I love Zrenjanin portal

  • Univer export
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Književno veče Jovice Aćina – dobitnika Njegoševe nagrade

U biblioteci mesnih zajednica na Bagljašu održano je književno veče Jovice Aćina, književnika, esejiste, prevodioca, književnog kritičara, koji je nedavno primio Njegoševu nagradu za roman „Srodnici“. Aćin je prvi pisac iz Srbije koji je u novijoj istoriji Crne Gore (od raspada zajedničke države) dobio to visoko književno priznanje.

O stvaralaštvu Jovice Aćina govorili su književnici dr Mileta Aćimović Ivkov i ZoranSlavić.

O „SRODNICIMA“

I Taxi Zrenjanin

„Samo najhrabriji su spremni da do kraja prouče svoje poreklo i prihvate sve njegove posledice.“

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Jedan od takvih retkih smelih pojedinaca jeste glavni junak romana „Srodnici“ Jovice Aćina, autorov prezimenjak. Saznavši da priča o njegovom poreklu vodi sve do dalekih Pirineja, on zajedno sa sinovima odlazi na put do Španije. Porodično stablo, mape i usmena predanja putokazi su u traganju za nestalim precima. Iako sve više putokaza navodi na zaključak da će familija rekonstruisati svoje poreklo, pojavljuju se nepoznanice koje potragu za porodičnim stablom pretvaraju u traganje za fantomima, među kojima je najistaknutiji Belano ili Bolanjo, slavni čileanski pisac.

Sam čitalac će postati tragač u ovom romanu dvostruke potrage u kojem se prepliću postupci detektivske, ali i fantastične književnosti.

„Mada sam ja uglavnom pesimista, u ovom delu kod mene je pretegao neki tajanstveni optimizam, prošaran odblescima strašnih događaja koji su nas obeležili u protekle dve-tri decenije. Ali uprkos svemu što nam se događalo i što nas je teralo u neku samotničku sudbinu, u gubitke i poraze, ’Srodnike’ doživljavam kao neku vrstu svog testamenta ispunjenog vedrinom, povremeno i humornog“, rekao je Aćin.

Jovica Aćin je rođen 1946. godine u Zrenjaninu gde je završio i srednju školu. Dobitnik je brojnih književnih priznanja, pored ostalog Andrićeve nagrade za pripovetku i Politikine nagrade za najbolju kratku priču dodeljenu povodom stogodišnjice lista, nagrade Milan Bogdanović za književnu kritiku, priznanja „Todor Manojlović“.

Osim o romanu „Srodnici“, ovom prilikom bilo je reči i o njegovoj knjici „Pilot tramvaja“ predstavljenoj na ovogodišnjem Sajmu knjiga.

Književno veče je vodila Jasmina Tutorov, a u muzičkom delu programa učestvovala je pijanistkinja Eržebet Britka.
Događaj su organizovali Udruženje “Bagljaškult” Zrenjanin i Mesna zajednica “Veljko Vlahović”.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh