I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Ljiljana Branovački predstavila svoj svet lutaka

U uvodu 48. Susreta profesionalnih pozorišta Vojvodine koji su večeras otvoreni u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, svečano je otvorena i izložba „Boj na Kosovu“ lutkarke Ljiljane Branovački.

Za ovu mladu talentovanu umetnicu inspiracija za ovaj ciklus lutaka je večna i nikad dovoljno istražena tema. Ona stvara srcem, okom i dušom. Kroz likove kneza Lazara, Miloša Obilića, Toplice Milana, Vuka Brankovića, sultana Murata na veran i upečatljiv način dočarava vreme i golgotu srpskog stradanja i vere – rekao je na otvaranju u foajeu pozorišta Slobodan Marković – osnivač, direktor i selektor Međunarodnog festivala pozorišta za decu.

Više od 15 godina gaji ljubav prema lutkama

Ljiljana Branovački započela je svoju ljubav prema lutkarstvu – kao sama kaže – onog trenutka kada je u poštanskom sandučetu pronašla  letak sa reklamom za lutkarsku školu u Novom Sadu, a od toga je prošlo 15 godina. Od tada je sve posvetila lutkama i njihovom senzibilitetu. Od tada živi svoj lutkarski san.  – Danas se nije nimalo jednostvano ni lako baviti ovim  vidom umetnosti jer lutkarskog pozorišta nema dovoljno – kaže Branovačka inače vlasnica lutkarskog studija „Điđino“ u Beočinu.

Fordomanija

– Trudiću se da nastavim da svoj rad iz naše epske istorije i kulture prožimam kroz lutke i nadograđujem svoje slikarsko i vajarsko umeće, pa sledeći put da me Zrenjanin opet dočeka ovako raširenih ruku – rekla je Ljiljana Branovački.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh