godine biće pokrovitelj i  ove značajne manifestacije, a tim povodom je u Gradskoj kući svečano potpisan i ugovor.

I Taxi Zrenjanin

– Ispred kompanije „Gomex“ izražavam zadovoljstvo što ćemo posle dugogodišnje saradnje sa pozorištem i pomaganja dramske scene sada učestvovati i u ovom projektu sa lutkarskim pozorištem. Narodno pozorište „Toša Jovanović“ nije slučajno uvršetno u Evropsku rutu  istorijskih pozorišta te nam je to još jedan razlog više da pomažemo takvu ustanovu – izjavila je Bojana Nićetin –  marketing menadžer „Gomexa“.

– Kao domaćini ćemo se potruditi da lepo ugostimo sva pozorišta i da dostojno reprezentujemo nas kao ustanovu – kaže Ivan Francuski direktor NP „Toša Jovanović“.

48. Susrete profesionalnih pozorišta lutaka Srbije će u nedelju 11. marta u 18 časova otvoriti domaće pozorište predstavom  „Vesela kuća“ (S.Pešić, režija: I.Tot).

Tokom narednih dana biće prikazano još osam predstava i to po sledećeme rasporedu:

ponedeljak, 12. mart

10.00 č: „Orfej” (dramatizacija i režija: T. Valov, Dečje pozorište Subotica)
13.00 č: „Ivica i Marica” (S.D.Nanova, režija: T.Valov, Dečje pozorište Subotica, na mađarskom)
19.00 č: „Aska i vuk” (I.Andrić/T.P.Stanković, režija: T.P.Stanković, MP „Duško Radović“)

utorak, 13. mart

10.00 č: „Ježić Žožo“ (K.Krstev, režija: E.Mrdaković, Pozorište mladih)                                                             18.00 č: „Princezin rođendan” (prema O.Vajldu, režija: T. Valov, Pozorište za decu Kragujevac)

sreda, 14. mart

10.00 č: „Alisa i zemlji čuda” (R.Radović, režija: Z.Lozančić, Pozorište lutaka Niš)
15.00 č: „Bubamarac“ (J.Popović, režija: D.Mihajlović, PL „Pinokio”)
20.00 č: (zatvaranje 48. Susreta PPLS) predstava dece iz Gračanice: „Budi to što jesi“, po motivima priče Florijana Zdenjeka, adaptacija i režija: Boško Boškov, nakon čega sledi dodela nagrada.

Poput Sterijinog pozorja i njegove važnosti za dramska pozorišta, „Susreti“ su najznačajnija lutkarska manifestacija u zemlji pa se zbog toga organizuje i prateći program festivala kojeg su  koncipirale Ivana Kukolj Solarov i Tatjana Paskaš.  Prema rečima Senke Petrović, glumice i rediteljke, a ovog puta u ulozi moderatorke festivala, svrha i cilj pratećeg programa jeste promovisanje lutkarstva, ali i zrenjaninskog pozorišta u ulozi domaćina 48. Susreta. U četiri dana koliko festival traje, u Zrenjaninu će se okupljati najrelevantnija imena iz oblasti lutkarstva, kao i teatrološki autoriteti, a u zrenjaninskom pozorištu održati lutkarska radionica i ekskluzivno promovisati pozorišne publikacije i poetska izdanja za decu.

Prateći program „Susreta“  – ponedeljak, 12. mart

16.00 č: Izdavačka saradnja Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice i
Pozorišnog muzeja Vojvodine
– promocija knjige Lutka u kulturi II Henrika Jurkovskog

– promocija časopisa i internet portala za lutkarsku umetnost NITI, br. 6 (2017) i br. 7 (2018)

(Scena „Todor Manojlović”, NP „Toša Jovanović”)

Učesnici u razgovoru:

Slobodan Marković – osnivač, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice

Olivera Mudrinić – izvršni direktor Međunarodnog festivala pozorišta za decu iz Subotice

dr Zoran Maksimović – kustos-teatrolog Pozorišnog muzeja Vojvodine

Ljiljana Dinić – urednica časopisa NITI

utorak, 13. mart

16.00 č: teatrološki i prevodilački radovi o lutkarstvu dr Zorana Đerića

(Scena „Todor Manojlović” NP, „Toša Jovanović”)

Razgovor sa dr Zoranom Đerićem – pisacem, dramaturgom, profesorom i upravnikom Srpskog narodnog pozorišta

sreda, 14. mart1

11.00–13.00 č: lutkarska radionica „Gavran i lisica“

(Probna sala NP „Toša Jovanović“)

Radionicu kreirali i vode:

Tatjana Paskaš – rukovodilac Lutkarske scene NP „Toša Jovanović”

Tibor Farago – izrađivač lutaka NP „Toša Jovanović”

Radionice su sa uspehom održane na festivalu „Lutfest“ u Istočnom Sarajevu (BiH), na Međunarodnom festivalu pozorišta za djecu u Banja Luci (BiH), kao i na Festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu.

Radionica je preporučena za uzrast dece od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola.

17.00 č: promocija poezije za decu Predraga Bjeloševića

(Dečje odeljenje Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“)

Razgovor sa mr Predragom Bjeloševićem – pesnikom, dramskim pisacem i direktorom Dječijeg pozorišta Republike Srpske (Banja Luka, BiH)

– poeziju čitaju deca iz Dramskog studija NP „Toša Jovanović“

Budući da je održavanje festivala posle 15 godina ponovo organizovano u Zrenjaninu i njegovom pozorištu, nesumnjivo je, prema rečima predsednika UNIME Igora Bojovića, da će u tih nekoliko dana Susreti profesionalnih pozorišta lutaka Srbije dovesti u centar pažnje Grad i podsetiti na vremena kada je upravo Zrenjanin imao značajno mesto na svetskoj mapi lutkarstva.

O dodeli nagrada na 48. Susretima PPLS odlučivaće tročlani stručni žiri u sastavu dr Marina Milivojević Mađarev – teatrolog, docent na Katedri za dramaturgiju Akademije umetnosti u Novom Sadu, Jelena Milić Zlatković – višestruko nagrađivana kretaorka lutaka i scenografije, i Jovan Caran – višestruko nagrađivani glumac NP „Toša Jovanović“ u penziji, reditelj, kreator lutaka i scenografije, autor tekstova i predstava.

Sva izvođenja predstava u glavnom programu održavaju se u velikoj sali NP „Toša Jovanović”, ulaz na predstave je slobodan, ali ograničen prema raspoloživim mestima u sali.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh