I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Aviv park Zrenjanin
  • agencija dane
Kultura

Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ u Malom salonu Narodnog muzeja

Izložba pod nazivom „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ biće svečano otvorana u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u sredu, 16. maja u 19 časova, u okviru ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“.

Autor izložbe i pratećeg kataloga je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog muzeja.

Narodni muzej Zrenjanin ima dugu tradiciju čuvanja i negovanja japanske kulture na prostoru Banata. Još maja 1945. godine, odmah nakon Drugog svetskog rata, kustos Lazar Nikolić i slikar Vasa Pomorišac osmislili su i realizovali stalnu postavku Muzeja u okviru koje su mesto imali i predmeti izrađeni u Japanu. Mnogo godina kasnije (2005) ovo će biti ponovljeno zahvaljujući dugogodišnjem višem kustosu zbirke primenjene umetnosti Milevi Šijaković. Godine 2009. Umetničko odeljenje Muzeja organizovalo je sa velikim uspehom „Dane japanske kulture“, koji su podsetili javnost kako na japansku umetnost u prošlosti, tako i na njena savremena stremljenja.

Fordomanija

Izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ predstavlja logičan sled ove manifestacije, a neposredni povod za to je pre svega obeležavanje 50 godina od potpisivanja prvog, i za Srbiju još uvek važećeg, sporazuma o kulturnoj saradnji između tadašnje FNR Jugoslavije i Japana. Ova izložba, sa jedne strane, ima za cilj da prezentuje pokretna kulturna dobra koja potiču sa prostora Japana, ili su pak nastala pod njegovim uticajem, a čuvaju se u banatskim javnim zbirkama i privatnim kolekcijama. Sa druge strane, ona istražuje kulturne i umetničke veze između Banata i Japana pre zvaničnog potpisivanja ugovora o kulturnoj saradnji 1968. godine.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

Izložba i prateći katalog predstavljaju publici i stručno obrađuju 43 predmeta ili celine, izrađenih u Japanu ili nastalih pod uticajem japanske kulture, od kojih su 22 u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin. Po jedan predmet pozajmljen je iz Narodnog muzeja Pančevo, Narodnog muzeja Kikinda, Gradske narodne biblioteke Žarko Zrenjanin i Savremene galerije UK Ečka. Preostali predmeti potiču iz zrenjaninskih privatnih kolekcija među kojima se posebno ističu oni u vlasništvu Boška Zakina.

Izložba će publici zrenjaninskog muzeja biti dostupna do 21. juna.

  • Divider

  • Divider
  • Daruši
Na vrh