I love Zrenjanin portal

 • Basicline
 • Univer export
 • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Knjige koje bi trebalo pročitati tokom 2018. godine

Praznici i godišnji odmori su idealna prilika da se pročita bar jedna dobra knjiga. U moru izdanja i naslova koji gotovo svakodnevno izlaze na tržište, odabrati pravo štivo možda i nije tako lako. Preporuka stručnjaka je ponekad više nego dobrodošla. O tome šta se najviše čitalo protekle godine, da li je elektronska knjiga ugrozila klasičnu i šta bi trebalo pročitati u 2018. za portal I love Zrenjanin govori Jelena Đorđević Perc iz Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin.

Jelena Đorđević Perc

I love Zrenjanin: Koje su knjige bile najčitanije tokom 2017. godine?

Jelena Đorđević Perc: Top lista najčitanijih knjiga na Pozajmnom odeljenju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” u 2017. godini su:

I Taxi Zrenjanin
 1. “Žeđ” Ju Nesbe
 2. “Uzrok smrti” Patriša Kornvel
 3. “Špijunka” Paulo Koeljo
 4. “Pećina” Žoze Saramago
 5. “Čudan osećaj u meni” Orhan Pamuk
 6. “Kraj nama poznatog sveta” Erlend Lu
 7. “Andrićeva lestvica užasa” Svetislav Basara
 8. “Islednik” Dragan Velikić
 9. “Bez utehe” Kazuo Išiguro

Kada je reč o literaturi za decu, najčitanije knjige na Dečjem odeljenju su bile:

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.
 1. “Hoću kući” Jasminka Petrović
 2. “Malčice nepodnošljiv slon” Dejvid Valijams
 3. “Moj savršeni svet – Tom Gejts” Liz Pišon
 4. “Karavan čudesa” Uroš Petrović
 5. “Ludvig van Mocart” Vesna Aleksić
 6. “Lavirint od kostiju” Rik Riordan
 7. “Gejmeri” Oliver Ušman
 8. “Istorijska potraga – grobnica faraona”
 9. “Princeza u papirnoj kesi” Robert Manč
 10. “Elmer” Dejvid Meki

Top lista najprodavanijih knjiga u biblioteci Žarko Zrenjanin

Ako govorimo o najprodavanijim knjigama za odrasle u knjižari Klub knjige onda je poredak sledeći:

 1. „Arzamas“ Ivana Dimić
 2. „Godina zeca“ Arto Pasilina
 3. “Kafka na obali mora” Haruki Murakami
 4. “Sasvim skromni darovi” Uglješa Šajtinac
 5. “Beskrajna noć” Agata Kristi
 6. “Moja borba” Karl Uve Knausgor
 7. “Zla berba” Rabate
 8. “Devojka iz Bruklina” Gijom Muso
 9. “Svi su u pravu” Paolo Sorentino
 10. “Bubašvabe” Ju Nesbe

Najprodavanije knjige za mlade u 2017. su bile:

 1. „Leto kad sam naučila da letim“ Jasminka Petrović
 2. „Dom gospođice Peregrin za čudnovatu decu“ Ransom Rigs
 3. „Krive su zvezde“ Džon Grin
 4. „Dečak od stakla“ Donato Karizi
 5. Serijal “LEGENDA” Mari Lu
 6. “Igre gladi” Suzan Kolins
 7. “Mobi Dik” strip prema romanu Hermana Melvila, Šabute
 8. “Frajer sa susednog groba” Katarina Mazeti
 9. “Sve je u redu” Jasminka Petrović
 10. “Rozine najgore godine” Fransin Omer

U vreme praznika i tokom godišnjih odmora knjige se više čitaju

I love Zrenjanin: Da li se knjige više čitaju zimi ili leti?

Jelena Đorđević Perc: U vreme sezone godišnjih odmora, kao i u vreme zimskih praznika svakako primećujemo da korisnici usluga bibilioteke pozajmljuju istovremeno veći broj naslova. Nezavisno od toga koje je doba godine, slobodno vreme je ono što pasionirane čitaoce čini ažurnijim u potrazi za literaturom koja će im prijati.

I love Zrenjanin: Koliko Zrenjaninci koriste biblioteku? Da li je to više ili manje u odnosu na period od pre 15-20 godina?

Jelena Đorđević Perc: Broj korisnika usluga biblioteke danas svakako jeste veći, ali ne smemo zaboraviti da su i potrebe korisnika umnogome drugačije nego nekad. Biblioteka danas jeste i mesto na kojem korisnici uz publikacije dobijaju i informaciju, samostalno istražuju ili su bibliotekari ti koji i van same biblioteke, po principu biblioteke bez zidova, edukuju korisnike o uslugama koje nude i upućuju stručnu pomoć. U digitalnom dobu, kada smo samo na klik daleko od informacije, valja imati prave smernice šta od izvora i ponuđenih informacija jeste validno, a šta ne. Tu bibliotekari zaista mogu da pomognu.

Deca su najčešći članovi biblioteke

I love Zrenjanin: Ko najčešće dolazi u biblioteku?

Jelena Đorđević Perc: U biblioteku najčešće dolaze deca, učenici osnovnih i srednjih škola, potom zaposleni, studenti i penzioneri. Trudimo se da nabavku knjiga prilagodimo svim korisničkim strukturama.

I love Zrenjanin: Kako biste definisali prosečnog čitaoca i korisnika usluga biblioteke?

Jelena Đorđević Perc: To je osoba sa članskom karticom biblioteke.

I love Zrenjanin: Rekli ste da u biblioteku najčešće dolaze deca. Šta ona najčešće uzimaju da čitaju?

Jelena Đorđević Perc: Najlepše i najdinamičnije je upravo na Dečjem odeljenju biblioteke i to nas posebno raduje. Naravno, godinama unazad veliki trud ulažemo u pripremu zanimljivih programa i manifestacija za decu. Svesni smo činjenice da se čitalačke navike razvijaju u najranijem detinjstvu.

Kroz odičnu saradnju sa Predškolskom ustanovom Zrenjanin svake godine se u biblioteku besplatno upišu svi predškolci zrenjaninskih vrtića, a potom, dobijaju na poklon člansku karticu i kao đaci-prvaci. Dakle, najpre dolaze u biblioteku sa svojim vaspitačima, roditeljima i učiteljima, a trudimo se da njihovu pažnju držimo budnom i kroz zanimljive radionice i susrete.  Želja nam je da Dečje odeljenje biblioteke postanje njima poznat i prijatan kutak u kom se sa nama najpre druže i igraju, a kroz tu igru polako upoznaju i počinju da vole knjige.

Radionice za decu u biblioteci

I love Zrenjanin: Koje radionice privlače pažnju dece i kako?

Jelena Đorđević Perc: Ove godine smo imali cikluse odličnih radionica koje su okupljale zaista veliki broj naših najmlađih sugrađana. Zadovoljni smo kako su deca i roditelji reagovali na radionice “Od kartona cela vasiona” koje je vodio glumac-lutkar Jovan Caran, a osmišljene su bile tako da u njima deca učestvuju sa roditeljima. Bibliotekarka Tanja Ćirić, uz podršku kolega, imala je veoma zapažene radionice “O slonu i bontonu”, “Princeza u papirnoj kesi”, kao i radionice u kojima su učestvovali zajedno deca i starije osobe, “Mali čovek-veliki čovek”. Uspešno je realizovano i sedam dvočasovnih radionica posebno pripremljenih za decu od 3,5 do 6 godina koja su obuhvaćena projektom UNICEF-a i Centra za interaktivnu pedagogiju u saradnji sa Predškolskom upravom Zrenjanin, “Vrtići bez granica”.

Važno je podsetiti da je zrenjaninska biblioteka prepoznata i van lokalnih okvira i po manifestaciji za decu “Pesnička štafeta”. Ona traje pune 43 godine i jedinstvena je po svom konceptu u odnosu na sve druge manifestacije za decu. Manifestacija okuplja 10.000 dece Srednjebanatskog okruga, a u njoj aktivno učestvuje oko 3.000 osnovaca. Čitalački ukus gradi se i kroz upoznavanje dece sa reprezentativnim stvaraocima književnosti za decu i njihovim stvaralaštvom.

Najmlađi sugrađani najpre uživaju u samostalnom odabiru slikovnica, zvučnih knjiga i iskakalica, a potom, prema svom senzibilitetu i interesovanjima grade svoj čitalački ukus. Bibliotekari su uvek tu da usmere i preporuče dobru knjigu. Raduje nas da su stalno prisutni na listama najčitanijih knjiga za decu domaći autori – Jasminka Petrović, Dejan Aleksić, Uroš Petrović, Igor Kolarov, isti autori koje su deca mogla da upoznaju na “Pesničkoj štafeti”. Negovanje čitalačkih navika promoviše se i kroz manifestaciju “Čitalačka značka” već 34 godine.

Štampana knjiga se još više čita od elektronske

I love Zrenjanin: Da li je i koliko elektronska knjiga ugrozila klasične štampane knjige?

Jelena Đorđević Perc: Biblioteke u eri novih tehnologija moraju i brže od ostalih da prate nove tokove i idu u korak sa njima. Elektronska knjiga i knjiga u klasičnom smislu se ne isključuju, već dopunjuju, a bibliotekari danas treba permanentno da se edukuju i odgovore svim izazovima. Načini čuvanja i prenošenja informacija danas jesu drugačiji, kao i potrebe korisnika, a na bibliotekama je da ih prepoznaju i odgovore zahtevima.

 

Preporučeno štivo za 2018. godinu

I love Zrenjanin: Koje knjige bi obavezno trebalo pročitati u 2018. godini?

Jelena Đorđević Perc: Najbolja preporuka za naše čitaoce bila bi da u novoj godini obavezno pročitaju bar jednu knjigu više nego u prethodnoj. Kako bi to rekla naša sjajna sugrađanka, master profesor filozofije i autorka odličnih blogova, Sonja Antonić, uspeh znači uspeti se, a u ovom slučaju, uspeh bi bio postati za knjigu bolji i vredniji čitalac u odnosu na prošlogodišnjeg sebe. Konkretno, evo i nekoliko predloga:

Za decu:

Edicija „Priče iz čarobne šume“ ( Vile, Zmajevi, Vragolani i džangrizala, Patuljci, Džinovi) Toni Vulf

„Izmislica“ Vesna Ćorović Butrić

„Mrzim avanture“ Džeklin Vilson

„Gusari s ledenog mora“ Frida Nilson

„Valentina Tereškova, prva žena u svemiru“

Za tinejdžere:

„Furam feminizam“ Ana Pejović, Lamija Begagić, Marina Veličković

„Margareta Dolčevita“ Stefano Beni

„Nebo je svuda“ Džendi Nelson

„Neko te posmatra“ Oliver Ušman

„Mobi Dik“, Šabute

Preporuka za odrasle:

„Smokva“ Goran Vojnović

„Kata Nesiba i komentari“ Ivan Janković

“Žena iz Huareza” Uglješa Šajtinac

“Koks ili Tok vremena”, Kristof Ransmajer

“Divlji detektivi” Roberto Bolanjo

I love Zrenjanin: Priprema li biblioteka neke promocije kako bi privukla još više čitalaca?

Jelena Đorđević Perc: Bibliotekari svake godine vredno rade na pripremi što raznovrsnijih programa, manifestacija, književnih susreta kako bi zainteresovala veći broj sugrađana. Pratimo predloge i potrebe samih korisnika kako bismo bili što bolji javni servis za sve naše sugrađane.

Kako je već pomenuto, programe i edukaciju realizujemo i van biblioteke kako bismo bili dostupniji i informativniji. Takođe, programi čitanja na otvorenom veoma su lepo prihvaćeni i posećeni, kao i mini sajmovi knjiga u našem Klubu knjige.

I love Zrenjanin: Koliko članova ima biblioteka i koliko košta članarina?

Jelena Đorđević Perc: Biblioteka ima preko 4.500 članova. Važno je naglasiti da jedna članska kartica važi za sve članove porodice koji žive na istoj adresi. Ukoliko pogledamo godišnje statistike, više od 10.000 ljudi iz grada i okoline tokom cele godine koristi usluge biblioteke. Kako korisnici, posetioci književnih programa, radionica i manifestacija, tako i oni koji uz publikaciiju dobijaju i informaciju, koriste usluge Štamparije i knjigoveznice, posećuju knjižaru Klub knjige.

Članarina se godinama nije menjala – 500 dinara je godišnje članstvo od dana upisa do istog dana naredne godine. Od ove godine uvedene su kategorije nedeljnog (100 dinara) i mesečnog članstva (200 dinara).

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
Slot Club Kentucky
Halo Taxi Zrenjanin
 • Divider

 • Divider
Na vrh