I love Zrenjanin portal

  • AD POLET
  • Univer export
  • Harmonija Zrenjanin
Kultura

Izložba „Za mene nije postojao drugačiji izbor“ – na nama je da u sebi pronadjemo nekog svog Valenberga

 Izložbu posvćenu švedskom diplomati Raulu Valenbergu pod nazivom „Za mene nije postojao drugačiji izbor“  Zrenjaninci će moći da pogledaju u holu Kulturnog centra Zrenjanina do 5. februara.

Ova postavka deo je projekta o uzorima i mladima kao nosiocima pozitivnih promena „Budi nosilac promene – Raul Valenberg kao inspiracija“ koji realizuju C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Švedske u Beogradu u partnerstvu sa Raul Valenberg Akademijom iz Stokholma i uz podršku Švedskog instituta a u saradnji sa partnerskim školama i ustanovama kulture u Šapcu, Bečeju, Kragujevcu, Beogradu, Žitištu, Zrenjaninu i Smederevu.

Izložbu je otvorio ambasador Švedske u Beogradu Joakim Vern koji je istakao izuzetno dobru saradnju ambasade Švedske sa Gradom Zrenjaninom i sa Kulturnim centrom Zrenjanina, a on lično izrazio je zadovoljstvo što je u našem gradu ovako značajnim povodom.

PerSu marketi

“Ovde smo da podržimo vrednosti Raula Valenberga koje se odnose pre svega na poštovanje, hrabrost i način na koji je ovaj svet činio boljim.” rekao je Vern.

Dopunite kućni bužet, prodajte stvari koje vam ne trebaju, postavite besplatan ZR oglas već danas.

“Raul Valenberg je uspeo da spasi nekoliko desetina hiljada Jevreja u Budimpešti  tokom Drugog svetskog rata. Na žalost on nije doživeo da svedoči o svemu što je doživeo i video, ali je važno da mi danas o njemu govorimo, da imamo o njemu izložbu,da nam on bude uzor i inspiracija,kao što je mladima u Švedskoj. Zahvaljujući ovom projektu Valenberg je uzor svima nama, posebno mladima, da u sebi tražimo pozitivne vrednosti I da sprečavamo da se ružne stvari koje su se dešavale u prošlosti  dešavaju. Apelujem na sve da svako od nas u sebi pronadje nekog svog ličnog Valenberga, tu pozitivnu osobu kako god je nazivali  koja se bori protiv loših stvari u društvu. Negujte toleranciju, prihvatajte različitosti i borite se protiv diskriminacije bilo koje vrste.”, poručila je na otvaranju izložbe Aleksandra Stamenmković, koordinatorka projekta.

U projektu učestvuje sedam škola i šest ustanova kulture među kojima je i zrenjaninski Kulturni centar  i OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta, tako da se on realizuju i na nivou Srednjobanatskog okruga.

“Radili smo na onim elementima kojima mi možemo kao pojedinci da doprinesemo promeni sveta na bolje. Ponovo smo bili iznenadjeni  time koliko su deca zrela, koliko su u stvari svesna pravih ljudskih vrednosti i koliko bi trebalo da ih negujemo”, istakla je Vesna Olujić, nastavnica likovnog u OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta.

Prijavite se na našu mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl
  • Divider

  • Divider
Na vrh