I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Književniku Vladimiru Pištalu u Zrenjaninu uručena nagrada Fonda „Todor Manojlović“

Književniku i istoričaru Vladimiru Pištalu danas je u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu uručena „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ Fonda „Todor Manojlović“ za 2020. godinu.

Nagradu su, u ime Grada Zrenjanina, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i Fonda „Todor Manojlović“ uručili Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i članovi upravnog odbora Fonda Nenad Šaponja, predsednik, prof. Gojko Tešić i Milan Bjelogrlić, članovi. Vladimiru Pištalu čestitke je uputio i sekretar Matice srpske, Milan Micić.

„Nagrada koja nosi ime velikog književnika je samo detalj kojim možemo da mu se odužimo za sve što je učinio za ovu sredinu. Kontinuitet uručenja nagrade i ovako dug period njenog postojanja pokazuju da se u srpskoj modernoj književnosti svake godine stvara nešto novo na radost čitalaca i svih nas koji poštujemo delo Todora Manojlovića jer je to i dokaz da su njegove ideje bile vizionarske. Zahvaljujući ovoj nagradi, Manojlovićevo delo je i danas živo, a verujem da je o tome maštao i on sam. Čestitam gospodinu Vladimiru Pištalu, smatram da je nagrada stigla u prave ruke. Nadamo se da će gospodin Pištalo u budućnosti s ponosom izgovarati ime našeg grada i nagrade i da će mu dela Todora Manojlovića biti inspiracija pretočena u neku novu knjigu u kojoj ćemo uživati“, rekao je gradonačelnik Simo Salapura.

Vladimir Pištalo i Simo Salapura

I Taxi Zrenjanin

Uručenje nagrade, Milan Bjelogrlić i Vladimir Pištalo

„Ovo je nagrada koja se daje u ime modernosti. Rani i dobar teoretičar poetske modernosti Todor Manojlović nas je zadužio. Svi smo mi samouki teoretičari modernosti, svi mi koji se iskreno bavimo novinom izraza. Manojlović je rekao onaj koji ne želi čamiti bira opaasan put i on izjednačuje život sa čistim pokretom. Ovo je nagrada koju su dobili Dušan Kovačević, Milorad Pavić, Vida Ognjenović, David Albahari, Đorđe Balašević, Laslo Vege, Slobodan Tišma.. Ovde u Zrenjaninu kao dobitnik ove nagrade osećam da sam u dobrom društvu“, rekao je dobitnik nagrade Vladimir Pištalo obrativši se prisutnima.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

VLADIMIR PIŠTALO 29. DOBITNIK NAGRADE „TODOR MANOJLOVIĆ“

Vladimir Pištalo (1960) svakako je jedan od najznačajnijih savremenih srpskih autora koji je moderan umetnički senzibilitet i težnju za reinterpretacijom srpske književne tradicije jednako pokazivao, kako u stvaralačkom proznom, tako i u esejističkom opusu, što je prepoznato i kod nas i u svetu. Vladimir Pištalo u svojim delima uobličava modernistički koncept koji je ustanovljavao već nadaleko poznatim romanima i pričama. On istoriju vidi kao celinu koja je spojila epohe, kulture i simbole, ali svaka tema, bilo da je univerzalna ili pak intimno-konkretna, biva viđena kroz naočari modernog sveta. Modernizacija književnog diskursa vidljiva je na različitim nivoima kompozicije književnog dela: stilsko-jezičkom, narativnom, formalnom, idejno- filozofskom, naročito u domenu postmoderne istorijske metafikcije. Među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze Slikovnica, Manifesti, Čajevi Marsa / Noći, zbirke priča Kraj veka, Vitraž u sećanju, Priče iz celog sveta i romani Milenijum u Beogradu, Venecija, Tesla, portret među maskama, Sunce ovog dana, pismo Andriću. U aprilu 2019, izašla je knjiga eseja Značenje džokera, koja je do sada imala tri izdanja i nagrađena je uglednom nagradom „Meša Selimović“ (2020).

TRIDESET GODINA DELOVANJA FONDA „TODOR MANOJLOVIĆ“

Fond “Todor Manojlović” svoj rad i angažman otpočeo je 21. juna 1991. godine sa ciljem prikupljanja književne zaostavštine, proučavanja, objavljivanja, popularisanja dela i čuvanja imena Todora Manojlovića, imajući u vidu značaj njegovog dela i njegovih uticaja.

Trideset godina aktivnog angažmana i delovanja Fonda „Todor Manojlović“ u okviru Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ dalo je vidne rezultate i opravdalo je svoje postojanje. Ustanovljena je prestižna nagrada pod nazivom „Nagrada za moderni umetnički senzibilitet“ koja je profilisana u jednu od vodećih nagrada u Srbiji.

Ime laureata proglašava se 17. februara, na dan rođenja Todora Manojlovića, a nagrada se, prema dogovoru sa dobitnikom, dodeljuje u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, povelje i objavljivanja knjige laureata nagrade u ediciji „Feniks“ u okviru izdavačke delatnosti Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Nagrada se dodeljuje stvaraocima iz različitih oblasti umetnosti čije delo ostvaruje autentičnu, provokativnu i prirodnu saglasnost sa bićem i stvaralaštvom Todora
Manojlovića. Dosadašnji dobitnici nagrade Fonda „Todor Manojlović“ su: Miodrag Pavlović, Milorad Pavić, Miodrag B. Protić, Đorđe Balašević, Dušan Kovačević, Marina Abramović, Miroljub Todorović, Momo Kapor, Pavle Ugrinov, Jovan Hristić, Jovica Aćin, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Radovan Vučković, Oto Tolnai, Muharem Pervić, Milena Marković, Želimir Žilnik, Mileta Prodanović, Saša Rakezić (alias Aleksandar Zograf), Laslo Vegel, Slobodan Tišma, Festival “Dezire”, David Albahari, Isidora Žebeljan, Sava Damjanov, Vladan Radovanović, Radivoj Šajtinac, Vladimir Pištalo.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh