I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Kulturni centar: Izložba o tradicionalnoj košulji Rumuna u Banatu

Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna i Kulturni centar Zrenjanina od 6. do 19. maja organizuje izložbu „Oplećak – rumunska tradicionalna košulja iz Banata (Ciupagul – cămaşa tradiţională românească din Banat)“.

Postavku čini 45 fotografija doktorke vizuelne umetnosti Daniele Barbulov Popov koja je do sada svoje radove izlagala na oko 20 samostalnih i kolektivnih izložbi. Na izložbi se predstavlja etnografska baština, bogata ornamentalna kompozicija rumunske narodne nošnje Banaćana, Krišano-Erdeljaca i Oltenaca sa ovih prostora, koje je autorka istraživala i zabeležila u periodu od 2017. do 2019. godine.

Otvaranje izložbe je na FB strani Kulturnog centra u četvrtak, 6. maja u 12h.

O izložbi

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
PerSu marketi

Kultura predstavlja glavni element kroz koji se neki narod identifikuje. Vojvodina ima bogatu kulturnu tradiciju i vredno nasleđe, koje su bogatili svi narodi i narodnosti ovog područja. Stanovništvo koje se tokom vekova ovamo doseljavalo, donosilo je, stvaralo i reprodukovalo elemente sopstvene kulture, ali i primalo tekovine drugih naroda. Kulturno nasleđe jedne manjinske zajednice predstavlja jedinstvenu i nezamenjljivu kulturnu vrednost jer stvarano generacijama direktno ukazuje na društveni ali i celokupni kulturni i civilizacijski nivo razvoja. Narodna nošnja je uobičajena asocijacija na specifičnost neke nacionalne zajednice. Tema izložbe je tradicionalna košulja-oplećak s početka 20 veka, jedna od najznačajnijih elemenata iz sastava narodne nošnje. Kod Rumuna u Banatu jednako su bili rasprostranjeni dva tipa košulje: panonski i dinarski.

Izložba ima za cilj da prezentuje neobjavljeni fotografski materijal sa terenskih istraživanja koji se odnosi na tradicionalnu žensku i mušku košulju, i uz reprodukcije starih fotografija da prikaz evolucije stilskih interferenci, promoviše autentičnu tradicionalnu kulturu i njen specifičan stil: arhaične sisteme krojenja, kromatiku i bogate ornamentalne kompozicije rumunske narodne nošnje Banaćana, Krišano-Erdeljaca i Oltenaca sa ovih prostora.

Publika će moći da pogleda izložbu svakog dana od 8 do 21h poštujući sve propisane i predviđene mere zaštite zbog prisustva virusa Covid-19.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh