I love Zrenjanin portal

  • Nexe
  • 3D gradjevinska kuca
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine u drugačijim uslovima – praćenje za publiku UŽIVO

Zrenjanin i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ biće domaćini jubilarnog 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine – epsko i dramsko, koji će biti održan od 19. do 26. aprila.

Zbog epidemije korona virusa, ovogodišnji Festival izmešta igranje selektovanih predstava u pozorišta širom gradova Vojvodine – Novi Sad, Suboticu, Sombor i Vršac, dajući na čast Zrenjaninu da kao domaćin svečano otvori i zatvori ovogodišnji festival. Devet pozorišta Vojvodine, koliko ih učestvuje na ovogodišnjem Festivalu, izvešće 12 predstava – 7 dramskih i 4 predstave za decu u takmičarskoj konkurenciji, i jednu u čast nagrađenih.

Uoči početka ovog svojevrsnog pozorišnog festivala, danas je u Zrenjaninu održana konferencija za medije na kojoj su govorili predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine Valentin Vencel, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Dejan Karlečik i direktor finansija kompanije Gomex – medijskog sponzora festivala, Dragan Ranisavljević.

Saša Santovac, Dejan Karlečik, Dragan Ranisavljević i Valentin Vencel

PerSu marketi

Devet pozorišta Vojvodine, koliko ih učestvuje na ovogodišnjem Festivalu, izvešće 12 predstava – 7 dramskih i 4 predstave za decu u takmičarskoj konkurenciji, i jednu u čast nagrađenih. Sobzirom na to da su protivpandemijske mere i dalje na snazi, odlukom Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine predstave se igraju u matičnim pozorištima selektovanih predstava, dok se svečano otvaranje Festivala i promocija publikacije 70 susreta Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i zatvaranje Festivala sa dodelom nagrada održava u NP „Toša Jovanović”.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

– Svi znamo da je jubilarni 70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine trebalo da se održi prošle godine, te da zbog epidemije nije bilo mogućnosti da se to i realizuje. Ali isto tako svi znamo i da je pozorište oblik stvaralaštva koji je gotovo besmrtan i koji ima istoriju dugu 3000 godina, pa i odlaganje od godinu dana jednog festivala ne znači ništa. Za mene kao Zrenjaninca jako je važan podatak da je pozorište „Toša Jovanović“ do sada organizovalo najveći broj Festivala  profesionalnih pozorišta Vojvodine, tačno 24. Podatak je još značajniji ako uzmemo u obzir podatak da je drugi grad po redu organizovao tek 12 festivala. Dakle Zrenajnin je svojim angažovanjem i privrženošću pozorišnoj umetnosti stekao neko ‘istorijsko pravo’ da bude taj grad koji će ‘nositi’ najtradicionalniji festival. Festival koji smo odložili prošle godine održava se zapravo ove sa istim repretoarom, selekcijom i dramaturgijom. Ovaj način održavanja festivala gde se otvaranje i zatvaranje održava u Zrenjaninu a takmičarske predstave u drugim vojvođanskim gradovima je kompromisno rešenje u kome će ovaj festival biti disperzivan, rekao je predsednik Zajednice profesionalnih pozorišta Vojvodine, Valentin Vencel.

Valentin Vencel

– Srećan sam što smo u prilici da organizujemo Festival i ova organizacija samo pokazuje da smo napravili jedan korak kao društvo a to je korak više prema nekim normalnijim uslovima života odnosno vraćanje na uslove kakve smo imali pre epidemije. Za održavanje su zaslužni pre svega naši sugrađani svojim odgovornim ponašanjem jer shvataju vreme u kojem živimo i potrebu koje to vreme nosi. Nadamo se da će se sledeći festivali održavati u drugačijim okolonostima, sa mogućnošću da veći broj publike bude prisutan kao što je to bilo ranije, istakao je u svom obraćanju zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

Kompanija Gomex je više od deset godina sponzor pozorišnih sadržaja i medijski pokrovitelj Festivala profesionanih pozorišta Vojvodine. I ove godine svesrdno će pomoći da ova značajna manifestacija dođe do šire javnosti.

– Kompanija Gomex svoju odgovornost i saosećajnost sa potrebama svojih sugrađana deli i pokazuje dugi niz godina. Kako vreme prolazi, značaj krilatice ‘hleba i igara’ je sve veći. Mi smo kompanija čija je misija pružanje kvalitetnih usluga stanovništvu po pitanju životnih potreba i namirnica, međutim nikad ne gubimo iz vida koliko je velika i nasušna potreba i za duhovnom hranom. Pozorište je ozbiljan segment naših života i ta duhovna hrana koja, svesni smo sada, puno nedostaje tek onda kada je nemamo ili ne možemo da je konzumiramo u onoj meri u kojoj smo navikli. Mislim da je potpuno prirodno da kompanija kao što je Gomex ima potrebu i želi da podrži jednu ovakvu manifestaciju. Mi ćemo to činiti i ubuduće jer smatramo da su pozorišni život i kultura nešto bez čega moderan, savremeni čovek ne može da zamisli svoj život, rekao je Dragan Ranisavljević iz kompanije Gomex.

Dragan Ranisavljević i Dejan Karlečik

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“, Dejan Karlečik, pozvao je publiku da uživo prati prvi i poslednji dan Festivala.

– Ja se nadam da je ovo prvi i poslednji festival koji ćemo ovako raditi, jer značaj ovog festivala za grad je prevelik. Često kažem da grad koji nema pozorište nije grad, a pozorište koje nema festival treba da se zapita da li je pozorište. Naročito je velika odgovornost i ponos biti domaćin najstarijeg festivala u zemlji i drago mi je što su i Grad Zrenjanin i kompanija Gomex i dalje uz nas. Pozivamo zrenajninsku publiku da ove godine bude uz pozorište kroz uživo praćenje otvaranja i zatvaranja 70. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Nadam se da će naredna godina biti drugačija situacija i da ćemo moći da pozovemo publiku na sve takmičarske predstave, prateće programe i revijalni deo, kako je to bilo svih prethodni godina, zaključio je Karlečik.

 

KAKO PRATITI 70. FESTIVAL PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE?

Svoj zainteresovanoj publici koja neće moći da gleda predstave u pozorištima zbog ograničenog broja mesta u salama, ove godine je omogućeno online praćenje svečanog otvaranja i zatvaranja festivala na Fejsbuk stranici NP „Toša Jovanović“, na kojoj će se takođe objavljivati i raspored igranja i Katalog Festivala, kao i Dnevnik Festivala (8 izdanja), sa aktuelnim festivalskim dešavanjima.

Medijski partneri, list Zrenjanin, portal I love Zrenjanin i TV Santos, koje je podržala kompanija GOMEX kao medijski sponzor Festivala, redovno će izveštavati o tome kako protiče Festival u Zrenjaninu, Novom Sadu, Subotici, Somboru i Vršcu, uz bogat video i fotografski materijal, a učesnici Festivala iz drugih vojvođanskih gradova, takođe će preuzimati emitovane priloge na svojim FB stranama.

PREDSTAVE 70. FESTIVALA PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE – EPSKO I DRAMSKO

70. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 19. do 26. aprila

Selektor ovogodišnjeg festivala je Slobodan Savić

„Gospodin Mokinpot“

„Travnička hronika“

„Radnička hronika“

„Divljožder“

„Ana Karenjina“

„Gustav je kriv za sve“

„Zaljubljivanje“

„Semper Idem“

„Nemušti jezik“

„Pepeljuga“

„Teatru s ljubavlju“

„Tri musketara“

„Ujka Vanja“

RASPORED IGRANJA PREDSTAVA

PONEDELJAK, 19. april, Zrenjanin UŽIVO praćenje na Fejsbuk stranici Narodno pozorište „Toša Jovanović“

– 17.30 h: Predstavljanje publikacije: 70 SUSRETA FESTIVALA POZORIŠTA VOJVODINE, priređivači: Dejan Penčić Poljanski i Goran Ibrajter; govore: G. Ibrajter, V. Vencel i Z. Đerić
– 18.30 h: SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA
– 19.00 h: Peter Vajs „Gospodin Mokinpot“, režija: Ljuboslav Majera, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin

UTORAK, 20. april, Sombor

– 12.00 h: Đorđe Lebović „Semper idem“, režija i dramatizacija: Gorčin Stojanović, Narodno pozorište Sombor

SREDA, 21. april, Subotica

– 11.00 h: „Tri musketara“, Aleksandra Glovacki po istoimenom romanu Aleksandra Dime, režija: Predrag Štrbac, Dečje pozorište – Dječje kazalište – Szabadkai Gyerekszínház, Subotica
– 19.00 h: „Gustav je kriv za sve“, koncept i režija: Kokan Mladenović, Pozorište „Kostolanji Deže”, Subotica

ČETVRTAK, 22. april, Subotica

– 11.00 h: Pozorištu s ljubavlju (A színháznak szeretettel), režija: Bonjo Lungov i Konstantin Karakostov, Dečje pozorište – Dječje kazalište – Szabadkai Gyerekszínház, Subotica
– 18.00 h: Petar Mihajlović „Radnička hronika“, režija: Veljko Mićunović, Narodno pozorište – Narodno kazalište – Népszínház Subotica, Drama na srpskom

PETAK, 23. april, Novi Sad

– 19.30 h: Ivo Andrić „Travnička hronika“, režija i dramatizacija: Nikita Milivojević, Srpsko narodno pozorište u saradnji sa Narodnim pozorištem Sombor (Scena „Pera Dobrinović“)

SUBOTA, 24. april, Zrenjanin i Novi Sad

– 11.00 h: „Divljožder“, tekst i režija: Jovan Caran, Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Zrenjanin, Lutkarska scena na srpskom
– 19.00 h: Lav Nikolajevič Tolstoj „Ana Karenjina“, režija: Dejan Projkovski, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház

NEDELJA, 25. april, Vršac

– 11.00 h: Milivoje Mlađenović „Nemušti jezik“, režija i adaptacija: Jovan Grujić, Narodno pozorište „Sterija”, Vršac
– 19.00 h: Anton Pavlovič Čehov „Ujka Vanja“, režija: Andrej Nosov, Narodno pozorište „Sterija” i Hartefakt fond, Beograd

PONEDELJAK, 26. april, Zrenjanin  UŽIVO praćenje na Fejsbuk stranici Narodno pozorište „Toša Jovanović“

– 18.00 h: Dodela nagrada
– 19.00 h: U čast nagrađenih: „Zaljubljivanje“, autorski projekat, režija: Olja Đorđević, Pozorište mladih, Novi Sad

KATALOG 70. FESTIVALA PROFESIONALNIH POZORIŠTA VOJVODINE link za preuzimanje

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh