I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Ultra Caffe
Gradska Narodna Biblioteka

Laslu Vegelu uručena nagrada „Todor Manojlović“

Književniku iz Novog Sada, Laslu Vegelu sinoć je svečano uručena nagrada „Todor Manojlović“ za moderni umetnički senzibilitet koju umetnicima dodeljuju istoimeni fond i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“. Nagrada  se svake godine dodeljuje umetnicima iz raznih oblasti stvaralaštva – čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora Manojlovića.

„Ovo priznanje mi mnogo znači, iz više razloga. Prvenstveno mi je drago što mi je ta značajna nagrada uručena na području Vojvodine – gde živim i gde sam se socijalizovao“, istakao je Vegel. On je dodao da je drugi značajan aspekt taj što nagrada nosi naziv Todora Manojlovića – koji, prema njegovom mišljenju, „možda ni danas nije dovoljno poznat i vrednovan kao čovek modernog senzibiliteta – koji je na ovim prostorima doneo evropski duh“.

Ceo život sam se trudio da budem savremenik svoje epohe i to za mene predstavlja modernizam – koji za svakog umetnika može da bude težak teret, ali i velika avantura„, rekao je ovogodišnji dobitnik nagrade.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fordomanija

Nagradu je umetniku uručio direktor zrenjaninske biblioteke, Vladimir Vasiljev

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Prilikom uručenja priznanja, predsednica Upravnog odbora Fonda „Todor Manojlović“ Vladislava Gordić Petković je podsetila da Fond „Todor Manojlović“ tradicionalno proglašava dobitnika priznanja na dan rođenja slavnog pisca čije ime nagrada nosi. „Nagrada se dodeljuje 21. put i ona kroz svog dobitnika treba da potvrdi sve vrednosti za koje se zalagao i koje je srpskoj kulturi ostavio Todor Manojlović. Laslo Vegel je pisac za kojeg možemo reći da je u svom interdisciplinarnom i interkulturalnom delovanju ostavio neizbrisive tragove – kako u romanu, esejistici i drami, tako i u pisanju o svakodnevnom životu  putem njegovih novinskih tekstova, polemika i pamfleta„, istakla je Gordić Petković. Ona je dodala da iz tog razloga nije ni malo slučajno što je Vegel dobio ovu nagradu baš sada – kada se obeležavava 160. godina od rođenja Todora Manojlovića.

„Postojanje ovog priznanja ima nemerljiv značaj za Grad Zrenjanin“, istakla je Dubravka Bengin Bulovan, član Gradskog veća zadužena za kulturu. Ona je dodala da Nagrada za moderni umetnički senzibilitet „Todor Manojlović“ treba da bude nešto čime se ponosimo, jer upravo ona „gradi fizionomiju i kulturni profil našeg grada“.

prijem Laslo Vegel

Prijem u Gradskoj kući

Laslo Vegel je rođen 1. februara 1941. u Srbobranu. On je romansijer, esejista, dramski pisac i pozorišni kritičar. Iako piše na maternjem mađarskom jeziku, po rečima kritike on podjednako pripada i srpskoj i mađarskoj književnosti. U Budimpešti je 2009. godine dobio najviše mađarsko priznanje za stvaralaštvo – Nagradu „Lajoš Košut“

Fond „Todor Manojlović“ Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ osnovan je 21. juna 1991. godine, sa osnovnom idejom da sačuva ime i populariše delo Todora Manojlovića –  zavičajnog stvaraoca, koji je po svojim postignućima i uticajima daleko nadmašio lokalne okvire.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh