I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Kemal Gekić: Povratak u Zrenjanin, ponovni susret sa publikom i mnoštvo emocija

Pijanista Kemal Gekić, svetski priznati umetnik, nastupio je u Zrenjaninu nakon tri decenije. Ovaj put, na sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović”. Publici je pored poznatih dela kompozitora Šopena i Lista, interpretirao i delo kubanskog kompozitora Andresa Alena. 

Atmosfera pred početak koncerta

“Super je osećaj ponovo biti u Zrenjaninu. Ovaj grad mi se dopada od ranije, jako je miran i poetičan, i ovde sam imao drugove, a kasnije i studente. Oduvek mi se sviđala ova sala pozorišta, podseća me na “La Fenice” u Veneciji. Osećaj dok svirate ovde je takav kao da ste u vremeplovu. Emocije povodom ponovnog sviranja u Zrenjaninu su veoma interesantna stvar. Pomešane, vesele, radosne i, pomalo melanholične, ponekad kad pomislim koliko je vremena prošlo, i kako to vreme brzo prolazi… Kad razmislišljam o atmosferi, i kako je treba ispuniti vibracijama, onda sam hteo da Zrenjanincima, dam nešto specijalno, najbolje što sam mogao u tom momentu, i da nekako zajedno prođemo kroz taj program, koji je bio interesantan i poetičan.” – naglasio je Kemal Gekić.

Za izbor programa se odlučio u zajedničkom dogovoru sa organizatorima. Izbor programa je kod njega u stadijumu trenutnog raspoloženja, i interpretira ono što mu se u određenom momentu sviđa, što i nastoji da približi publici. A po pitanju pravljenja paralele o klasičnoj muzici kod nas i u svetu, izneo je lične impresije i zapažanja.

I Taxi Zrenjanin

“Po pitanju pravljenja paralele u klasičnoj muzici kod nas i u svetu, ne znam koliko sam merodavan, možda više nego većina. U zemljama gde vlada podržava umetnost, muzika ove vrste je i dalje napredna, dok u zemljama gde je ne podržavaju ili ih nije briga, tamo to ide slabo. Kad razmizmišljam o zemljama u Evropi, zemlje nekadašnjeg real-socijalizma, ili kvazi komunizma, koje su imale jaku kulturu i jako obrazovanje, to se sve promenilo i mogućnosti su manje, pa tako i kod nas. Međutim, treba nekoliko generacija dok se to stvarno promeni. Ovde još uvek imamo odličnu publiku, i mlade ljude, kao i one srednjih godina koji se sećaju pedesetih i šezdesetih godina. Kod nas je ugodno svirati, a “napolju” – kako gde.”- istakao je pijanista.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Dan nakon koncerta, u okviru svog gostovanja u Zrenjaninu, održao je “master class” učenicima Muzičke škole “Josif Marinković“.

“Kod nas postoji obilje talenata, i očekujem vrlo dobre interpretacije, u smislu da pored talenta imamo i dobre škole. To mogu da kažem sa velikim samopouzdanjem, jer je zrenjaninska muzička škola puna naših studenata sa akademije u Novom Sadu. Mene to lično čini vrlo radosnim, kada vidim da taj rad u koji toliko ulažemo, donosi dobre plodove. Očekujem izabrane talente, koji su muzikalni nadareni i vredni.”- izjavio je Kemal Gekić neposredno pre susreta sa učenicima.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh