I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba “Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata“ uskoro u Narodnom muzeju Zrenjanin

Izložba “Zoomorfni ornament u tradicionalnoj kulturi Banata – na primeru zbirke Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Zrenjanin” biće otvorena u četvrtak, 16. maja 2019. godine u 19 časova, Malom salonu ove ustanove.

Izložba je deo  manifestacije “Muzeji za 10”, a njen cilj kao i pratećeg kataloga je da na osnovu materijala Etnološkog odeljenja NMZ prikaže zoomorfne ornamente i njihovu bogatu simboliku.

Bogatstvo zoomorfnih ornamenata možemo da pratimo kroz oblike likovnog izražavanja na predmetima za svečanu i svakodnevnu upotrebu. Na izložbi će biti analizirane i predstavljene kako realne predstave životinja, tako i one stilizovane forme. Analizom zbirke utvrđeno je da je zoomorfni ornament najčešće upotrebljavan na tekstilnom enterijeru, delovima pokućstva, nošnji, a pojavljuje se sporadično i na lulama i pojedinim zanatskim proizvodima. Izložbom se ukazuje i na uzajamnost materijalne i duhovne kulture koja je duboko prožeta u tradicionalnoj kulturi Banata.

PerSu marketi

S obzirom na zastupljenost predmeta u okviru Etnološke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin, ovim radom obuhvaćena je oblast srednjeg Banata ali i pojedina rumunska mesta iz južnog Banata. Na analiziranim predmetima nisu sve životinje ravnomerno zastupljene ali su za njih vezana mnogobrojna verovanja i običaji. Određene životinje imale su važnu ulogu u magiji, narodnoj medicini, neke su bile bitan činilac pojedinih obrednih praksi. Pojedine životinje nalazile su se na određenim predmetima kako bi simbolično obezbedile plodnost useva, stoke, pa i ljudi. Za neke je čovek mislio da su zle i osvetoljubive, pa je zbog toga izgradio čitav sistem zabrana i ograničenja koja imaju prvenstveno apotropejski karakter.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

Na izložbi će se naći predmeti iz zbirke Etnološkog odeljenja NMZ koji na sebi imaju jedan ili više životinjskih motiva. Izložba je upotpunjena i pratećim panoima.

Najstariji predmet iz zbirke sa zoomorfnim ornamentom za koji se zna precizna godina izrade je ćilim tkan u Zrenjaninu 1866. godine. Na predmetu su tkačkom tehnikom klečanja izvedena četiri leptira.

Autorka izložbe i pratećeg kataloga je Branka Babić, kustos-etnolog Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh