I love Zrenjanin portal

  • Zr oglasi
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Kako je Zrenjaninski muzej stao rame uz rame evropskim muzejima

Povodom učešća zrenjaninskog Narodnog muzeja u izboru za nagradu Evropski muzej godine održanom u Glazgovu od 13. do 16. maja u toj instituciji kulture održana je prezentacija koju su vodile Branka Babić, kustos-etnolog i Bojana Vidović, bibliotekar iz Narodnog muzeja Zrenjanin.

muzej-2

One su prenele lokalnoj publici utiske sa prestižnog takmičenja na kom su se nadmetala 42 muzeja iz 22 evropske zemlje.

– Svaki muzej je imao tačno 13 minuta za prezentaciju koja se sastojala iz tri dela – prvog nemenjenog prezentovanju Muzeja osnovni podaci, nakon toga se predstavljao muzejski eksponat, a zatim je išao javni intervju. Reakcije su bile dobre, iznenađene smo koliko je puno kolega iz razvijenijih zemalja prišlo da se raspita o tabletu, odnosno audio – video vodiču kroz stalnu postavku namenjenom slepim i gluvim osobama koje dolaze u Narodni muzej Zrenjanin, a po kom se zaista izdvajamo, rekla je Branka Babić.

PerSu marketi

Povezanost sa lokalnom zajednicom kroz izložbe ali i dosta obrazovnih programa za decu i odrasle, konstantno renoviranje stalne postavke i prostora donelo je između ostalog uslove za nominaciju zrenjaninskog muzeja za ovo prestižno takmičenje. Svaka zemlja je imala svog nacionalnog korespodenta koji je predlagao muzeje za nagradu, a zrenjaninski muzej predložila je profesorka dr Mila Popović Živančević.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

muzej

– Tokom prezentacije govorile smo o dostupnosti muzeja svim građanima pri čemu smo naglasile da je ulaz u muzej besplatan. Tokom dodele nagrade je bila citirana naša poruka svi muzeji trebaju da teže tome da budu slobodni i dostupni svim slojevima društva, rekla je Vidovićeva.

Nagradu Evropski muzej godine dobio Rijksmuseum iz Amsterdama.

 

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh