I love Zrenjanin portal

  • Basicline
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Laslo Karačonji i njegovo doba – promocija knjige dr Filipa Krčmara u Narodnom muzeju

Promocija knjige „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa (1854–1869)“ dr Filipa Krčmara, biće održana u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u ponedeljak, 9. decembra 2019. godine u 19 časova. 

O knjizi  će govoriti recenzenti: dr Milivoj Bešlin iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju u Beogradu i  dr Aleksandar Kasaš, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u penziji, zatim izdavači Dragan Rauški (Udruženje za negovanje tradicije Novi Bečej) i Radovan Vlahović (Banatski kulturni centar), kao i autor dela dr Filip Krčmar. 

Monografija  govori o Laslu Karačonjiju Beodranskom kroz prizmu stotinak novinskih napisa nemačkih i srpskih listova. Po rečima stručnjaka knjiga je veoma značajna u istoriografskom smislu.

I Taxi Zrenjanin

O DELU:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Sto i pedeset godina od smrti Lasla Karačonjija Beodranskog, autor priča priču o ovom torontalskom velikom županu kroz stotinak dokumenata. U pitanju su novinski natpisi nemačkih listova i njihov verni prevod, ali i natpisi iz srpskih listova da bi se stekla objektivna istorijska slika. Krčmar je znalački kontroverznu istorijsku ličnost stavio u istorijski kontekst. U knjizi se, pored određenog broja ilustracija, nalaze i korišćeni izvori i literatura za biografiju porodice Karačonji i Lasla Karačonjija. Svaka stranica teksta svedoči o velikom uloženom trudu i ozbiljnom istraživačkom radu na prikupljanju podataka mladog i perspektivnog istoričara.   (Izvod iz recenzije prof. dr Aleksandra Kasaša)

Knjiga „Laslo Karačonji i njegovo doba. Torontalska biografija u svetlu novinskih natpisa 1854–1869” istoričara dr Filipa Krčmara vredno je ostvarenje u najboljoj tradiciji kritičke istoriografske škole. Posle dugo vremena, reč je o jednom od najvažnijih profesionalnih doprinosa istoriji Novog Miloševa u kome je svoj posed imao torontalski veliki župan Laslo Karačonji Beodranski. Ipak, monografija Filipa Krčmara svojim istraživačkim dometima značajno prevazilazi lokalnu ili zavičajnu istoriju i saznajnim rezultatima predstavlja važan prilog proučavanju istorije Habzburške monarhije. Istraživati i pisati biografiju najznačajnijeg predstavnika doma Karačonji značilo je biti dobar poznavalac i dati važan doprinos istraživanju istorije Banata i Ugarske u postrevolucionarnoj epohi druge polovine 19. veka. Briljantan poznavalac habzburške i evropske istorije 19. veka, Filip Krčmar se i pre ove knjige potvrdio kao pouzdan istraživač i u srpskoj istoriografiji neprevaziđeni poznavalac istorije Torontalske županije. Navedena monografija o Laslu Karačonjiju je samo jedan rukavac njegovih opsežnijih istraživanja (…)  Vizuelno odlično opremljena, stilski besprekorno napisana, knjiga „Laslo Karačonji i njegovo doba“ autora dr Filipa Krčmara, predstavlja hvale vredan i u srpskoj istoriografiji redak istraživački i interpretativni iskorak u proučavanju istorije Habzburške monarhije. Praveći balans i sintezu makroistorije i mikroistorije, uklapajući Banat u šire tokove evropske i habzburške istorije, Krčmar je dao ne samo istraživački, već i metodološki uzor u istraživanju prošlosti 19. veka na ovim prostorima. Srpska istoriografija je u Krčmaru i do sada imala savesnog i pouzdanog istraživača, ali je knjigom o Laslu Karačonjiju i Banat u 19. veku dobio svoga najrelevantnijeg proučavaoca na zadovoljstvo naučne javnosti, ali i šire čitalačke publike zainteresovane za kritički utemeljenu i metodološki proverljivu sliku (o) prošlosti.  (Izvod iz recenzije dr Milivoja Bešlina)

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh