I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Kultura

Kroz igru, pesmu i glumu u Zrenjaninu prikazan lik Milene Pavlović Barili

U Kulturnom centru Zrenjanina sinoć je na veoma slikovit način, kroz igru, pesmu i glumu prikazan život slikarke Milene Pavlović Barili. Predstavu „San o Mileni“ pratile su njene slike, koje su prikazane na velikom video bimu.

„Potrudila sam se da to bude kombinacija fotografija iz njenog života i njenih umetničkih dela. U pitanju je 20 fotografija koje nas linearno vode kroz njen život, od rođenja, preko Amerike do njene smrti“, pojasnila je rediteljka.

I Taxi Zrenjanin

Zaljubljeni u Milenino delo i biografiju

Požarevljani, muzičar Miodrag Kovačević i glumica Tijana Višković, poželeli su da ožive sećanje na ovu veliku umetnicu. Obratili su se rediteljki Jeleni Bogavac, i tako je priča počela.

„Imala sam veliku sreću da su mi se u „Bitef teatru“ pojavili nosioci ovog projekta Miodrag Kovačević i Tijana Višković. Miodrag Kovačević je prethodnih 10 godina svog života posvetio proučavanju biografije Milene Pavlović Barili. Obratili su mi se sa idejom da u „Bitef teatru“ izađu sa tom predstavom, rekli su da bi im bilo drago, da je ja režiram. Nisam se dvoumila ni trenutka, jer je poziv da se bavim Milenom, za mene bio jako izazovan. Na neki način sam i ja poput Tijane i Miše , zaljubljena u njeno delo i u njenu biografiju. Nas troje smo proširili krug ljudi sa kojima smo napravili predstavu, sa ljudima iz naših trupa. Predstava se na prvom mestu bazirala na njenim radovima, i u njima smo tražili ono što je bila. Bilo mi je lako raditi predstavu, jer je Miša posedovao veliku količinu podataka o njoj. Bili smo i u njenoj kući u Požarevcu, žene koje rade tamo su predivne, i izašle su nam u susret. Sa Milenom Barili uvek postoje čuda, pogotovo u njenom rodnom kraju“, istakla je rediteljka Jelena Bogavac.

Premijera u Požarevcu

„Kada dođete u njen rodni grad imate ustisak da je ona još uvek tu prisutna, kao da njena senka leti poput leptira sa njenih slika. Predstavu smo prvo radili u Požarevcu, tu je bila i premijera, pa nakon toga u „Bitef teatru“. Tu su nam se neverovatna čuda događala. U toku premijere njene perle su se rasprsle i rasule po njenoj kući. Mi smo svi počeli onako skoro hladno, a onda nas je sve više zanosio, duh i delo Milene Pavlović Barili. Na kraju smo je završili nekako romantično. Bio je poseban doživljaj iako igramo razne predstave zajedno, a u nekima i ja glumim. Za ovu predstavu sam neverovatno vezana, i mnogo mi je drago što ovako lepo živi kao predstava nezavisne scene. Igrali smo i na nekoliko festivala, jako je dobro prošla, i ima lep tok. Predstava ima odražaj, onakav kakav zaslužuje ovakva umetnica. Divno je što se svi sada naknadno prisećaju Milene Barili, i što se vraća na našu scenu moderne umetnosti. Izašla je i knjiga o njoj, napisala je Maja Herman Sekulović, za koju je dogovor nastao u Požarevcu, nakon naše premijere. Zavrteli smo još jedan ciklus umetničkog bavljenja Milenom, i to je fenomenalno“, naglasila je rediteljka.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Jelena Bogavac

Jelena Bogavac je već više od 20 godina u „Bitef teatru“, na poziciji urednice repertoara. Pored toga radi u nezavisnoj grupi „Bravo mental studio“. Jelenina grupa na „Dorćol platz-u“ u saradnji sa „Reflektor teatrom“ pravi svoje nezavisne produkcije omladinskog pozorišta. Pored pozorišta bavi se i pisanjem, te je nedavno izdala i svoju novu knjigu „Robin sa Krsta“. Knjiga je nastavak njenog romana od pre 20 godina „Betmen sa Zvezdare“. Na osnovu knjiga pravi predstavu „Robin, Betmen, Beograd“, čija će premijera biti u septembru.

Domaćini događaja su bili Udruženje „Cekom“ i Kulturni centar Zrenjanin.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh