I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • 3D gradjevinska kuca
  • agencija dane
Kultura

Izložba u Savremenoj galeriji: „JA – moje emocije, misao i postojanje“

U ponedeljak, 21. januara u 19 časova u Salonu Savremene galerije Zrenjanin otvara se samostalna izložba zrenjaninske umetnice Olivere Topalov, pod nazivom „JA – moje emocije, misao i postojanje“.

Olivera Topalov je rođena u Zrenjaninu 29. 05. 1952. godine. Završila je Akademiju umetnosti u Novom Sadu, odsek slikarstvo, u klasi profesora Isidora Vrsajkova 1985. godine. Od 1986. godine je član SULUV-a i ULUS-a. Izlagala je na dvadeset samostalnih i pedeset kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je na petnaest umetničkih kolonija u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je otkupne nagrade na Salonu Konstantin Danil, 1991. godine u Zrenjaninu i prve nagrade na Likovnom salonu 30 x 30, 2006. godine. Svoj životni i radni vek provodi u Zrenjaninu, uporedo baveći se i pedagoškim radom. Svi radovi izloženi u Savremenoj galerriji Zrenjanin su iz ciklusa „JA“, nastali u periodu od 2014. do 2018. godine i izvedeni tehnikama: ulje na platnu, uljani pastel, kombinovana tehnika, izrezane slike (kombinovana tehnika na papiru, kartonu, lesonitu, drvetu), skulpture (metal, drvo).

Dela Olivere Topalov karakteriše izrazita ekspresivnost, uglavnom je u pitanju figurativno slikarstvo izvedeno gustim, pastoznim namazima boje koje „sugeriše oslobađanje unutrašnjih impulsa, golim nagonima, neki vapaj i krik usamljenog i nemoćnog čoveka. Otuđenost od velegrada povlačenjem u svet intime, praiskonskom biću, njegovim duhovnom, pa čak i religioznom obeležju, umetnica određuje osnovu filozofije umetničkom stvaralaštvu.“

PerSu marketi

Izložba će biti otvorena do 31. januara.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.
  • Divider

  • Divider
Na vrh