I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Lepota ukrašavanja – izložba nakita u zrenjaninskom muzeju

U salonu Narodnog muzeja Zrenjanin večeras je otvorena arheološka izložba u okviru koje su predstavljeni jedinstveni komadi nakita sa područja srednjeg Banata, nastali u periodu od 6000 godina pre nove ere do kraja srednjeg veka.

U najreprezentativnijem izložbenom salonu u gradu, početak izlaganja ove neobične zbirke označili su  direktor muzeja Božidar Vorgić, potpredsednik Vlade AP Vojvodine Dušan Jakovljev i autorka izložbe Snežana Marinković, arheolog i muzejski savetnik a izložba je praćena zvucima gitare koju je svirao mladi muzičar Petar Šaler.

Autorka je izvršila analizu  materijala i vrste nakita, kao i poruke koju nam ti jedinstveni predmeti i danas prenose. „Nakit neolita (6.000 – 3.300 g.s.e.) izrađivan je od životinjskih kostiju, rogova ili zuba, pečene zemlje, ljuštura puževa i školjki, krečnjaka, spondilus školjki. Prvenstveno to su amajlije, talismani, amuleti, narukvice i ogrlice jednostavnih oblika bez ukrasa.

Otkrićem bronze (2.000 – 1.000 g.s.e.) ljudski duh je dobio novu mogućnost da izrazi svoju kreativnost i maštovitost u izradi nakita. Njenom upotrebom otvorene su nove mogućnosti oblikovanja nakita u tehnici livenja u vidu narukvica ogrlica, privezaka, karika, pojaseva, pozamenterijskih fibula, prstenja, dugmeta, falera i nanogvica.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
I Taxi Zrenjanin

Razvijenim trgovačkim vezama rimski nakit stizao je na područje srednjeg Banata, obogaćujući sliku života u II-III veku. Značajni su nalazi rimskih fibula, privesaka i aplikacija napravljenih od bronze ili srebra. Najraskošniji deo nakita iz zbirke predstavlja sarmatski (III-IV vek). Impozantan broj potpuno očuvanih fibula, ogrlica, narukvica nalažen je na nekropolama širom srednjeg Banata. Raznobojne ogrlice rađene su od staklene paste. Dodavanjem oksida različitih metala u staklenu masu dobijana je raznobojnost. Bogatsvo oblika i boja govori nam da su Sarmati bili pravi umetnici prefinjenog ukusa. Upotreba staklene paste i poludragog kamenja ukazuje na veoma bogato sarmatsko stanovništvo. Posebno se izdvajaju ogrlice od ćilibara. Iz vremena Seobe naroda (375 godina), značajni su nalazi gepidske srebrne fibule i bronzane kopče. Pored brojnih muških pojaseva, izrađenih u tehnici otiskivanja matricom od tankih zlatnih, srebrnih i bronzanih pločica, izdvajaju se i ukrasne garniture i konjske opreme. Ženski nakit predstavljaju minđuše tipa Sent–Endre, ogrlice sa okcastim perlama i naušnice sa priveskom u obliku kugle. Srednjovekovni nakit iz zbirke obuhvata vremenski period od X do XIV veka. Naušnice, ogrlice, narukvice, prstenje izrađuju se od broze ili lošijeg srebra. Luksuznom nakitu pripadaju ogrlice (torkvesi) i prstenje bogato ukrašeno raznim ornamentalnim motivima„ – pojasnila je autorka izložbe koja će biti otvorena do 20.aprila.


Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh