I love Zrenjanin

  • Centar Lux
  • Univer export
  • Ultra Caffe
Kultura

Izložba u Savremenoj galeriji – „Transparentnost i refleksija, priča o svetlu i senci“

Samostalna izložba skulptura i objekata Mirjane Blagojev, akademske umetnice iz Zrenjanina, pod nazivom „Transparentnost i refleksija, priča o svetlu i senci“, biće otvorena 19. novembra u 19 časova, u Salonu Savremene galerije Zrenjanin.

Na izložbi će biti predstavljene skulpture i objekti u kojima se umetnica bavi istraživanjima fenomena transparentnosti i refleksije, koristeći staklo i ogledalo kao osnovni materijal, a svetlo kao jedan od ključnih elemenata koji gradi delo.

Radovi su deo istraživanja koje Mirjana Blagojev sprovodi na doktorskim umetničkim studijama i bazira se na dva osnovna problema: odnos dela i njegovog okruženja i odnos unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora dela. Kroz ove radove umetnica ispituje i dvostruko značenje reči refleksija – kao odraz i kao misao, jer su to svojevrsna promišljanja na određene teme, od mitologije do savremenih tema.

I Taxi Zrenjanin

Predstavljeni radovi se mogu svrstati u nekoliko celina, koje su međusobno povezane: skulpture u formi kocke, u kojima umetnica istražuje problem perspektive u trodimenzionalnim objektima (inspirisane mitologijom, ideologijom, određenim umetničkim delima ili pojmovima), kompozicije koje sadrže staklene sfere (izrađene tehnikom duvanog stakla) i keramičke kugle/ogledala, zidne instalacije, svetlosne objekte u formi drveta.

Svakoga dana objavljujemo nove video vesti i reportaže iz Zrenjanina na našem Youtube kanalu, prijavite se.


MIRJANA BLAGOJEV (1974, Zrenjanin)

Diplomirala i magistrirala vajarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Završila master studije na Ecole Supèrieure des Arts Décoratifs u Strazburu, Francuska na smeru Objekat-staklo. Trenutno pohađa doktorske umetničke studije na Akademiji umetnosti Novi Sad, u okviru kojih je 2017. realizovala istraživački staž na CTU-Arhitektonskom fakultetu u Pragu. Zaposlena na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na predmetu vajarstvo u zvanju docenta. Član je ULUV-a i ESGAA (European Studio Glass Art Association). Učestvovala je u realizaciji brojnih međunarodnih projekata (Galerija na otvorenom, Hrvatska, Tvrđavart, Hrvatska; Putovanja u trouglu, u okviru međunarodne saradnje AU Novi Sad, Ecole Supérieure des Arts Décoratifs, Francuska i Chung-Ang univerziteta u Seulu, Koreja…) kao i na brojnim umetničkim kolonijama u zemlji i inostranstvu. Studijske boravke u vidu predavanja i radionica realizovala na Univerzitetima u Pečuju, Mađarska; CTU-Arhitektonski fakultet Prag, Češka; Akademija lepih umetnosti i dizajna Bratislava, Slovačka; Umjetnička akademija Split, Hrvatska, studijska poseta Akademiji lepih umetnosti u Napulju, Italija, predavanje u Muzeju Vojvodine Novi Sad. Izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu,

Prijavite se na mejling listu i besplatno jednom nedeljno stizaće Vam najvažnije vesti na mejl prijavi se na newsletter.
  • Divider

  • Divider
Na vrh