I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Ultra Caffe
Gradska Narodna Biblioteka

Koliko i šta Zrenjaninci čitaju

Kulturna dešavanja u gradu bila su jedna od prvih tema po osnivanju portala I loveZrenjanin, jer naš grad samo u toku jedne nedelje, kroz nekoliko instutucija kulture, svojim sugrađanima nudi veliki broj sadržaja. Tribine, promocije, predstave, koncerti, izložbe – deo su ponude u kojoj svako može pronaći ono najbiže svojim interesovanjima.

U Gradskoj narodnoj biblioteci su osim promocija knjiga atraktivni i sajmovi knjiga koji se održavaju nekoliko puta u toku godine, ali je i pored tih događaja biblioteka standardno aktuelna za iznajmljivanje bibliotečkog  materijala za sve generacije. Iz tog razloga, saradnja biblioteke i našeg portala biće intenzivirana plasiranjem top liste najčitanijih deset naslova s pozajmnog i isto toliko s dečijeg odeljenja kako bi svi sugrađani imali uvid o trenutnom interesovanju za određene autore i naslove. Lista će biti ažurirana na svake dve nedelje u čemu će nam svesrdno pomagati vodeća lica na pomenutim odeljenjima.

Trenutna situacija, ako govorimo o učestalosti iznajmljivanja knjiga obeležena je cifrom od 4000 koliko se mesečno knjiga iznajmi na pozajmnom odeljenju.

Fordomanija

Zrenjaninci  najviše čitaju savremenu, prevednu i domaću književnost. Kao najuticajniji domaći autori ističu se Svetislav Basara, Isidora Bjelica, Mirjana Bobić Mojsilović, Vida Ognjenović, Gordana Kuić, Svetlana Velmar Janković, Nada Marinković i drugi.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Pozajmno odeljenje ukupno ima 84.000 knjiga od kojih se u toku jedne godine u proseku iznajmi 50.000. Ako govorimo o dečijem odeljenju popularizaciju su svakako izazvali junaci savremenih dela poput Harija Potera, koji je želju za čitanjem pojačao deci u osnovno školskom uzrastu, ali na ovom odeljenju, među 50.000 knjiga može se naći mnogo interesantnih naslova i za starije i mlađe od pomenute generacije.

Intersantan i savakako prijatan podatak  jeste način iznajmljivanja knjiga kroz takozvanu „familijarnu“ člansku kartu po ceni od svega 500,00 dinara godišnje, sa kojom možete uzimati knjige sa bilo kog odeljenja. Ovo je izuzetno pogodno za porodice sa mlađom ili školskom decom jer se mogu koristiti usluge i dečijeg i pozajmnog ali i zavičajnog i  naučnog odeljenja.

Aktuelna lista najčitanijih naslova na pozajmnom odeljenju poslednje nedelje aprila izgledala je ovako:

1. Posrednik grešnima  Zoran Momčilović
2. Početak bune protiv dahija Svetislav Basara
3. Beogradske priče Ivo Andrić
4. Muzej nevinosti Orhan Pamuk
5. U senci nara Ali Tarik
6. Avanture nevaljale devojčice Mario Vargas Ljosa
7. Ono što oduvek želiš Gordana Ćirjanić
8. Samarkand Amin Maluf
9. Čovek i dečak Toni Parsons
10. Čovek u mraku Pol Oster

Na dečijem odeljenju, najtraženiji su bili naslovi :

1. Zagonetne priče Uroš Petrović
2. Devojčice sa Olimpa Elena Kedros
3. Dragi moj dnevniče mrtav sam   R.L.Stajn
4. Dragulji Deltore Emili Roda
5. Bata i Karlson s krova Astrid Lindgren
6. Kameno srce Čarli Flečer
7. Grozni Gaša I bebisiterka babaroga Frančeska Simon
8. Kampovanje na Nijagarinim vodopadima Džeronimo Stilton
9. Otmica profesorice latinskog Frančeska Longo
10. Spasavanje Frančeske Melina Marketa

 

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh