I love Zrenjanin portal

  • Aviv park Zrenjanin
  • Pozorište Zrenjanin
Kultura

Izložba „Za mene nije postojao drugačiji izbor“ – na nama je da u sebi pronadjemo nekog svog Valenberga

 Izložbu posvćenu švedskom diplomati Raulu Valenbergu pod nazivom „Za mene nije postojao drugačiji izbor“  Zrenjaninci će moći da pogledaju u holu Kulturnog centra Zrenjanina do 5. februara.

Ova postavka deo je projekta o uzorima i mladima kao nosiocima pozitivnih promena „Budi nosilac promene – Raul Valenberg kao inspiracija“ koji realizuju C31 – Centar za razvoj kulture dečjih prava i Ambasada Švedske u Beogradu u partnerstvu sa Raul Valenberg Akademijom iz Stokholma i uz podršku Švedskog instituta a u saradnji sa partnerskim školama i ustanovama kulture u Šapcu, Bečeju, Kragujevcu, Beogradu, Žitištu, Zrenjaninu i Smederevu.

Izložbu je otvorio ambasador Švedske u Beogradu Joakim Vern koji je istakao izuzetno dobru saradnju ambasade Švedske sa Gradom Zrenjaninom i sa Kulturnim centrom Zrenjanina, a on lično izrazio je zadovoljstvo što je u našem gradu ovako značajnim povodom.

Fordomanija

“Ovde smo da podržimo vrednosti Raula Valenberga koje se odnose pre svega na poštovanje, hrabrost i način na koji je ovaj svet činio boljim.” rekao je Vern.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.

“Raul Valenberg je uspeo da spasi nekoliko desetina hiljada Jevreja u Budimpešti  tokom Drugog svetskog rata. Na žalost on nije doživeo da svedoči o svemu što je doživeo i video, ali je važno da mi danas o njemu govorimo, da imamo o njemu izložbu,da nam on bude uzor i inspiracija,kao što je mladima u Švedskoj. Zahvaljujući ovom projektu Valenberg je uzor svima nama, posebno mladima, da u sebi tražimo pozitivne vrednosti I da sprečavamo da se ružne stvari koje su se dešavale u prošlosti  dešavaju. Apelujem na sve da svako od nas u sebi pronadje nekog svog ličnog Valenberga, tu pozitivnu osobu kako god je nazivali  koja se bori protiv loših stvari u društvu. Negujte toleranciju, prihvatajte različitosti i borite se protiv diskriminacije bilo koje vrste.”, poručila je na otvaranju izložbe Aleksandra Stamenmković, koordinatorka projekta.

U projektu učestvuje sedam škola i šest ustanova kulture među kojima je i zrenjaninski Kulturni centar  i OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta, tako da se on realizuju i na nivou Srednjobanatskog okruga.

“Radili smo na onim elementima kojima mi možemo kao pojedinci da doprinesemo promeni sveta na bolje. Ponovo smo bili iznenadjeni  time koliko su deca zrela, koliko su u stvari svesna pravih ljudskih vrednosti i koliko bi trebalo da ih negujemo”, istakla je Vesna Olujić, nastavnica likovnog u OŠ “Sveti Sava” iz Žitišta.

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh